Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 22 Mar, 2009
B1 jaki sprzęt??
Autor Wiadomość
cygan 
Nowy

Wysłany: Sob 21 Mar, 2009   B1 jaki sprzęt??

Witam,

Latam na paralotni i na co dzień używam do zdjęć Canona 400D+Tamron 17-50 2,8.
Ale od czasu do czasu chcę wykonać zdjęcie do wydruku w dużym formacie (materiał wyjściowy na poziomie B1 300dpi). Normalnie bym kupił jakiś średni format na allegro ALE! mogę robić foty tylko jedną ręką, czas 1/500 lub szybciej, ogniskowa to odpowiednik około 50mm dla FF, no i koniecznie preselekcja przysłony. Z ogniskową i czasem nie ma większego problemu, ale już masa sprzętu i automatyka to jest pewien problem, poza tym nie wiem jak jest z rozdzielczością zdjęć (koszty wywoływania i skanowania aby uzyskać dobry rezultat).
Co będzie lepsze? Mamiya 7 II czy może Canon 5d, różnica w cenie jest niewielka, ale koszty eksploatacji analoga będą chyba większe. A jakość??

Dzięki

pawel

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Nie 22 Mar, 2009   

kupując aparat anologowy zmuszasz się do skanowania fot skanerem bębenkowym (coby jakości nie traciło).

Moim zdaniem powinieneś zainwestować w nikona d3x + AF-S nikkor 50/1.4G :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

mavierk napisał/a:
skanerem bębenkowym

Rozumiem, że to mobilna wersja skanera bębnowego... :razz:

mavierk 
never knows best

no taki kieszonkowy :mrgreen:

cygan 
Nowy

d3x odpada, cena nie przystępna i pewnie nigdy się nie zwróci,
poza tym zrażony do Nikona jestem,
jeżeli cyfra to 5d Mark II + jakaś L-ka, ale to i tak za drogo,
zdjęć komercyjnych będzie może kilka w roku, ale zależy mi na nich,
więc myślę o kliszy w średnim formacie, cyknę 12szt z filmu, zeskanuję na płaskim,
wybiorę najlepsze zdjęcie i na bęben, tylko nie wiem czy sobie z wywołaniem kliszy poradzę.

mavierk 
never knows best

No to znajdziesz jakiś dobry lab do współpracy :) Może jakaś Mamiya 645 + 80/1.9 - relatywnie tanio i nienajgorzej :)

oracle 
Maniak

Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   

Nie chcę cię zmartwić ale do wydruku w B1 w 300dpi potrzebujesz 102 Mpx
wymiary to 707x1000 mm^2 inaczej 70,7x100 cm^2
a to nam daje 28,28x40 cal^2
uwzględniając dpi 300
8484x12000 px^2
przenosząc na wymiar liniowy
101808000 px = 101808 Kpx = 101,808Mpx
Przy przeliczniku K = 1000. Przy K=1024 wychodzi około 97Mpx

Żadna cyfrówka nie da rady (Poza średnim formatem). Zdecydowanie analog.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   

oracle napisał/a:
ie chcę cię zmartwić ale do wydruku w B1 w 300dpi potrzebujesz 102 Mpx
wymiary to 707x1000 mm^2 inaczej 70,7x100 cm^2
a to nam daje 28,28x40 cal^2
uwzględniając dpi 300
8484x12000 px^2
przenosząc na wymiar liniowy
101808000 px = 101808 Kpx = 101,808Mpx
Przy przeliczniku K = 1000. Przy K=1024 wychodzi około 97Mpx

Żadna cyfrówka nie da rady (Poza średnim formatem). Zdecydowanie analog.

zależy w jakiej jakości ale jeżeli można się generalnie mylić to się właśnie generalnie mylisz i nie mam tu na myśli matematyki jaką wyprowadziłeś ....a mavierk, ma racje(jeżeli chodzi o zestaw, może nie to szkiełko akurat ale..), potwierdzam z doświadczenia...poza tym nie musisz robić wydruku w 300dpi, można troszku "zachafmęcić".... :razz:

chociaż nie wiem jak się cyka na paralotni, wolałbym się skupić raczej na lądowaniu.....

oracle 
Maniak

Wysłany: Sro 25 Mar, 2009   

Nawet jeśli to przy 150dpi co jest stosunkowo i tak małe musiałby mieć 25Mpx. Swoją drogą nigdzie nie powiedziałem że Maverick sie myli więc ciężko w ogole to porównać.

Ja osobiście wolałbym analog.

janqseven 
Entuzjasta

Zrób sobie mniejsze wydruki i po problemie :smile:

komor 
Moderator

Myślę, że autor wątku bynajmniej nie potrzebuje rozdzielczości wejściowej zdjęcia na poziomie 300 dpi przy tym formacie. Wydruk z drukarki może używać takiej rozdzielczości, a zdjęcie może być sporo mniejsze. Oracle podał 25 mpix przy 150 dpi moim zdaniem to jest górna granica wymagań.

eave 
Bywalec
eave

Jeśli cyfra, to a900 lub 5d mark 2, ale chyba analog byłby tutaj najlepszym rozwiązaniem :)

marekf
[Usunięty]

Kurka skoro piszesz że to są zdjęcia sezonowe i robisz ich kilak do roku no to analog zdecydowanie! (Raz to to że masz świetną jakość na dużym druku a 2 że będzie taniej niż cyfra)

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Czw 26 Mar, 2009   

eave napisał/a:

Jeśli cyfra, to a900 lub 5d mark 2, ale chyba analog byłby tutaj najlepszym rozwiązaniem

tak sobie pomyślałem...

jeżeli np. k20 ma 14 mpx na APSC to ma podobne upakowanie pixeli jak 22 mpx matryca FF - czy to oznacza że otrzyma się taki sam poziom detali?

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Czw 26 Mar, 2009   

kamfil06 napisał/a:
eave napisał/a:

Jeśli cyfra, to a900 lub 5d mark 2, ale chyba analog byłby tutaj najlepszym rozwiązaniem

tak sobie pomyślałem...

jeżeli np. k20 ma 14 mpx na APSC to ma podobne upakowanie pixeli jak 22 mpx matryca FF - czy to oznacza że otrzyma się taki sam poziom detali?

To oznacza, ze nie potrafisz liczyc...
Matryca FF o takim napakowaniu pikselikami mialaby okolo 32 MPix.
Chyba najlepiej zapodac analoga. Dla kilku pstrykow nie warto sie szarpac z takimi wydatkami, jak c5d m2, czy soniacz.

Odpowiedz do tematu