Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Były nawet przypuszczenia że bagnet Nikona nie pozwala na jego zastosowanie w lustrzance pełnoklatkowej
nie wiedzialem ze byly lustrzanki nie pelnoklatkowe na film.
ktokolwiek doszedl to tej mysli chyba mysli ze fotografia zaczela sie od czasu wypuszczenia dSLR'ow.
henk napisał/a:
W każdym razie zastanawiam się czy bagnet Nikona nie zbliża się do kresu swoich możliwości
Bagnet jak bagnet, wazna jest jego srednica. wieksza umozliwia projektowanie jasniejszych obiektywow, (moze?) z mniejszymi wadami (winietowanie, CA, koma), ale kto bedzie mial ochote targac body np. z obiektywem 50mm f/0.8 wazacym 1kg i srednica mocawania filtrow 125mm? trzeba wybrac rozwiazanie optymalne.
henk napisał/a:
Poza tym czytałem gdzieś na tym forum że Nikon nie zmienia bagnetu od kilkudziesięciu lat
i chwala im za to, mozna korzystac z manualnych (bez AF, tak byly czasy kiedy ostrzylo sie "na oko" )mikro nikkorow z rozdzielczoscia 100-110 lpmm
Bagnet jak bagnet, wazna jest jego srednica. wieksza umozliwia projektowanie jasniejszych obiektywow
Akurat chodzi o to że większy otwór bagnetu pozwala łatwiej uzyskać telecentryczność układu obiektyw -matryca która w DSL'R-ach jest bardzo ważna.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 21 Paź, 2008
piotrmkg napisał/a:
ale kto bedzie mial ochote targac body np. z obiektywem 50mm f/0.8 wazacym 1kg i srednica mocawania filtrow 125mm?
A A Noct-Nikkor 58/1.2? Ja bym bardzo chciał go targać
Bagnet nikona jest wąziutki, ale gdy spojżysz na tendencję starych bagnetów, to zauważysz, że właściwie tylko praktica pb miała olbrzymią średnicę.
Dla mnie wiekszym problemem jest odległość bagnetu od matrycy - te 46.5mm powoduje, że nie jesteśmy w stanie wpiąć praktycznie żadnego innego szkła oprócz średniego formatu i samego nikkora (który notabene tak na prawdę ma olbrzymią szklarnię, jeśli chodzi o manuale).
telecentryczność układu obiektyw -matryca która w DSL'R-ach jest bardzo ważna
dla mnie to nie jest wazne bo nie mam zamiaru poki co przesiadac sie na dSLR'a, zreszta zmiana w bagnecie canona nastapila pod koniec lat 80-ych XX wieku, a wtedy nikt nie myslal az tak bardzo o telecentrycznosci i jej ewentualnym braku w dSLR'ach.
zdarzały się przypadki wyłamania obiektywu z bagnetu?
Oczywiście. Widziałem w necie kilka zdjęć topowego sprzętu na C i N po takiej przygodzie.
Zresztą ... wyłamać to można prawie wszystko z prawie wszystkiego.
Zależy jakiej siły się użyje
A od strony czysto mechanicznej - czy mniejsza średnica nie oznacza słabszego mocowania?
Zgadza się - im większa średnica tym mocowanie powinno być bardziej wytrzymałe (większa powierzchnia czynna bagnetu).
Inna sprawa, że w razie uderzenia jeśli nie bagnet to coś innego może strzelić np obiektyw się skrzywi lub rozleci choć czegoś takiego póki co jeszcze nie widziałem.
mozna tylko zgadywac, ale wg mnie ktos postanowil nosic/podnosic takie combo trzymajac za korpus a nie za obiektyw.
Miałeś kiedyś w rękach duże szkło? Najpierw wykręca nadgarstki i to nawet przy plastikowym 400D. Gdyby nie odruchowe opuszczenie zestawu to stawiam, że prędzej ścięgna by puściły niż bagnet.
Ten aparat musiał oberwać z ogromną siłą, prawdopodobnie w koniec obiektywu (odpowiednia dźwignia). Dziwi tylko fakt, że zamocowany do podłoża musiał być właśnie aparat. Wygląda to na celowy test wytrzymałości. Możliwe, że to wypadek przy pracy na przykład w fotografii sportowej. Tam różne przedmioty latają ze znaczną prędkością, także ciężkie.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 06 Lis, 2008
Monastor napisał/a:
Dziwi tylko fakt, że zamocowany do podłoża musiał być właśnie aparat
nie bardzo dziwi, jak polukasz w necie , to zobaczysz rząd aparatów na szynie , spietych kablem do zdjęć seryjnych koło bramki na meczu piłki nożnej. jak to było na takiej listwie , to niestety nikt niczego nie próbował
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11