Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 18 Mar, 2009 Zoom standardowy do Pentaxa
Witam,
Na początek prosze o wybaczenie że idę na łatwizne i pytam o poradę zamiast czytać recenzcje, ale już czytalem co niektóre i przerazila mnie jedna, dotycząca obiektywu Pentax DA 16-50 mm f/2,8 ED AL (IF) SDM!Byłem prawie zdecydowany zeby kupić ten obiektyw, wart 3500 zł, a w recenzji przeczytałem kilka głosów że to kiepski sprzęt i nie warty swojej ceny!
Posiadam Pentaxa k200d i chciałbym sobie kupić jakiś zdecydowanie lepszy obiektyw o ogniskowej (plus/minus) 18-55. Kwota jaką mogę przeznaczyć na zakup to ok. 3000 - 3500zł. Czy ktoś mogłby mi porawdzić dobry obiektyw z mocowaniem pentaxa w tym przedziale cenowym? Z góry dziękuję za pomoc.
Rafał
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 19 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Może warto pomyśleć nad szkłem innego producenta? Tamron i Sigma mają kilka szkieł o podobnym świetle i zakresie ogniskowych (Tamron 17-50 F/2.8, Sigma 17-70 F/2.8-4.6, Sigma 18-50 F/2.8). Od Pentaxa jest jeszcze całkiem udany 17-70 F/4, ale to już ciemniej. Wszystkie kosztują mniej od tego 16-50 i ustępują mu jakością wykonania, ale to bardzo dobre optycznie obiektywy, a tego przede wszystkim tytułowemu brakuje.
Wolverine1976, rzuć okiem na wyniki pomiarów w teście. Zresztą to nie jest nawet potrzebne. Zdjęcia przykładowe mówią same za siebie. Aż trudno uwierzyć, że jest tak źle. Jeśli na testy nie trafił po prostu uszkodzony egzemplarz to niestety unikałbym tego obiektywu jak ognia. Niby da się używać od F/4, ale nie po to wydaje się taką ciężką kasę na obiektyw ze światłem F/2.8, żeby go cały czas domykać.
Najlepiej zapytaj jeszcze na forum pentaksa, znajdziesz kogoś kto miał z tym obiektywem styczność. Ja czytałem tylko testy i opinie, ale szczerze mówiąc, po tej lekturze nie zależy mi już nawet na tym, żeby osobiście pobawić się tym szkłem
Dokładnie! to przecież 3700 zł przecież!ufff, jakie to szczęcie ze zanimkupiłem obiektyw trafiłem na ten test...
[ Dodano: Sro 18 Mar, 2009 17:44 ]
...jeszcze jedno pytanko - byc moze głupie - ale jako początkujący wolę je zadać:
Kolega Monastor polecił mi przeczytanie testów obiektywów o długości ogniskowej np. 17-70 mm - ale ten obiektyw w opisie ma również "Macro" - rozumiem ze chodzi o to że poza "normalnymi" zdjęciami można go stosować do fotografii Macro?? Miedzy innymi do Macro a nie TYLKO do Macro?
Obiektywy zoom (m.in. wspomniana Sigma) opcję Macro mają w nazwie. I tylko w nazwie. Oczywiście, że można używać je (i należy) do zwykłej fotografii.
Są to obiektywy, które przeważnie mają możliwość ustawienia ostrości z małej odległości. Stąd to macro.
Nie jest to typowy obiektyw do fotografii macro, lecz nawet obiektywami stricte "macro" możesz robić zdjęcia!!!
Dokładnie! to przecież 3700 zł przecież!ufff, jakie to szczęcie ze zanimkupiłem obiektyw trafiłem na ten test...
niekoniecznie...
większość testów była robiona wczesnymi szkłami które (w dużej części) były wadliwe - teraz jest O WIELE lepiej kilka miesięcy temu bawiłem się tym szkłem i było
o wiele bardziej wolałbym to szkło niż sigme czy tamrona - na tyle że po kilku zakupach typu pięćdziesiątka, lampa, wężyk itp. zaczynam na niego zbierać...
Dziękuję za kolejne cenne uwagi...no to mam ból głowy teraz...jak już wydam te trzy i pół klocka to chciałbym kupić optymalnie najlepszy obiektyw w tej cenie i klasie bo na drugi nie będzie mnie stać raczej dosyć długo...może faktycznie ten do testów był jakis trefny? A może wtedy były one kiepskie i producent faktycznie coś poprawił?
Sigma i Tamron są o połowę tansze...ale gdyby miały się okazać porównywalne (czy nawet lepsze) jakościowo to wolałbym jeden z nich a za resztę kasy być może kupić "portretówkę" Pentaxa ...sa teraz w sprzedaży takie 50 mm i 1,4 f.
mimo że będę miał jeszcze większy ból głowy co wybrać to dużo się od was dowiedzialem i wiem znacznie więcej niz kilkanascie godzin temu:-) dziękuję i pozdrawiam.
[ Dodano: Sro 18 Mar, 2009 22:24 ]
ale przedziwna sprawa w związku z ceną tej 50 mm f 1,4: w rtv euro taki obiektyw kosztuje prawie 1900 zł a w jednym ze sklepów internetowych widziałem identyczny za niecały tysiąc???dziwne, co?
Nie takie dziwne, euro rtv to ostatnie miejsce, w którym sugerowałbym fotograficzne zakupy już fotojoker lepszy najlepiej udaj się do wyspecjalizowanego sklepu fotograficznego, gdzie będziesz miał szanse wziąć sprzęt w łapska i przymierzyć do korpusu... :] No i jest duża szansa, że mogą mieć na stanie więcej niż jedną sztukę danego modelu, a zatem zawsze to jakiś wybór. Udanych zakupów!
to zależy skąd jesteś ale uważam że jeśli chcesz wydać 3,5 kafla to opłaci Ci się nawet wsiąść w pociąg i pojechać do stolycy albo Krakowa i osobiście wybrać sprzęt, zamiast zdawać się na pracownika magazynu centrali jakiegoś molocha w Krakowie jest przyjemny sklepik o nazwie fotorama bodajże, w wawie znalazłem fotorimex, ale nie byłem tam osobiście... jakkolwiek najlepiej jest poszukać kogoś kto wie co sprzedaje
gdzie znaleźć taki sklep? wydaje mi sie że wszystkie działają w internecie a zadnen stacjonarnie...
Fotojoker stacjonuje pod adresem e-fotojoker.pl, ale ma sieć sklepów "stacjonarnych", w krórych można odbierać zamówiony sprzęt
Ale jest też parę innych sklepów w necie wartych uwagi, które też miewają "stacjonarne" ekspozytury-zajrzyj do działu:SKLEPY I PROMOCJE
Ostatnio zmieniony przez Sunders Sro 18 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
no właśnie z warszawy jestem...już szukam tego fotorimexu...to oczywiste ze najlepiej pójsć i pogadać z człowiekiem który wie co sprzedaje - i tak też zrobię jeśli będzie to możliwe.dzięki.
[ Dodano: Sro 18 Mar, 2009 23:31 ]
...chyba jednak na coś takiego się zdecyduję:
Pentax DA 17-70mm f/4.0 AL [IF] SDM
Mam nadzieję że róznica miedzy tym a tymi które dostałem w standardzie do aparatu bedzie widoczna?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13