Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009 Nikkor(105 f/2D + 80-200 f/2.8D) czy może Nikkor AF-S 70-200
Witam
Zastanawiam sie nad wyborem obiektywu do portretu (jak wyżej), duże zbliżenia. W cenie 70-200 mogę mieć 105 f/2D + 80-200 f/2.8D. Posiadam D300 + 17-55 AF-S.
AQQ, a ten 105/2D nie jest kuszący? Jakie są opinie na jego temat? Chyba że ten defocus-control wymaga jednak wprawy albo po prostu sporego nakładu pracy, żeby uzyskać ładne rezultaty?
komor, nie miałem okazji używać tej 105, więc wolę się nie wypowiadać. Sądzę natomiast, że 105 albo 135 byłyby bardziej stosowne do FX, natomiast do DX mogę śmiało polecić 85/f1.4, który (uwzględniając przelicznik 1,5) na DX daje właśnie typową portretową ogniskową (odpowiednik ok 135 mm).
85/f.1.4 ma sporo zalet: bardzo ładnie odwzorowuje kolory, jest ostry, jak na śrubokrętowiec - szybki, do bokeh nie można mieć zastrzeżeń i jest bardzo solidnie zbudowany. O jasności nie piszę, bo patrząc na cyferki - wiadomo
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 02 Kwi, 2009
80-200/2.8? Pompka? Jeśli tak to..
jak robisz portrety - 80-200 + 105 moim zdaniem
jak reportaż + czasem portret - 70-200 spokojnie do tych obu się przyda (fajny bokeh, ostre od pełnej dziury) no ale kompletu 85/1.4 + 105/2 + 135/2 + 180/2.8 to to nie zastąpi
80-200 pompka to muł straszny. I mocowania statywowego nie ma. Dwupierścieniowy lepiej (oznaczany czasem ...N); optycznie to samo a dużo szybszy. Miałem takie dwa i do czasu zmiany na coś lepszego, byłem zadowolony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11