Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 20 Mar, 2009 Obiektyw do nietypowych zdjęć studyjnych
Witam wszystkich
Zgłaszam się do uczonych w piśmie o poradę.
Jestem fotografem amatorem, używam Canona 400D z obiektywem kit-owym
Od jakiegoś czasu myślę o zakupie jakiegoś dedykowanego obiektywu do zdjęć studyjnych.
Myślałem o jakimś obiektywie ze stałą ogniskową by uzyskać jak najlepsze odwzorowanie kolorów i bardzo ostry obraz.
Warunki w jakich wykonywane są zdjęcia:
- oświetlenie: od lampy zewnętrznej dedykowanej do zdjęć studyjnych po świeczkę
- potrzebuje by cały kadr był ostry osoba wraz z przedmiotami dookoła niej (w miarę możliwości oczywiście)
- czas naświetlania w miarę krótki (na zdjęciu zawsze jest jakaś osoba, często stojąca w dość niewygodnej pozycji - chciałbym uniknąć przesunięć) jednak co bardziej paradoksalne nie potrzebuję, a często nawet byłoby wymagane by zdjęcie nie było zbyt jasne - wiem, że to trochę kłóci się z oświetleniem - nie ma ideałów, ale chodzi mi o coś po środku.
- rozmiar "studia" 5x4 m tzw. duży pokój
Ostatnia rzecz i nie będę tu specjalnie oryginalny, to oczywiście cena.
Nie aspiruję do miana profesjonalisty więc szukam czegoś taniego, ale jednak z pewną dawką pewności w użyciu. Wolałbym nie kupować obiektywu pt. "jak trafisz dobry egzemplarz to ...." Cena tak do 400 PLN.
Myślałem o:
Canon EF 50mm f/1.8 II
http://www.canon.pl/For_H...f18II/index.asp
bo do innych firm jakoś nie mam zaufania, ale jestem otwarty na konstruktywne sugestie,
oczywiście w kwestii typu szkła także, ze względu na moją małą wiedzę mogę się mylić.
Wysłany: Pią 20 Mar, 2009
Niestety za cene 400 PLN masz tylko do wyboru 50 1.8. Moze byc troche waski na pokoj 5x4m. No chyba ze robisz portety twarzy. Ogolnie obiektyw jest dobry ale nie bardzo dobry ale za ta cene trudno cos lepszego znalezc. Nie oczekuj wiec cudow....
Tak jak napisał kolega wyżej. Na 400zł nie kupisz z Canona nic innego jak 50 f1.8 (no i kita jeszcze ) Do portretów się na da. Do robienia całych postaci w pomieszczeniu 4x5 może już być za wąski. Ogólnie ja mam mieszane uczucia co do tego obiektywu. Jak dla mnie jest za bardzo nie przewidywalny, a może po prostu za bardzo go zajeździłem przez rok.
Jeżeli chodzi o to czy zdjęcie ma być ciemne czy jasne to akurat obiektyw nie ma z tym nic wspólnego.
Wysłany: Pią 20 Mar, 2009 Re: Obiektyw do nietypowych zdjęć studyjnych
vulterey napisał/a:
- potrzebuje by cały kadr był ostry osoba wraz z przedmiotami dookoła niej (w miarę możliwości oczywiście)
- czas naświetlania w miarę krótki
Te dwie rzeczy się ze sobą kłócą, bo „cały ostry kadr” jak Ty to nazywasz to jest po prostu duża głębia ostrości, co wymaga przymknięcia przysłony, a to z kolei oznacza wydłużenie czasu. Przy dobrym oświetleniu da radę, ale przy świeczce, o której wspominasz to już nierealne.
Generalnie za 400 zł to nic nie kupisz, plastikowy 50/1.8 raczej będzie za wątki do Twoich celów (sprawdź sobie przy pomocy obiektywu kitowego ustawionego na 50 mm – bo może jednak?), pozostają Ci ewentualnie jakieś stare obiektywy M42, może pojawi się za chwilę kolega Oracle, który coś doradzi w tym temacie. Jeśli 50 mm jest jednak OK, to obiektyw ten po przymknięciu do f/8 lub więcej będzie Ci dawał bardzo ostre obrazy. Użytkowany w warunkach domowych na pewno się nie rozsypie, jak niektórzy przepowiadają.
Stałki Canona czy Sigmy, którymi warto się zainteresować kosztują 1-2 tysiące złotych, po ostatnich zmianach kursów walut szczególnie ta druga wartość jest częstsza, niestety.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Mar, 2009
przy tego typu zdjęciach stałka 28mm ze stajni c/y + tanie mocowanie do canona i pozamiatane
sprawdziłem sigmę /starą/ na mocowanie yashica i bardzo ładnie dogaduje się z matrycą cyfrową canona - przeciwnie do szkła 50 dsb yashica...
w 400pln zamkniesz się spokojnie - pod warunkiem ,że masz statyw...
Mała korekta, właśnie zgodnie z radą Komora sprawdziłem poprzednie zdjęcia, które robiłem z obiektywem kitowym.
No i zdaje się, że nazbyt optymistycznie podszedłem do tematu i niezbyt się przygotowałem do pytania - za co przepraszam.
Na większości zdjęć zakres ogniskowych zwiera się jednak między 18 mm a 30 mm, więc trochę słabo wykombinowałem tą 50
Zatem mała korekta, najbardziej zależy mi na:
- bardzo ostrych zdjęciach (statyw mam), w jak największym obszarze zdjęcia
- bardzo dobrym nasyceniu kolorów
- krótki czas naświetlania
- zakres cenowy nadal ten sam do 400 PLN, bo jak wcześniej wspomniałem na pełen professional mnie nie stać
vulterey, Po pierwsze. Fotografujesz osoby, więc statyw na niewiele się zda. Tym bardziej będzie nie potrzebny przy krótkich czasach. Następnie, chcesz aby wszystko było ostre, a więc szkło trzeba by mocno przymykać a to wydłuża czas który chcesz mieć jak najkrótszy. Ja na Twoim miejscu odłoży bymł te pieniądze albo zbierał kasę na wynajęcie większego studio i coś w stylu 50/1.8 albo 50/1.4 albo na jakiś lepszy zamiennik 18-55 np. 17-55 albo 17-40, a jeśli taniej to Sigma 17-70 albo Tamron 17-50. Bo nawet mając coś w stylu Sigma 30/1.4 będzie Ci często brakowało szerszego kąta.
Za 400 zł jest... TAKUMAR 50/1.4, komentarze zbędne. 50/1.8 Canona zostaje daleeeeeeeko w tyle. Plastyka zdjęć i wewnętrzne ciepło miażdży. Ostry też jest. Miałem go pożyczonego i teraz na niego poluje.
Z szerszych kątów na M42 jest jeszcze FLEKTOGON 35/2,4. Niestety 20tka Flektogona podobno nie nadaje się do cyfry. (ale zawsze możesz sprawdzić samemu)
Nie mniej jednak nie ma za bardzo obiektywów M42 szerokokątnych. Te które są dobre są drogie albo nie pasują do cyfry a te które są tanie to kupa(aczkolwiek są wyjątki)
Z twoimi wymagniami nie schodziłbym poniżej Tamrona 17-50 2.8.
Więc najprościej mówiąc jeśli faktycznie potrzebujesz czegoś szerszego niż 50tka to po prostu ŻADEN obiektyw nie spełnia twoich wymagań.
A w twoich wypowiedziach jest sprzeczność bo nie da się uzyskać dużej głębi ostrości i krótkiego czasu naświetlania. Musiałbyś mieć super oświetlenie.
Na twoim miejscu kupiłbym tego takumara i znalazł sobie więcej miejsca w studio. Jeśli nie da rady to zbieraj na tamrona 17-50.
PS. Do M42 Potrzebujesz przejściówki (30-130zł[z dandelionem]) no i te obiektywy nie mają Autofocusa. Ale dlatego są tanie. Gdyby taki takumar miał AF to kosztowałby z 2-3 tyś złotych.
A ja bym sie zastanowil czy potrzebny jest obiektyw. A moze jednak lampa?
A może najpierw jakaś książka?...
Reasumując - nie ma możliwości zrobienia zdjęcia z dużą głębią ostrości i krótkim czasem naświetlania, a do tego przy świeczce. Przede wszystkim potrzebujesz oświetlenia - nawet kiepski obiektyw przymknięty do f/8-11 sobie poradzi. Za 400zł zapewne kupisz jakąś prostą chinkę - wystarczy na początek.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
- książka, kurs lub cokolwiek w tym stylu, a i owszem bardzo pożądana, żeby później nie zadawać pytań z kategorii "gupi debil" , jak zwykle przeszkodą jest czas. Ale na pewno poczynię jakieś kroki, bo szkoda z wypowiedzi rozumieć czasami tylko przecinki
- lampa jest, ale jak już wcześniej wspomniałem nie zawsze mogę jej użyć (ja naprawdę nie żartowałem z tą świeczką )
- na większe studio nie mam szans, a większość zdjęć jednak robiłem pomiędzy 18 a 30 mm więc mój pierwszy zamysł był totalnie nietrafiony. Zatem jakkolwiek z opisu prawie zakochałem się w tym Takumarze to nie wykorzystałbym go. Pozostaje mi zatem dozbierać na tego Tamrona, bo to będzie chyba dla mnie "złoty środek".
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc, temat chyba do zamknięcia.
P.S. A jeśli kolega oracle nadal jest zainteresowany tym Takumarem to mogę mieć dla niego ciekawą informację - jakby co to proszę o szybki kontakt na priva.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11