Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus 10x42 EXWP
Autor Wiadomość
Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   Olympus 10x42 EXWP

Witam szanowna redakcje Optyczne.pl oraz wszystkich forumowiczow!Jestem nowym uzytkownikiem tego forum i chcialbym bardzo serdecznie podziekowac redakcji Optyczne.pl za fachowe i rzetelne przeprowadzenie testow lornetek oraz innych optycznych instrumentow,ktore mi pomogly wybrac z pewnoscia wlasciwy(wedlug moich kryteriow)sprzet.A ze Wasze testy pomogly mi wybrac taki sprzet,o jaki mi chodzilo, jest to bezdyskusyjne i niepodwazalne.Wielki szacunek i podziekowania!!!! Z drugiej strony podziekowania naleza sie rowniez wszystkim forumowiczom,bo dzieki Nim,tacy m.in.: jak ja,czerpiemy wiedze z Ich doswiadczenia(teoretyczna jak i praktyczna),wielkie dzieki!!!.Dzieki stronie Optyczne.pl dokonalem wyboru oraz zakupu lornetki Olympus 10x42 EXWP z glownym przeznaczeniem do ogladania ptakow i po miesiacu jej uzytkowania moge z cala pewnoscia stwierdzic,iz jest to sprzet naprawde super,godny polecenia,jest niesamowity i spelnil moje zyczenia.Za 300 euro dostalem lornetke,ktora ostrzy jak brzytwa(trzeba czasu,aby oczy przywykly,a jak przywykna to chce tylko patrzec i patrzec),obraz jest jasny i baaaardzo wyrazny,do samych brzegow,aberacja bardzo znikoma na brzegu-prawie niezauwazalna,zadnych zakrzywien obrazow(sprawdzalem na budynkach),pociemnienie brzegowe niezauwazalne,obsluga bezproblemowa i intuicyjna.Jesli chodzi o pasek i dekielki,to rzeczywiscie-porazka,ale tym sie nie przejmuje,bo one i tak zostaja w futerale.Gdybym chcial kupic lornetke,ktora w tescie zajela miejsce od 9 do 1,to musialbym minimum doplacic 600 euro,wiec po co przeplacac-skoro jest Olek?I tak ,jeszcze raz potwierdzam(ku mojemu wielkiemu zadowoleniu) zasadnosc stworzenia strony Optyczne.pl ,jak rowniez tego forum,bo dzieki Nim jestem nowym,zadowolonym i szczesliwym "ptasiarzem". :mrgreen:

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   

No to gratulujemy udanego zakupu u życzymy wielu udanych obserwacji :)

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Sro 25 Mar, 2009   

Dzieki serdeczne Arek i vice versa.Jesli chodzi o lornetke,to chetnie uslyszalbym opinie innych uzytkownikow olka,bo to co wyrazilem wczesniej na forum to tylko subiektywna opinia amatora z niewielka wiedza na temat optyki :smile:

struna 
Początkujący
struna

Wysłany: Czw 26 Mar, 2009   

No ja jestem użytkownikiem lornety Olympus 10X42 EXPS, używam jej w podobnym celu-czyli obserwacja ptaków. No coż-ogólnie jestem zadowolony-nawet bardzo, mój sprzęt ma pewne wady-no np. spadek ostrości, czym dalej od środka obserwowanego pola. No i jakbym kupował teraz to jednak kupiłbym 8x42- większe pole obserwacji kosztem powiększenia.No ale mimo tych zastrzeżeń jestem zadowolny. Miałem możliwość obserwacji przez Oliego EXWP-no i rzeczywiscie jest rozumiem Twój zachwyt nad tą lornetką-Irex. Życzę wielu ciekawych obserwacji dokonanych przez tą lornetkę! pozdrowienia

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Czw 26 Mar, 2009   

Mam pytanie do forumowiczow,a mianowicie jak to jest z ta aberacja?W jakich warunkach zewnetrznych (na dworze) tzn.:w pelnym sloncu czy w polcieniu,pod slonce, z boku slonca lub w plecy slonce,w dzien pochmurny czy deszczowy itp.,moge okreslic stopien i intensywnosc aberacji.Chodzi o to,ze w kazdych w/w warunkach intensywnosc aberacji lub jej brak jest inna i tego wlasnie nierozumiem. Bede wdzieczny za Wasze odpowiedzi

kivirovi
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Cze, 2009   

Irex, a co ty wlasciwie chcesz obserwowac przez ta lornetka? Ptaki czy Aberracje?

