Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
a700 vs k20d vs 40d vs d90
Autor Wiadomość
gregorisan 
Początkujący
amator - entuzjasta

Wysłany: Pią 20 Mar, 2009   a700 vs k20d vs 40d vs d90

Witam!
Chciałbym wejść w świat cyfrowych lustrzanek od pół - profesjonalnych modeli, którymi są cztery aparaty w czterech odmiennych systemach. Na początek interesuje mnie sama puszka plus jeden dobrej klasy obiektyw typu: uniwersalny zoom.
Dodam, że mam trochę pojęcia o fotografii, zarówno ze strony praktyki jaki i teorii.
Czy możecie mi podpowiedzieć, który aparat wybrać, zarówno ze względu na jakość zdjęć jak również z najlepszym stosunkiem późniejszej rozbudowy systemu do ceny...
Proszę również o radę jaki optymalny obiektyw wybrać do tych poszczególnych puszek...oczywiście zaznaczam, że będę bawił się fotografią jako całkowity amator:)

Moje zainteresowania to:

portrety, makro, pejzaże i architektura

Pozdrawiam!

Reklama

AQQ 
Maniak

Wysłany: Pią 20 Mar, 2009   Re: a700 vs k20d vs 40d vs d90

Niesłusznie zaliczasz D90 do półprofi. To czysto amatorski aparat. O innych systemach niech się inni wypowiedzą.
gregorisan napisał/a:
optymalny obiektyw ... portrety, makro, pejzaże i architektura

Do tak szerokich zainteresowań nie ma jednego optymalnego obiektywu.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Pią 20 Mar, 2009   

jeśli masz pojecie, to dobieraj sobie system po szkłach :razz:

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Sob 21 Mar, 2009   

lupo57 napisał/a:

gregorisan,
obawiam się że lepszej rady nie dostaniesz. Prawda jest taka że wszystkie te puszki są dobre, a Ty musisz wybrać pomiędzy eLkami, Nikkorami, Zeissami, Limitedami i gwiazdkami. Czy Ci zależy na cenie, dostępności czy na dedykowanych rozwiązaniach to już niestety wybór dla Ciebie ;]

Gdybym ja przed takim znowu stanął, pomyślałbym...
- Canon to nie dla mnie. Uszczelnione eLki z ultradźwiękami to dla fotoreporterów nie liczących się z kosztami. Canon nie udostępnia specyfikacji bagnetu i jest problem z obiektywami innych firm, więc raczej trzeba używać firmówek.
- Nikon z mikro-Nikkorami i PC-Nikkorami nadaje się do macro i architektury. Są też bardziej uniwersalne szkła, które są wspaniałe i kosztują majątek.
- Sony... Jak będę chciał kamerę to pomyślę o Sony.
- Pentax ma szkła macro, uniwersalne gwiazdki, długie białe sztangi do przyrody... Stałki są dość tanie, kity są dobre :) da się zdobyć dobry zoom ale to kosztuje czasu i pieniędzy.

To taki tylko mój światopogląd ;)

oracle 
Maniak

"Canon nie udostępnia specyfikacji bagnetu i jest problem z obiektywami innych firm, więc raczej trzeba używać firmówek. "
No z tym to bym się zgodzić nie mógł. Tamrony i sigmy działają gitara. Ale spoko, nikt ci nie broni uważać inaczej :smile:

Z mojej strony 40D + Tamron 17-50 2.8

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

gregorisan napisał/a:
puszka plus jeden dobrej klasy obiektyw typu: uniwersalny zoom.

wiesz zależy co uważasz poprzez uniwersalny zoom - bo może być to sigma 18-200, a może być Canon 28-300L :P

a na serio - poszukaj szkieł na których szczególnie Ci zależy, i które będziesz w stanie kupić w ciągu roku dwóch, i w ten sposób wybierz system...

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

gregorisan napisał/a:
który aparat wybrać, zarówno ze względu na jakość zdjęć jak również z najlepszym stosunkiem późniejszej rozbudowy systemu do ceny...

Biorąc pod uwagę:
1.Jakość zdjęć-każdym z nich można robić dobre zdjęcia, w ten sposób nie da się dokonać wyboru :smile:
2.Późniejszą rozbudowę systemu-tu zdecydowanie przodują canon i nikon, goni ich sony :shock: , a najsłabiej wypada pentax :sad:
Żeby dokonać ostatecznego wyboru między canonem a nikonem, ew. sony :smile: trzeba jak wspomniał lupo57 dobierać
lupo57 napisał/a:
sobie system po szkłach
, ale to już temat na wątek do działu: "pomagamy w wyborze obiektywu"-załóż nowy wątek w tym dziale :mrgreen:

kozidron
[Usunięty]

lupo57 napisał/a:

krótko i rzeczowo,.......usiądź i wypisz sobie wszystkie szkła z każdego systemu, które potrzebujesz i porównaj sobie ile musisz wydać i jakie masz alternatywy wewnątrz systemu no i pytanie jak wypadnie wskaźnik "ekonomiczności" i czy to na jego podstawie będziesz decydował.
Z tego co widać, nie celujesz w jakieś ciężkie misje, w których byś potrzebował szybkiego af-u więc wszystkie 4 systemy mają równe szanse, dlatego zacząłbym od szukania szkiełek.

gregorisan 
Początkujący
amator - entuzjasta

Od razu piszę, że moje pojęcie o lustrzankach cyfrowych opiera się jedynie na czytaniu książek fotograficznych, przeglądaniu stron poświęconych fotografii, czytaniu forum itp.
Nigdy nie robiłem zdjęć lustrem...w tej chwili mam Sony H-10 I nim bawię się w fotografie, która to mnie wciągnęła na całego...dlatego zadaje takie pytanie a nie inne...nie wiem jakiego dokładnie szkła potrzebuje...po prostu się na tym nie znam...

napiszę sobie jak ja do tego podchodzę...jeżeli chodzi o szkła...to zależy mi na w miarę dobrej optyce, ale nie za astronomiczne pieniądze...na początek jakiś w miarę uniwersalny zoom i nie musi to być firmowe szkło...tak do 1000zł...kolejnym zakupem byłaby w miarę jasna stałka do portretów...i taki zestaw szkieł wystarczył by mi na dłuższy czas...

co do puszki to rozumuje w ten sposób:

Sony:
- rozwojowy system,
- stabilizacja, co daje w późniejszym czasie oszczędności w zakupie obiektywów bez stabilizacji,
- tańsze obiektywy w stosunku do Canona i Nikona ( tak mi się przynajmniej wydaje),
- a700 dość przyzwoity sprzęt ( tak mi się przynajmniej wydaje),
- drogie akcesoria,

Pentax:
- stabilizacja, co daje w późniejszym czasie oszczędności w zakupie obiektywów bez stabilizacji,
- solidność wykonania,
- po porównaniu zdjęć z tych czterech aparatów, wydaje mi się, że k20d niestety odstaje...takie jest moje subiektywne odczucie...
- pod znakiem zapytania stoi przyszłość tej firmy...
- dobre i tanie stałki,

Nikon i Canon:
- brak stabilizacji w korpusie,
- drogie szkła...i to mnie trochę przerasta...
- renoma i raczej stabilna przyszłość...
- jakość zdjęć...

Poradźcie rodacy...najlepiej powiedzcie jakie body sami byście wybrali i jaki w miarę dobry uniwersalny zoom w kwocie do 1000zł do takiej puszki pasuje...

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

jeżeli chcesz tanie szkło do portretów - Sony wypada bo brak 85 f/1.8
zobacz Canona /Nikona
D90 + 18-105+85 powinna wystarczyć.
w Sony musiałbyś się posiłkować 50 f/1.4 lub f/1.7
ale a700+16-105 + 50 to też zacny zestaw.

MC 

gregorisan napisał/a:
Sony:
- rozwojowy system,
- tańsze obiektywy w stosunku do Canona i Nikona ( tak mi się przynajmniej wydaje),
- a700 dość przyzwoity sprzęt ( tak mi się przynajmniej wydaje),
- drogie akcesoria,

Ad 2 - nie zawsze, ale na przyklad Tamron 90 czy Sigma 105 beda stabilizowane. O piecdziesiatkach czy nawet S10-20 nie wspomne.
Ad 3 - za to Cie zjedza :wink:
Ad 4 - owszem
Ad 5 - a jakie akcesoria masz konkretnie na mysli?

gregorisan 
Początkujący
amator - entuzjasta

MC napisał/a:
Ad 5 - a jakie akcesoria masz konkretnie na mysli?

Nie akceptuje takiego podejścia, że firma na siłę próbuje związać klienta z firmą...np. karty pamięci są tego dobrym przykładem...a co do akcesoriów to mówię z własnego doświadczenia bo miałem już kilka telefonów Sony oraz aparat fotograficzny i tutaj niestety trzeba się liczyć ze sporymi wydatkami...nie wypowiadam się co do Pentaxa, Canona oraz Nikona.

SlawGaw 
Optyczny

Cena Nikona D90 + 18-105 + 85 jest podobna do Sony a700+16-105 + 50 f/1,4.
W zestawie Nikona masz fajną 85 i filmiki, w Sony masz trochę szerszy zakres ogniskowych i stabilizowaną jasną stałkę, co potrafi być bardzo przydatne.

Piszesz że Sony to drogie akcesoria, nie jest to do końca prawda, Lampa Sony HVL-F42AM jest średnio tańsza o 200 zł od SB600 Nikona.
Największą wadą systemu Sony w kategorii cena akcesoriów to była cena za dodatkową baterię, wynosząca jakieś 265 zł i przez bardzo długi okres nie było zamienników. Teraz już są i cena wynosi jakieś 70.
Karty pamięci to CF więc nie musisz się nimi przejmować przy dokonywaniu wyboru.
Ostatnio zmieniony przez SlawGaw Sob 21 Mar, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

MC 

gregorisan, ale wiesz, ze oczywiscie mozesz uzywac kart CF :?:

[ Dodano: Sob 21 Mar, 2009 11:06 ]
SlawGaw, ja kupowalem niecaly miesiac temu oryginal za 193zl :mrgreen:

gregorisan 
Początkujący
amator - entuzjasta

MC napisał/a:
gregorisan, ale wiesz, ze oczywiscie mozesz uzywac kart CF :?:

no tego właśnie nie wiedziałem...wszystkie nieporozumienia biorą się z niewiedzy :mrgreen:

Odpowiedz do tematu