Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 09 Kwi, 2009
nowy sprzęt do 3000zł
Autor Wiadomość
dżony 
Rozmowny

Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009   nowy sprzęt do 3000zł

witam
po wakacjach planuje kupić nowy sprzęcik, zastanawiam się nad alfą 700 bądź 40D
czymś do 3000zł
który z aparatów jest lepszy?
czytałem testy, ale oba wydają się stać na jednej półce.
i bardziej przekonuje mnie wkroczenie w system canona, tańsze szkła itd.
proszę o pomoc. :)
pozdrawiam.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009   

Jesli jestes bardziej przekonany do Canona, to kup Canona :razz:

mavierk 
never knows best

nic nie kupuj, poczekaj na 50d z przyszłości, jak to w sygnaturce masz :)

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

dżony napisał/a:
po wakacjach planuje kupić nowy sprzęcik,

czemu po :P lepiej przed :) a jak po - to słuchaj mavierka :)

wybierz sobie szkła jakie chcesz mieć, i na tej podstawie wybierz system. tyla.

roland 
Początkujący

ja tez wybieram system i doszedlem do takiego postanowienia.
Pod uwage po wielu przeczytanych postach, testach, przegladania cen i wielu innych dylematach pod mlotek padly dwa modele: A700 +16-105mm lub C40D + 17-85 USM IS. Oba w podobnej cenie 4 tys zł.

Czekam jeszcze maksymalnie do konca maja (moze bedzie delikatna korekta cen) i kupuje Sony A700 + 16-105 mm. Dlaczego?
- A dlatego ze przekonal mnie wyswietlacz - fajnie wyglada, porownywalem z C40 i jakos lepiej na moje oko wyglada.
- Stabilizacja. Moze cos wpadnie w fajnej cenie (tele) z K/M to bede mial stabilizacje. Mysle ze przez okolo dwa lata nie bede kupowal nowego szkla a pozniej o ile nie bedzie rewolucji na rynku dokupie cos co uznam za niezbedne.
- FirmWare 4 poprawiony. Nie ma ingerencji w Rawy (?)
- jakos dla moich rak fajnie sie trzymal w reku, i sprawial lepsze wrazenie (solidniejszy).

Szumy... hmmm sa glosy i pewnie dowody ze Canon mniej szumi. Nie wiem czy na moje oko 0,5% czy nawet 1% roznicy szumu do 40D jestem w stanie rozpoznac. Mysle ze nie.
Ubolewam nad brakiem LV bo jako kilkuletni uzytkownik kompakta bede musial sie odzyczajac z robienia zdjec na "wyciagniecie reki".

Jesli jestes analizatorem tak jak ja proponuje nie napalac sie i spokojnie poczytac, i z czasem bedziesz widzial wiecej czyli poznasz temat. I wcale nie zazdroszcze osobom ktore stoja przed wyborem systemu. To kosztuje majatek a chyba nie ma zlotego srodka.

no ale skoro jestes posiadaczem A200 to chyba pytanie co wybrac, nie na miejscu...

magiczny 
Uczestnik

roland to 4 000zl to moze po prostu canon 40d + tamron 17-50 f/2.8? ja za taki zestaw zaplicilem 3800- starczylo jeszcze na karte 8gb/30mbs i torbe.
pomysl, tak jak tutaj wszyscy radza jakie chcesz szkla, co Cie interesuje (to jest trudne do stwiedziania na poczatek) i tyle.
mnie osobiscie do cenano przekonalo pare rzeczy (w porownaniu z np. sony) - 70-200 f/4 L, tokina 11-16 f/2.8, tamron 17-50 f/2.8, poki co jestem kompletnym amatorem, ale z sony to moge sobie kupic telewizor - aprat, nie bardzo (pewnie taki stereotyp, ale tez nie twierdze, ze 'canon to canon', bo przez 80% czasu bylem prawie-ze zdecydowany na pentaxa).

wybor nielatwy, ale zawsze lepiej sie dobrze zastanowic niz pozniej nagle zmieniac system...

roland 
Początkujący

Co do cen to nie sugeruje się cenami ze sklepow internetowych tylko tam gdzie moge nabyc tradycyjnie, czyli widziec przed kupnem.
U mnie (w Rzeszowie) praktycznie w gre wchodzi FotoJoker i EuroAgd bo tam moga sprzedac takie sprzet. Owszem, jesli okaze sie ze w maju ceny mocno sie zmienia sasugeruje sie tym. Obecnie z tego co widze C40D + Tamron 17-50 w Euro Agd trzeba zaplacic 4500 zł a to juz za duzo na moj budzet.

