Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 06 Kwi, 2009 Który z kompaktów?A może jednak lustrzanka?
Witam, jestem studentką ASP i potrzebuję aparatu robiącego zdjęcia o jakości na tyle wysokiej, alby można je było później wykorzystywać do różnego rodzaju projektów graficznych(często spore powiększenia). Chciałabym, aby również służył mi do robienia "typowych" zdjęć, czyli np. z wyjazdów, wycieczek itp. Lubię również fotografować zwierzęta i owady. Ogólnie, aby spektrum możliwości było jak najszersze nie pomniejszając przy tym jakości zdjęć.
Wybór ma być jak najbardziej rozsądny i przemyślany ponieważ najprawdopodobniej aparat ma mi starczyć co najmniej na najbliższe 3lata. Nie mogę sobie pozwolić na kupienie aparatu, po czym dojść do wniosku, że jest totalną porażką. Niestety, fundusze mi na to nie pozwalają. Cena powinna się mieścić mniej więcej między 1500 a 2000zł(ew. 2500 ale musiałyby stać za tym jakieś konkretne i mocne argumenty).
Prawdę mówiąc byłam zdecydowana na Canona PowerShot SX1 IS ale po przeczytaniu testów i opinii zaczęłam się wahać. Dużo do myślenia dał mi temat na forum założony przez Bilbo o tym, czy kompakty mają szanse konkurować z lustrzankami. Dyskusja się rozwinęła, padło wiele ciekawych i dających do myślenia słów( link: http://forum.optyczne.pl/...p=106695#106695 ). Ostatecznie zdecydowałam się napisać własny temat z zapytaniem, co użytkownicy tego forum mogliby mi polecić. Będzie to pierwszy mój aparat że tak powiem "z prawdziwego zdarzenia", dlatego chciałabym, aby był najlepszy na miarę możliwości cenowych. Nie wykluczam również lustrzanek, ale w takiej sytuacji prosiłabym o propozycje konkretnych modeli(i obiektywów) bo sama póki co pojęcie mam lekko mgliste w tym temacie. Może teraz wszystko wypunktuję, aby moje pytanie było przejrzyste:
Do czego ma służyć aparat:
zdjęcia do projektów graficznych, możliwie najlepszej jakości (możliwie najmniejsze szumy), zdjęcia zwierząt, owadów, zdjęcia z wakacji i wyjazdów. Myślałam również, że warto by było mieć dość duży zoom i możliwość kręcenia krótkich filmów.
1. Kompakt czy lustrzanka?
2. Jeśli lustrzanka, to jaka?
3. Jeśli kompakt, to który z tych(bo nad tymi się zastanawiałam):
- Olympus SP-590 UZ
- Nikon Coolpix P90
- Panasonic DMC-FZ50
- Pentax X70 (z tym że o tym aparacie konkretnych opinii nie słyszałam więc może jeśli ktoś miał z nim styczność mógłby coś o nim napisać)
- Canon PowerShot SX1 IS
- Fuji FinePix S100 FS
- Lumix G1
W wymienionym przeze mnie temacie na forum wiele osób wspominało o tym, że ma i kompakta i lustrzankę. Jedni pisali, że kompakt im się przydaje, inni, że kurzy się na szafie bo lustro przejęło pierwsze skrzypce. Za jakieś 3-4 lata mam zamiar kupić drugi aparat. Pewnie wtedy uzbieram więcej pieniędzy, aby wydać je na sprzęt Już teraz jestem w stanie powiedzieć, że będzie to lustrzanka. Problem w tym, że nie wiem, czy od razu zacząć od lustrzanki, czy na początku poużywać trochę aparatu kompaktowego.
Dla przejrzystości opinii robię ankietę
Jeżeli za dwa trzy lata Chcesz znowu inwestować w aparat, to najrozsądniej było by Ci kupić teraz lustrzankę z porządnym obiektywem Wiem, za 2000 - 2500 nie poszalejesz, ale dostaniesz już jakieś porządne body i obiektyw, a za trzy lata dokupisz lepszy obiektyw do posiadanego zestawu, i nie zostaniesz z problemem co zrobić ze starym aparatem hybrydowym, bo nawet jak Ci się uda go odsprzedać za te 2 - 3 lata, to za śmiesznie małe pieniądze w porównaniu z tym co teraz wydasz
No jeśli sie już bardzo uprzesz na hybrydę to ja bym z tych wymienionych wybrał Fuji S 100 fs, ze względu na fizycznie dużą matrycę, solidną konstrukcję, zoom do x 15, szeroki kąt 28mm do ISO 400 praktycznie bez szumowo, a i ISO 800 całkiem użyteczne Jednak w cenie jaką musisz za niego dać kupisz już amatorską lustrzankę i to z dwoma obiektywami kitowymi np: Nikon D40 i 18-55 + 50-200 lub Olympus e420 i 14-42 + 40-150 także dobrze Premyśl decyzję
Hmm... jeżeli rzeczywiście w tej cenie lepiej wybrać lustrzankę to może się skuszę. Chciałam się jeszcze jednak zapytać o Lumixa G1. Co o nim sądzisz? Jest pierwszym aparatem kompaktowym z wymienna optyką. z jednym obiektywem kitowym 14-45mm kosztuje jakieś 1900zł. W dodatku przy zastosowaniu konwertera można do niego stosować obiektywy 4/3.
