Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009 50L czy 5d jak dobrze wydać 5k pln??
Co powiniem zrobić jako kolejny krok:
pójść w 5d (1wersja mam możliwość kupienia nowej z gwarancją )??
czy dokupić 50L ( oczywiście nowy ) do tego co mam obecnie??
AF w 5d mi zupełnie wystarczy, natomiast 50L robi bajeczne zdjęcia...
I bądź tu człowieku mądry.
5d i iso 1600 masakra,
z kolei 50L.... równiez masakra!!
Tak to jest jak się dostanie dod. 5k pln i nie wie co się z nim zrobić..
Poradźcie do zrobić, temat w sumie pasuje w 2miejscach, ale wydaje mi się że w obiektywaw szybciej się znajdę odpowiedź...
Ostatnio zmieniony przez as... Sro 08 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Ja bym wziął 5D, bo to okazja, a 50L to zawsze da się kupić. Tym bardziej że pewnie te bajeczne zdjęcia z 50L na które się powołujesz, powstały w większości na pełnoklatkowych korpusach...
Poza tym kupując 5D nagle okaże się, że Twoje 17-40 robi zupełnie szerokokątne zdjęcia. Będzie Ci tylko brakować standardowego zooma, a 70-200L się nagle skróci...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009
też miałem takie problemy i w końcu zrezygnowałem zupełnie z pomysłu kupna czegokolwiek z canona
Ja wziąłbym 5d, bo wg wielu opinii 50L opłaca się mieć przy co najmniej jednym krzyżowym AF.
Dodatkowo Twój komplecik 17-40 + 70-200L na pełnej klatce będą dawać radę
W ogóle zamiast 50L lepiej kupić sobie Sigmę 50/1.4 + Canona 85/1.8 albo 100/2
Też bym wziął 5D.
Właśnie dla tego co napisał komor ...Dla 17-40 i 70-200...
A jak chcesz uniwersalnego spacerzooma made by canon w bardzo rozsądnej cenie to możesz się zaopatrzyć w 24-85/3.5-4.5...
as..., ja miałem w zeszłym roku ten problem, czy wchodzić w 5DmkII czy coś tańszego, a zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na porządne szkło. Wziąłem 50D, dokupiłem trochę szkła i nie żałuję, bo jeszcze sporo czasu minie zanim posiadany sprzęt stanie się dla mnie ograniczeniem...
Więc, za 5k PLN ja bym polecił kupić 50D i jakieś 50/1,4 - Sigma czy Canon, to już Twój wybór, ewentualnie może 85/1,8 czy coś innego, czego Ci brakuje. Twierdzenie, że 50L robi bajeczne zdjęcia to deczko przesada, nie zapominaj, że to Ty robisz zdjęcia, a nie sprzęt. Po przesiadce z 350D na 50D też będziesz zadowolony. Chyba, że chcesz koniecznie FF, wtedy nie ma wyboru
Kocur napisał/a:
Twierdzenie, że 50L robi bajeczne zdjęcia to deczko przesada, nie zapominaj, że to Ty robisz zdjęcia, a nie sprzęt.
ja się nie dziwię, że po podpięciu tego szkła as... nagle o nim zamarzył
śmiałem nawet pomyśleć czy nie sprzedać 17-40L i 70-200L i kupić 50L...
ale teraz mam trochę dod. kasy...
Nie wiem czemu ale dalej nie ma przekonania do 5d, przeraża mnie w nim winieta,
że będę musiał przymykać obiektywy ...
2ga strona medalu, 5d ma bajeczną matrycę i iso 1600 które powala..
ale jak pomyślę o 50L
****co do sigmy 50 1.4, to może i zacne szkło, było mi dane na chwilę przykręcić 1szt i niestety miała bf..... , raz już przeżywałem horror i wybór z kilkunastu t17-50 w którym finalnie wypadła przednia soczewka... więc "zamienniki" odpadają...!
Ostatnio zmieniony przez as... Sro 08 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz
sprzedaj 17-40 i 70-200 i kup 35L + 85L
chciałbym mieć 300d z tymi dwoma szkiełkami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11