dżony 
Rozmowny

powiem tak :)
a700 i C40D oba dobrze leżą mi w ręce.
oba są aparatami z wyższej półki
doświadczenie z Sonym już mam :twisted:
ale system C ma tańsze obiektywy no. i ma lv który czasem może być przydatny :)

mavierk , hehe wiem wiem. Ale jest troszkę o jakiegoś tysiaczka droższy. ale zakochałem się w tym sprzęcie.
a jak chodzi o szkła, to jakaś stałka 50mm i powiedzmy 55-200. po co dublować.
no chyba że któryś z tych aparatów ma coś co przeważa szale wyboru..

roland 
Początkujący

Co do LV, sprobowalem potrzymac A700 z kitowym obiektywem do robienia zdjec na "zoombie" i powiem ze po chwili troche mi ciazyl w rece. Ciezar w 40D jest chyba podobny.
Takim sprzetem nie wyobrazam sobie robic zdjecia np z wycieczki gdzie robie praktycznie kilkanascie zdjec na godzine lub wiecej. Barki zrobione niczym na silowni... Skoro wyda sie tyle kasy to trzeba tulic do siebie a nie odpychac...
I jakos mnie coraz bardziej sie lecze z tego LV bo wizjer jest dosc duzy i chyba mi wystarczy.
Dla mnie stabilizacja byla priorytetem a nie LV. Co do ceny obiektywow.
Ile tych obiektywow masz zamiar kupować? Co kwartał, rok? Co miesiac?

Ja jak wydam raz to pewnie ze dwa lata nie bede nic kupowal a zakres 16-105 dla zielonego to na poczatek chyba (???) bezpieczny zakres.
Ale faktem jest ze te kitowe obiektywy zbieraja slabe oceny i jestem Ciekaw czy sa duze roznice na oko dla amatora. Bo jesli sa to az jeza mi sie wlosy na glowie...

MC 

16-105 trudno nazwac obiektywem kitowym. Moze nie jest to 7. cud swiata, ale zestaw A700 z nim za 3999 to dobra cena.
Co do LV, to mam podobne odczucia, moze kilka razy by mi sie przydal, ale poradzilem sobie w tradycyjny sposob.

SlawGaw 
Optyczny

dżony, dlaczego mając a200 zastanawiasz się nad przejściem na inne body? Co spowodowało że przestał tobie wystarczać? Czy zamierzasz A200 potem sprzedać?

Kupując A700, możesz zostawić sobie A200 jako rezerwę lub drugie body z innym obiektywem.

lotofag 
Optyczny

Hehe, a za rok pewnie podpis:
"canon eos 50D+18-50+wiele pomysłów i zaangażowanie.= nikon Dxxx w przyszłości ^^"
:grin:
Tak szczerze: co Cię dokładnie ogranicza w obecnie posiadanym zestawie i czy jedynym remedium na pewno jest akurat zakup puszki z "wyższej półki" i/lub innego systemu?

dżony napisał/a:
powiem tak :)
ale system C ma tańsze obiektywy

To czemu od razu nie wybrałeś Canona?
dżony napisał/a:

no. i ma lv który czasem może być przydatny :)

Należy mocno podkreślić słowo "czasem"...
Ostatnio zmieniony przez lotofag Sro 08 Kwi, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

dżony 
Rozmowny

no to tez mowie ze jakos za lv nie tesknie, ale zeby sie przydał, no i alfa ma stabilizacje. :)

roland 
Początkujący

MC, nie traktuje 16-105 jako obiektywu kitowego. I chyba zdecydowanie lepszy niz kit 17-85 IS Canona.
Poczytalem troche testow i tak jak pisalem wydaje mi sie ok.
Mam duze nadzieje ze ceny sprzetu troche po swietach dadza na luz.

Co do wyboru. Skoro Dżony zakochal sie w 50D to moze lepiej zrobic wszystko aby to zdobyc.

dżony 
Rozmowny

chyba tak. zacisne zęby i poczekam na przypływ gotówki, co w wieku 17 lat będzie nie lada osiągnięciem :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi