Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Temat nie nowy ale dylematów zbyt dużo. A więc jak to bywa potrzebuje pomocy w wyborze body i jestem otwarty na wszelkie propozycje.
Aparat będę wykorzystywać w podróżach gdyż za kilka tyg wyjeżdżam na parę lat do Portugalii na dr. Wyjazd wiąże z możliwośćia podróżowania po tamtej częsci Europy i do Afryki - wystarczył jeden wyjazd i można się zakochać w niej. Sprzęt bedzie też jeździl po innych częściach świata. Wynik jeden potrzebuje dobre body które stawi czoło planowanym wyjazdom. I ostatnie ważna rzecz mam góra 5k na wszystko czyli jakies body + obkt karte itp. Obiektyw na początek bedzie mi musiał wystarczyć jakis z niższej półki. Dalsze zakupy na miejscu i po jakims czasie.
Nie chce proponować żadnej firmy i konkretnego modelu oraz do czego bede go wykorzystywał bo to chyba jest dość jasne po tym co napisalem. Dodać również chcialem ze jestem amatorem z niestety ograniczonym budżetem.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 31 Mar, 2009, w całości zmieniany 2 razy
W dziale ogłoszenia-sprzedam jest Samsung GX-20 z kitem za 2300PLN-chyba dobra propozycja.
Puszka bardzo solidna, kit-dobry, pasują do niego obiektywy z mocowaniem pentaxa.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
sigma jest za 1.8 i chyba jednak bym ją wolał (MK1). Solidność to pojęcie bardzo względne. Jednym 50/1.8 służy ponad 2 lata a innym się rozlatuje po miesiącu.
No i sigma to też w końcu EX. Przy podróży właśnie bez lampy nic nie zastąpi światła 2.8
A co do ma wytrzymałości? Materiał to jedna rzecz ale jak źle zaprojektujesz obudowę metalową to po upadku zostanie ci jedynie wspomnienie z obiektywu. A niektórymi plastikowymi będziesz rzucał o ścianę i nic się nie stanie.
Oczywiście jak źle zaprojektujesz obudowę plastikową to rozleci się szybciej nim go założysz na body.
Do dziś nie zapomnę Siemensa A52 którym kolega podbijał 'kapki' o ścianę i do teraz mu działa już dobre 3-4lata.
Ale mógłbyś chociaż przestać polecać coś takiego. 1000D i Sigma 10-20?
a co z resztą? gdzie 30 50 85 100 135 200 ? Jeśli nawet połowę tego zakresu opuścisz to nadal sigma 10-20 to o wiele za mało za mało. Nie mówiąc o tym że ten obiektyw jest troche mydlany na rogach w stosunku do zaproponowanych wyżej i na podstawowy absolutnie się nie nadaje. Na jedyny tym bardziej.
Nie wiem czemu ale przynajmniej mnie wydaje się że każde twoje doradzanie jest zupełnie nie trafne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,71 sekundy. Zapytań do SQL: 15