Lumix G1 to bardzo ciekawe i dobre rozwiązanie, łączy cechy kompaktu i lustrzanki jednocześnie W przyszłości może producent pomysli o jakichś nie drogich jasnych obiektywach stałoogniskowych Jednak Osobiście, gdybym miał wydać taką kwotę na aparat, to wziąłbym chyba jednak Olympusa E510 lub E520 z kitem 14-42 mm a do tego niedrogo (w granicach 430 PLN-ów) dokupisz drugie szkło 40-150 to w sumie w przeliczeniu daje Ci zakres ogniskowych 28 - 300 mm bo w systemie 4/3 trzeba przeliczać wszystko razy 2 dla ekwiwalentu 35mm czyli ogniskowe wymienionych obiektywów, to odpowiednio 28-84 i 80-300 mm. Dodatkowo musisz wiedzieć, że obiektywy systemu 4/3 podpięte do aparatu mikro 4/3 poprzez konwenter bedą miały odpowiednio inny przelicznik ogniskowej, ponieważ konwenter oddala (poprzez swą grubość) obiektyw od właściwego bagnetu
Dodatkowo musisz wiedzieć, że obiektywy systemu 4/3 podpięte do aparatu mikro 4/3 poprzez konwenter bedą miały odpowiednio inny przelicznik ogniskowej, ponieważ konwenter oddala (poprzez swą grubość) obiektyw od właściwego bagnetu
Pierwszy raz o tym słyszę, chyba tak nie jest, powinno być tak samo.
Pierwszy raz o tym słyszę, chyba tak nie jest, powinno być tak samo
Ja się przyznam, że ta informacja, to zaczerpnięta jest z któregoś forum internetowego i nie widziałem oficjalnie potwierdzenia Jednak tłumaczone było to w ten mniej więcej sposób, że jasność i ogniskowa obiektywu wynika z umiejscowienia (odległości) pierwszej soczewki od matrycy, a przy zastosowaniu konwertera ta odlegość zostanie zwiększona Więc coś w tym może jest
qadest1, nie jest, gdyż aparaty mikro 4/3 są cieńsze od normalnych 4/3 a adapter tylko tę różnicę w odległości od matrycy niweluje.
Innymi słowy po zastosowaniu adaptera szkło na 4/3 w aparacie mikro 4/3, jest dokładnie w tym samym miejscu co w aparacie systemu 4/3.
qadest1, nie jest, gdyż aparaty mikro 4/3 są cieńsze od normalnych 4/3 a adapter tylko tę różnicę w odległości od matrycy niweluje.
Innymi słowy po zastosowaniu adaptera szkło na 4/3 w aparacie mikro 4/3, jest dokładnie w tym samym miejscu co w aparacie systemu 4/3.
No to sprawa jasna Podpięcie obiektywu 4/3 do mikro 4/3 nie zwiększy nam mnożnika ogniskowej a tym samym G1 z konwerterem staje się dość ciekawą alternatywą Tylko trzeba wziać pod uwagę, że jeżeli producent wyjdzie z założenia, że obiektywy E - systemu mogą być stosowane do mikro 4/3 to nie prędko doczekamy się taniej i jasnej stałki mamy co prawda do wyboru Sigmę 30 mm, f1.4 EX ale w cenie ok 1800 pln-ów a tańszy ZD pancake 25mm ma już światło 2.8 wiec nie jest ta kjasno jak w sigmie:( a i samo zastosowanie obiektywów 4/3 do aparatów mikro 4/3 traci trochę sens jeżeli chodzi o małogabarytowość rozwiazania, bo system 4/3 jest jednak nieco większy od mikro
Byłam dzisiaj w MediaM i widziałam tego Nikona ale jakoś niezbyt mi podpasowałbo chyba jednak wolałabym taką prawdziwą lustrzankę. Zastanawiam się jednak nad Canonem. Czy zakup Canona EOS 1000D z obiektywem 18-55, etui i karta pamieci 8GB za jakieś 2000 jest dobrym wyborem?To znaczy nurtuje mnie jedno pytanie: Czy lepiej kupić teraz lepszą lustrzankę(ale droższą) z jednym obiektywem i później dokupywać do niej pozostałe czy jakąś starszą z dwoma?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Chciałabym robić zdjęcia, których mogłabym później używać w grafice komputerowej przy różnych kolażach i projektach np. plakatów. A co do tematyki to raczej nie mam jej jakoś sprecyzowanej. Może troszeczkę ponad inne rzeczy lubię fotografować owady. Ale ogólnie chciałabym robić takie zwykłe zdjęcia tzn. np. z wakacji. może czasem jakąś architekturę i ogólnie to, co akurat mi się spodoba (ale raczej bez potrzeby używania dużego zooma). Za robieniem pejzaży raczej nie przepadam.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 09 Kwi, 2009
rozumiem rozumiem, zatem uważam, że najlepszym wyborem dla Ciebie byłaby optyka z zakresu 16-100mm, czyli wybory masz dwa:
Nikon d40/d60 + 18-105VR
Sony a200 + 16-105
Ten iście spacerowy zakres (24(28)-170) idealnie powinien się sprawdzić do takich zdjęć.
Przynajmniej ja bym coś takiego sobie kupił
Ewentualnie popatrz się na Sony R1, którego ostatnio można kupić za grosze
Rozumiem, że nie są to obiektywy tzw. kitowe i nie są to zestawy jako takie do kupienia w komplecie tylko aparat i obiektyw kupowane osobno?
Czytałam trochę o takich zestawach z kitami. Jedne z takich obiektywów oceniane są jako złe i od razu nadające się do wymiany ale słyszałam też, że są takie na przyzwoitym poziomie. Zaproponowane zestawy na pewno przemyślę ale chciałam się jeszcze o coś zapytać.
Tutaj są pokazane aparaty w zestawach z obiektywami i w odpowiadającym mi zakresie cenowym. Jeśli miałbyś któryś z nich wybrać, to który byłby najbardziej kuszący?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12