Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009 Pentax K20D - firmware 1.03
Nowy firmware już dawno wisi na oficjalnej stronie, w końcu musiałem go ściągnąć i zainstalować. Od razu skalibrowałem AF w Tamronie i korzystając z wolnej chwili, zrobiłem kilkadziesiąt fotek tej samej tablicy kalibracyjnej, z tym że prostopadle, z 2 metrów i z ręki (Tv 1/10-1/250). Po 3 zdjęcia na każdy czas ekspozycji, kolejno dla wyłączonej redukcji drgań, dla włączonej i jeszcze raz po aktualizacji oprogramowania. Trudno mówić o próbie mającej wartość statystyczną (a to niezbędne przy testach losowych drgań) ale pozwala mi to cokolwiek mówić.
Teoretycznie powinienem utrzymać z ręki czas ~1/1.5f, czyli dla ustawienia 135mm ok. 1/200s W rzeczywistości (chociaż dziś mam zmęczone ręce) można było utrzymać dużo więcej.
Dla włączonej SR udało mi się zrobić ostre zdjęcia przy czasach rzędu 1/10s ale należy to uznać raczej za szczęśliwy traf. Strzelając po 3-4 można taki 1 trafić
Co ja o tym myślę? Być może poprawa rzeczywiście jest - trudno mi wnioskować po tych kilku strzałach. Zdjęcia sugerują że jeżeli jest, to rzędu 0.5EV. Poza tym to wydaje się potwierdzać efektywność stabilizacji zmierzoną przez Redakcję z użyciem firmware 1.01 w aktualizacji testu tego body (szacowaną na ok. 2EV).
Nawet jeżeli zyskujemy tylko 0.5EV, to czasem jest to aż 0.5EV, więc IMHO warto aktualizować
Czerwone kropki to poruszenie.
- Mała - może Gimp pomoże
- Duża - wyraźnie poruszone
- B. Duża - a co właściwie przedstawia to zdjęcie?
Firmware 1.03 poprawia odczyt dlugosci ogniskowej dla (niektorych) obiektywow I dzieki temu SR ma dokladniejsze dane. Chodzi dalej jak chodzilo. Podobniez na niektorych obiektywach teraz jest duzo lepiej.
Bardziej prawdopodobna wydaje się zmiana algorytmu odpowiedzialnego za sterowanie ruchami matrycy. Może tam ogniskowa (całkiem poprawnie odczytana z obiektywu) była źle przekładana na ruch matrycy? Obawiam się że prawdy nie poznamy
Z tego co sam wnioskuje 1.03 ma po prostu lepsze tablice kalibracji danych odczytanych z enkodera optycznego polozenia zooma dla znanych obiektywow, pewnie glownie modeli Pentaxa.
Oczywiscie ludzie zaczeli sie doszukiwac magicznych poprawek (szybszego i dokladniejszego) AF i roznych innych cudow.
0xDEADBEEF,
z tym że to niemożliwe Ogniskowe są określane nie encoderem optycznym, lecz elektrycznym:
Tutaj tablica Pentaxa FA★28-70/2.8 - 14 wartości ogniskowej możliwych do zakodowania.
AF ma czujnik optyczny, który i tak nie koduje położenia bezwzględnego, tylko odległość pomiędzy punktami (podobnie jak w drukarkach atramentowych - wózek jedzie na koniec a później jeździ w te i z powrotem wierząc w to że wie gdzie się znajduje znając pokonywaną drogę )
IMHO Jeżeli coś poprawili - to algorytm SR odpowiedzialny za ruchy matrycy.
0xDEADBEEF,
z tym że to niemożliwe Ogniskowe są określane nie encoderem optycznym, lecz elektrycznym:
O fajnie. Myslalem ze wszystko enkoderami optycznymi, widzialem duzo obiektyow co wlasnie optycznych uzywaja (albo binarnych tak jak ten elektryczny albo takich czarne/biale na ukos).
Mam nadzieje ze specjalnie nie rozbierales obiektywu
[ Dodano: Nie 03 Maj, 2009 21:57 ]
Fajne zdjecia DA 40 w srodku! http://forum.xitek.com/sh...threadid=614348
co ciekawe tez jakis enkoder dziwny chyba do AF, nie wyglada raczej na binarny, moze to jakis rezystor? ale nie bylby wtedy pozlacany kontakt.
0xDEADBEEF,
czytasz takie strony?
To czterdziestka ma Quick Shift Focus? Widziałem coś podobnego jak rozebrałem DA II 18-55
Kontakty to tablica kodowa odległości ogniskowania (wygląda na 8 stref albo 7 + znacznik końca). W FA★ którego zdjęcie zamieściłem nie znalazłem takiej tablicy, był jednak encoder podobny do tego co można znaleźć w myszkach kulkowych - koło z gęsto ustawionymi ząbkami, dioda IR i dwie fotodiody jako odbiornik.
Chyba nie ma sztywnej reguły co do tego, jakiego kodowania położenia używają. Może trzeba by zapytać ich księgowego
ktosik zapostowal linki i zdjecia na dpreview
czasami chinczycy na xitek.com postuja naprawde wariackie projekty. np jeden flaki z DP1 polaczyl z jakims malym Contaxem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,58 sekundy. Zapytań do SQL: 15