Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 22 Paź, 2008
Czym się różni bagnet Canona od Nikona
Autor Wiadomość
henk 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 21 Paź, 2008   Czym się różni bagnet Canona od Nikona

Zauważyłem że bagnet w Canonie ma trochę większą średnicę niż w Nikonie i ciekaw jestem czy to ma jakieś znaczenie w praktyce

Poza tym czytałem gdzieś na tym forum że Nikon nie zmienia bagnetu od kilkudziesięciu lat

Były nawet przypuszczenia że bagnet Nikona nie pozwala na jego zastosowanie w lustrzance pełnoklatkowej co zostało później skutecznie obalone

W każdym razie zastanawiam się czy bagnet Nikona nie zbliża się do kresu swoich możliwości

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Wto 21 Paź, 2008   

henk napisał/a:
Były nawet przypuszczenia że bagnet Nikona nie pozwala na jego zastosowanie w lustrzance pełnoklatkowej

nie wiedzialem ze byly lustrzanki nie pelnoklatkowe na film.
ktokolwiek doszedl to tej mysli chyba mysli ze fotografia zaczela sie od czasu wypuszczenia dSLR'ow.

henk napisał/a:
W każdym razie zastanawiam się czy bagnet Nikona nie zbliża się do kresu swoich możliwości

Bagnet jak bagnet, wazna jest jego srednica. wieksza umozliwia projektowanie jasniejszych obiektywow, (moze?) z mniejszymi wadami (winietowanie, CA, koma), ale kto bedzie mial ochote targac body np. z obiektywem 50mm f/0.8 wazacym 1kg i srednica mocawania filtrow 125mm? trzeba wybrac rozwiazanie optymalne.

henk napisał/a:
Poza tym czytałem gdzieś na tym forum że Nikon nie zmienia bagnetu od kilkudziesięciu lat

i chwala im za to, mozna korzystac z manualnych (bez AF, tak byly czasy kiedy ostrzylo sie "na oko" :-) )mikro nikkorow z rozdzielczoscia 100-110 lpmm

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

piotrmkg napisał/a:
Bagnet jak bagnet, wazna jest jego srednica. wieksza umozliwia projektowanie jasniejszych obiektywow

Akurat chodzi o to że większy otwór bagnetu pozwala łatwiej uzyskać telecentryczność układu obiektyw -matryca która w DSL'R-ach jest bardzo ważna.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

piotrmkg napisał/a:
ale kto bedzie mial ochote targac body np. z obiektywem 50mm f/0.8 wazacym 1kg i srednica mocawania filtrow 125mm?
A A Noct-Nikkor 58/1.2? Ja bym bardzo chciał go targać :)

Bagnet nikona jest wąziutki, ale gdy spojżysz na tendencję starych bagnetów, to zauważysz, że właściwie tylko praktica pb miała olbrzymią średnicę.

Dla mnie wiekszym problemem jest odległość bagnetu od matrycy - te 46.5mm powoduje, że nie jesteśmy w stanie wpiąć praktycznie żadnego innego szkła oprócz średniego formatu i samego nikkora (który notabene tak na prawdę ma olbrzymią szklarnię, jeśli chodzi o manuale).

jaad75 
Klub Pierdzieli

henk napisał/a:

Co to znaczy, że zbliża się do "kresu możliwości"? Średnica mocowania obiektywów rośnie z biegiem lat?... :twisted:

piotrmkg 
Optyczny

mnich napisał/a:
telecentryczność układu obiektyw -matryca która w DSL'R-ach jest bardzo ważna

dla mnie to nie jest wazne bo nie mam zamiaru poki co przesiadac sie na dSLR'a, zreszta zmiana w bagnecie canona nastapila pod koniec lat 80-ych XX wieku, a wtedy nikt nie myslal az tak bardzo o telecentrycznosci i jej ewentualnym braku w dSLR'ach.

henk 
Entuzjasta

Zdaje się że nie tylko ja mam wątpliwości http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66387

Ale tam też wychodzi na to że średnica nie ma znaczenia

A od strony czysto mechanicznej - czy mniejsza średnica nie oznacza słabszego mocowania?

Nie zdarzały się przypadki wyłamania obiektywu z bagnetu?

AQQ 
Maniak

henk napisał/a:
zdarzały się przypadki wyłamania obiektywu z bagnetu?

Oczywiście. Widziałem w necie kilka zdjęć topowego sprzętu na C i N po takiej przygodzie.
Zresztą ... wyłamać to można prawie wszystko z prawie wszystkiego.
Zależy jakiej siły się użyje :)

RB 

Wysłany: Pią 24 Paź, 2008   

piotrmkg napisał/a:

nie wiedzialem ze byly lustrzanki nie pelnoklatkowe na film.

Były. W okolicach przełomu tysiącleci istniały lustrzanki na film APS. I nawet Nikon cos takiego wypuścił - ale zachował stary bagnet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Photo_System

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Pią 24 Paź, 2008   

RB napisał/a:
Były. W okolicach przełomu tysiącleci istniały lustrzanki na film APS. I nawet Nikon cos takiego wypuścił - ale zachował stary bagnet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Photo_System

A mnie sie APS zawsze kojarzyl z malpkami point and shoot. jednak czlowiek konczy sie uczyc dopiero jak umiera :)

Gustaw08 
Uczestnik
Ciekawy świata

Wysłany: Czw 06 Lis, 2008   

henk napisał/a:
Zdaje się że nie tylko ja mam wątpliwości http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66387

A od strony czysto mechanicznej - czy mniejsza średnica nie oznacza słabszego mocowania?

Zgadza się - im większa średnica tym mocowanie powinno być bardziej wytrzymałe (większa powierzchnia czynna bagnetu).

Inna sprawa, że w razie uderzenia jeśli nie bagnet to coś innego może strzelić np obiektyw się skrzywi lub rozleci choć czegoś takiego póki co jeszcze nie widziałem. :shock:

piotrmkg 
Optyczny

oto wynik spotkania marka z bialym super-tele

mozna tylko zgadywac, ale wg mnie ktos postanowil nosic/podnosic takie combo trzymajac za korpus a nie za obiektyw.

bladyrunner
[Usunięty]

"Doktor nie puścił, ale drzwi puściły"

Monastor 
Optyczny

Cytat:
mozna tylko zgadywac, ale wg mnie ktos postanowil nosic/podnosic takie combo trzymajac za korpus a nie za obiektyw.

Miałeś kiedyś w rękach duże szkło? Najpierw wykręca nadgarstki i to nawet przy plastikowym 400D. Gdyby nie odruchowe opuszczenie zestawu to stawiam, że prędzej ścięgna by puściły niż bagnet.

Ten aparat musiał oberwać z ogromną siłą, prawdopodobnie w koniec obiektywu (odpowiednia dźwignia). Dziwi tylko fakt, że zamocowany do podłoża musiał być właśnie aparat. Wygląda to na celowy test wytrzymałości. Możliwe, że to wypadek przy pracy na przykład w fotografii sportowej. Tam różne przedmioty latają ze znaczną prędkością, także ciężkie.

krisv740
[Usunięty]

Monastor napisał/a:
Dziwi tylko fakt, że zamocowany do podłoża musiał być właśnie aparat

nie bardzo dziwi, jak polukasz w necie , to zobaczysz rząd aparatów na szynie , spietych kablem do zdjęć seryjnych koło bramki na meczu piłki nożnej. jak to było na takiej listwie , to niestety nikt niczego nie próbował :smile: :cool:

po prostu patałach w bramkę nie trafił :twisted: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu