Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
czy ktoś może mi powiedzieć jakie są różnice w tych aparatach jeśli chodzi wyłącznie o jakość wykonywania i wykonanych zdjęć?
Widząc testy porównawcze jakości zdjęć tych dwóch lustrzanek, wydaje mi się nawet że 450d wykonuje lepsze zdjęcia jakościowo od d90. Jednak d90 jest sporo droższa, bardzo zachwalana i czego to zasługa?
Interesuje mnie właściwie porównanie dokładnie tych dwóch modeli lustrzanek, bo nie do końca wiem na którą się zdecydować.
Oba aparaty mają podobne możliwości, idź do sklepu, zrób kilka zdjęć oboma i kup ten który lepiej Ci leży w ręku. d90 ma trochę lepszy wyświetlacz LCD i wizjer oraz wydaje się trochę lepiej wykonany. Jakość zdjęć z obu aparatów będzie podobna. Zastanów się jakie obiektywy chcesz kupić do tych aparatów, one będą miały większe znaczenie jeśli chodzi o jakość zdjęć. W kategorii obiektywów amatorskich Nikon daje większy wybór od Canona, szczególnie biorąc pod uwagę lepszą współpracę z obiektywami firm trzecich takich jak Sigma czy Tamron.
Misek [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Mar, 2009
Ja bym brał 450D + jakis fajny obiektyw. D90 jest już stanowczo za drogie. Ale to tylko moje zdanie.
Dla przykładu:
C450D body w FJ 1966 zł, czyli ok 2000 zł przy odbiorze w sklepie. Najtańszy KIT D90 to wydatek 3350 zł + wysyłka. Za różnice masz już prawie Tamarona F2.8, lub spokojnie Sigme 17-70 F2.8-4.5
O ile jest to cena z Nikkorem 18-105, to wcale nie jest zle. Oprocz jakosci wykonania to jest bardzo przyzwoite szklo.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Mar, 2009
thoth, minimalnie inne półki jakościowe, zastanowiłbym się jakie szkła przyszłościowo bym kupował. Nikona D90 prędzej trzeba by porównać z 40D canona, przy takim porównaniu (z 450-tką) + jakieś kitowe szkło nikon wypada zdecydowanie lepiej....
Wątków o tych puszkach jest mnóstwo, polecam opcje szukaj, topików na temat rozterek 450D, 40D, 90D -to chyba ostatnimi czasy najwięcej. Na dodatek zadajesz pytanie bez sprecyzowania swoich potrzeb .....
Misek [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Mar, 2009
MC napisał/a:
Misek napisał/a:
Najtańszy KIT D90 to wydatek 3350 zł
O ile jest to cena z Nikkorem 18-105, to wcale nie jest zle. Oprocz jakosci wykonania to jest bardzo przyzwoite szklo.
Przez 3 miesiące miałem Canona450D i.. go sprzedałem, przy kitowym obiektywie rewelacyjnych zdjęć nie robił,
Teraz mając Nikona D90 na pewno nie zamieniłbym na canona.
Jeszcze trzeba trafić na dobry model z kitem w Canonie, zresztą jest cały temat nieostrości zdjęć w nim + kit
Przez 3 miesiące miałem Canona450D i.. go sprzedałem, przy kitowym obiektywie rewelacyjnych zdjęć nie robił,
traktowanie lustra jak kompaktu
Misek [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Mar, 2009
irekle napisał/a:
Jeszcze trzeba trafić na dobry model z kitem w Canonie, zresztą jest cały temat nieostrości zdjęć w nim + kit
A mi się wydaje że nigdy nie miałeś żadnego lustra. Straciłeś na sprzedaży 450D, kupiłeś D90. Problem w tym że za tą kase mogłeś mieć fajny obiektyw do C450D.
thoth dysponując taką kasą nie bierz C450D. Rozważ C40D albo ND90.
Jeśli masz brać z kitem N10-50 lub C18-55 to obojętne co weźmiesz-zobacz który lepiej ci się trzyma w ręce i kup. Jeśli jednak zdecydowałbyś się na kit nikona 18-105 o którym wspomniał MC/który kosztuje ok.600PLN więcej od N10-50/-to jest to najlepszy kit w tej klasie cenowej i taki zestaw jest bardziej godny polecenia.
Napewno C450D nie robi lepszych zdjęć od ND90. Jeśli wybierać z tych dwóch to raczej nikona ma lepszą matrycę, lepszy monitor LCD i KRĘCI FILMY
A mi się wydaje że nigdy nie miałeś żadnego lustra. Straciłeś na sprzedaży 450D, kupiłeś D90
fajne wysuwasz spostrzeżenia
Kolego akurat na sprzedaży nie straciłem, bo kupiłem go w super cenie tak samo jak Nikona, bo akurat mam dostęp do dystrybutora w Polsce
Ja naprawdę nie rozumiem jaki sens jest kupować D90 za 3 tys podczas gdy 40D można kupić za 2,5 tys, pomijam oczywiście przypadki osób które są związane z systemem Nikon.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11