Jak chcesz ja zobaczyc w pelnej krasie to w pelnym sloncu, tam gdzie czarne styka sie z bialym, patrz na brzegi pola widzenia a do okularow zagladaj nieosiowo.
Tylko po co...

RB 
Temu Panu już podziękujemy

kivirovi napisał/a:

Jak chcesz ja zobaczyc w pelnej krasie to w pelnym sloncu, tam gdzie czarne styka sie z bialym, patrz na brzegi pola widzenia a do okularow zagladaj nieosiowo.
Tylko po co...

W pełnej krasie to je zobaczysz na tle mlecznego nieba. Białe chmurki itede. I to bardzo przeszkadza. Szczególnie jeśli zaglądasz osiowo i masz na ptaku takie kolorowe mazy, bo lornetka za grubą kasę ma skandalicznie skorygowana chromę. A takich jest wcale nie tak mało...

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

W pelni zgadzam sie z RB (kiedy pisalem ten temat bylem raczkujacym ptasiarzem i nie bardzo jeszcze widzialem ta wstretna aberacje :sad: ,ale po tygodnie widzialem ja w pelnej krasie).W tej chwili mam inne priorytety i jednym z najwazniejszych jest brak aberacji,bo jesli sie spojrzy na tafle jeziora i jest fala,to aberacja tak pokazuje swoje oblicze,ze woda jest koloru fioletowego(daje taka poswiate).Jesli obserwuje ptaki na wodzie to na granicy ptak-woda ,fioletowy rant bardzo przeszkadza .Nie bede polemizowal z KIVIROVI,bo kazda osoba ma wlasny punkt widzenia i priorytety.Ja natomiast zanim postanowilem zmienic lornetke,to najpierw przetestowalem kilka z gornych polek pod katem wlasnie aberacji i stwierdzilem,ze bez wczesniejszego osobistego przetestowania mozna naprawde wtopic pieniadze(dobrze,ze zona wziela Olimpusa-bo inaczej bylaby tylko strata pieniedzy)Obecnie posiadam Kowe Genesis 8,5X44 i jestem baaaaaaaaaardzo zadowolony :cool: , zero aberacji,ogladanie ptakow w pelnej i niezakloconej przyjemnosci,w kazdych warunkach,pod slonce lub ze sloncem.Testowalem tez Nikona 10X42HG (mial aberacje jeszcze wieksza niz Olimpus :sad: ),a cene o tylko 70euro mniej niz Kowa oraz Zeissa Victory,ktory mial bardzo delikatna aberacje( 1750euro)-wiec po co przeplacac.Dzieki za posty i pozdrowionka :mrgreen:

akagi66 
Nowy
przechodzień

Wysłany: Wto 07 Lip, 2009   

Irex, szybko przestałeś być początkujący :wink: możesz napisać co Ci przeszadza w tym olympusie ? czytam rózne recenzje i są generalnie entuzjastyczne....

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

AKAGI 66 , generalnie jest to lornetka naprawde dobra , solidnie wykonana ,mi osobiscie przeszkadala tylko jedna rzecz -a mianowicie aberacja .Jest to odczucie , widzenie subiektywne ,poniewaz kazdy czlowiek ma inne kryteria ,priorytety i oczekiwania ,wedlug ktorych ustala lub probuje ustalac swoje przyjemnosci i potrzeby .Ja osobiscie tylko dlatego znienilem Olka na inna lornetke . Kiedys porownywalem ja do Nikona 10X42 HG i stwierdzilem ,ze Nikon mial delikatnie wieksza aberacje ,ale nie wykluczam ,ze to byl przypadek jednostkowy ,bo nie mialem do porownan np. po 3 egz. z kazdej lornetki .Wiec jest to tylko odczucie subiektywne i jak sam nie popatrzysz ,to nie stwierdzisz ,czy Tobie pasuje.Goraco polecam osobiste pomacanie przed zakupem :mrgreen:

artur25
[Usunięty]

Odnośnie Nikona Hg, czy miał ktoś okazje patrzeć przez model 8x32, czy aberracja chromatyczna jest dostrzegalna w tej lornetce. Po zapoznaniu się z modelem 10x42 i 8x42 aberracja na tym poziomie jest dla mnie nie do przyjęcia.

macs 
Bywalec

Wysłany: Sro 08 Lip, 2009   

artur25, miałem nikona 8x32 HGL przez jakiś czas i AC jest widoczna, chociaż zapewne mniejsza niż w modelu 10x42. Nikon 8x32 SE wypada znacznie lepiej w tej materii. Skoro już w 8x42 była nie do zaakceptowania, to mniejszy model Ci się też raczej nie spodoba.

wiesiek010 
Nowy

Wysłany: Sro 12 Sie, 2009   

Ja w sprawie lornetki Olympus 10x42 EXWPI. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu moich wątpliwości co do jakości wykonania tej lornetki.
Dzisiaj tj. 12.08.2009r. otrzymałem przesyłkę kurierską z długo oczekiwaną lornetką. Po pierwszej fascynacji z oglądania otoczenia czyli ok. 3 godzin, zacząłem się przyglądać szczegółowiej temu produktowi.
Stwierdziłem, że odwracając lornetkę i przyglądając się szerszym okularom w głębi lornetki widzę:
- w prawym okularze dwa czarne punktciki które pod różnym kontem mogą się nakładać, a zatem są na innych pryzmatach,
- w lewym okularze widoczne dwie kropki popielate tak jak by kropelki kleju lub wyglądają jak "ukłucie igłą w szkle".
Muszę uczciwie powiedzieć, że patrząc przez tą lornetkę nie widać tych usterek na tle widoków które oglądam.
Proszę o poradę czy takie wady dyskwalifikują taką lornetkę i powinienem ją reklamować, czy też jest to sytuacja typowa jaka częst się zdaża gdyż nie ma wpływu na oglądanie widoków.
Bardzo proszę o poradę czy mam byc szczęśliwy z posiadania takiej lornetki, czy też powinienem wymienić na model bez takich wad.
Co poradzicie.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

wiesiek010 napisał/a:

Bardzo proszę o poradę czy mam byc szczęśliwy z posiadania takiej lornetki, czy też powinienem wymienić na model bez takich wad.
Co poradzicie.

Używaj. Olej to i bądź szczęsliwy. Liczy sie obraz. Jak Ci odpowiada to jest OK. To w sumie taka niezbyt droga lornetka.

Pepin Krootki 
Rozmowny

Może to Ci pomoże:

Na innym forum, dotyczącym pewnej marki samochodów (nie będę robił reklamy), przeczytałem następującą relację napisaną przez człowieka zatrudnionego w salonie:

Facet zamówił samochód za 60 paczek. Czas oczekiwania na realizację zamówienia około dwóch miesięcy. W końcu pojazd dotarł, ale na przednim zderzaku była rysa. Niewielka, ale zauważalna. Gdzieś musiało dojść do obtarcia przy ładowaniu na TIRa. W razie czego zderzak zawsze można wymienić - taki element nawet jak zacznie rdzewieć (a nie będzie, bo jest z plastyku), to rdza nie przeniesie się na nadwozie. No ale przepisy wewnętrzne zabraniają sprzedaży takiego auta jako nowe, nieużywane i o pełnej wartości. Zaproponowali klientowi, że polakierują zderzak na swój koszt i dodatkowo dadzą na auto niewielki rabat. Klient obejrzał rysę, marudził, kręcił nosem, wydziwiał, narzekał - w końcu stanowczo odmówił przyjęcia i zażądał sprowadzenia nowego pojazdu. Czekał kolejny miesiąc na swoje wymarzone, wychuchane cudo, po czym odebrał lśniący i nieskazitelny pojazd. Po tygodniu wóz przywieziono na lawecie z doszczętnie rozwalonym przodem po czołowym zderzeniu :mrgreen:

Uważam, że RB mądrze prawi!

Sorry, za taki obszerny motoryzacyjny offtop na lornetkowym forum, ale uważam, iż to bardzo pouczająca historyjka dla wszystkich konsumentów.

Odpowiedz do tematu