Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Drukarka
Autor Wiadomość
Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009   Drukarka

Witam
od pewnego czasu poszukuję drukarki (niestety mam dość mały budżet ok 300 +/- 30zł) chcę aby drukarka była w miarę uniwersalna (nie tylko foto), ekonomiczna ale zależy mi też/przede wszystkim na dobrym wydruku foto

zainteresowały mnie dwie drukarki:

CANON PIXMA IP-4600 ok 310zł
EPSON STYLUS PHOTO R285 ok 290zł

mógłby mi ktoś doradzić? a może coś lepszego w danym przedziale cenowym?

Reklama

jasiekcom 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009   

Sz@kal, posiadam drukarkę CANON PIXMA IP-4500 fajny sprzęt służy jak drukarka uniwersalna. Jakość wydruku dobra mnie przynajmniej wystarcza co do druku normalnego tj jakiś dokumentów uważam ze bardzo dobra. Co do ekonomi to tusze oryginalnych nie są tanie ale zamienniki na allegro kupisz już niewielkie pieniądze. Plusem tej drukarki jest prostota i funkcjonalne oraz przejrzyste menu oraz to co mnie najbardziej się przydaje możliwość funkcja drukowania na naklejkach płyt CD. Minusem może być ekonomi i moim zdaniem wolne przesyłanie danych z kompa do drukarki zanim drukarka „startnie” to mija trochę czasu.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

musi być atramentowa ? do zdjęć ?

nie lepiej HP 1018 ? mam 3 w biurze, do innej firmy również kolejne 4 kupiłem.
chodzą już po 2 lata i nic... żadnego problemu, ciche, małe. toner to wydatek 120-160 zł (w biurze wymieniamy raz na 2 kartony papieru, czyli 2x5x500 = około 5000 stron, gdzie wydajność producenta tonera mówi o 2500-3000 stron).

costi 
Rozmowny

Cytat:
Minusem może być ekonomi i moim zdaniem wolne przesyłanie danych z kompa do drukarki zanim drukarka „startnie” to mija trochę czasu.

Nie wylaczaj drukarki, niech sobie stoi w standby - na mojej IP3000 znaczaco skraca to czas oczekiwania na pierwsza strone.

piotrmkg 
Optyczny

costi napisał/a:
niech sobie stoi w standby

a po co zużywać prąd na darmo :?: ja tam wszystko wyłączam z kontaktu, bo w dzisiejszych czasach to producenci nie przewidują już całkowitego wyłączenia sprzętu przy pomocy przycisku POWER.

costi 
Rozmowny

piotrmkg napisał/a:
costi napisał/a:
niech sobie stoi w standby

a po co zużywać prąd na darmo :?: ja tam wszystko wyłączam z kontaktu, bo w dzisiejszych czasach to producenci nie przewidują już całkowitego wyłączenia sprzętu przy pomocy przycisku POWER.

Chociazby po to, ze drukarka mniej zuzyje stojac na standby przez cala noc, niz na rozruch po wylaczeniu.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

costi, z tym sie nie zgodze....
jedyne co mnie martwi, to wylaczenie drukarki atramentowej z gniazdka na kilka dni, a pozniej martwienie sie czy czasami dysze nie zaschly i nie jest po drukarce

costi 
Rozmowny

To nie widziales chyba jak dlugo sie ta drukarka przygotowuje do pracy... laserowki bywaja szybsze. ;)

Po kilku dniach dyszom nie powinno nic byc - dopiero pare tygodni moze byc powodem do zmartwien.

razthaman 
Rozmowny

3 miesiące i zawsze było ok, a stała kilka razy, raz rok w szafie i też ok, nie ma co demonizować ;)

skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009   

razthaman napisał/a:
nie ma co demonizować ;)

Otóż to! :wink:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

no to mam złe wspomnienia, po drukarce HP, Canon i po Epsonie.
Tylko że to było w okolicach 1999-2000 roku, kiedy to w jednym roku padły mi 3 drukarki właśnie z powodu zaschniętych dysz....
Raz wyłączyłem Canona na 3 tygodnie i drukarka poszła do śmieci. Na nic zdały się nowe cartridge (oryginalne, 80% ceny nowej drukarki).

Nie wiem też czemu do tej pory jestem uprzedzony do super tanich drukarek atramentowych, które zazwyczaj są w promocjach w wielkich sieciach, a potem kiedy przychodzi wymiana tuszu, to zgrzyt zębami że wymiana droższa niż same drukarki.

Nie mówiąc że wielu producentów umieszcza tak zwane startery w drukarkach, przez co nowa drukarka drukuje znacznie mniej niż drukarka z wymienionym tuszem.

Najważniejsze żeby kupić taką drukarkę, której dalsza eksploatacja będzie jakkolwiek efektywna i niezbyt kosztowna, zamiast kupować tanią drukarkę a później się martwić.

P.S. Co do tuszu... nie wiem czemu ale 2 razy się już nadziałem z napełniaczem w strzykawce. Raz zdarzyło mi się też kupić nieoryginalny zamiennik i drukarka również po 2 tygodniach, zapaćkała się i była do wyrzucenia.

Od tamtej pory po prostu nie ufam zamiennikom i napełniaczami :razz:

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

ok a wróćmy do tematu :wink:
edmun, polecana laserówka odpada... poszukuję uniwersalnej drukarki kolorowej na której od czasu do czasu będę chciał wydrukować dość dobrej jakości zdjęcie... liczyłem, że ktoś tutaj miał styczność z tymi drukarkami bądź po samych parametrach doradzi która lepsza wyjaśniając czemu...
Sam mam znajomego który wywalił dość drogiego Canona bo zaschły dysze... (używał zamienników) teraz znów kupił Canona używa oryginalnych tuszy i wszystko jest ok nawet jak nie drukuje zbyt często - co do zamienników to ponoć wystarczy pamiętać by z raz na tydzień przepuścić jakąś stronę np. testową do wydruku i nie ma się co martwić wtedy...

Epsona firmy jakoś nie znam (nie miałem z nią styczności) ale przemawia do mnie nieco mniejsza cena i 6 kolorów tuszy (Canon ma "tylko" 5) obie mają nadruki na CD/DVD i podobne parametry, Canon ma teoretycznie większą rozdzielczość wydruku a Epson ponoć lepszą regulację wielkości kropli.... sam już nie wiem... :???:

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Trochę (no hmmm niech będzie, że trochę ;) ) lepszego Epsona (Stylus Pro 4800) używamy w pracy jako proofera i sprawdza się znakomicie. Najgorsze co można tej drukarce zrobić to włączać ją i wyłączać - przy każdym włączeniu czyści dysze przez co tusze schodzą jak głupie na nic.

Myślę, że sam zdecydowałbym się na Epsona.

Z chęcią przetestowałbym tę moją firmową drukarkę z czarnym tuszem fotograficznym (matowym), ale niestety to wymagałoby wymiany tuszu - czyszczenie dysz - w semprini tuszu do śmietnika.

piotrmkg 
Optyczny

Jesienny, amen, lepszych drukarek jak epson stylus to jeszcze nie widziałem, jak tylko odkuję się finansowo to mam zamiar zakupić sobie R2880 :)

costi 
Rozmowny

Sz@kal napisał/a:
ok a wróćmy do tematu :wink:
edmun, polecana laserówka odpada... poszukuję uniwersalnej drukarki kolorowej na której od czasu do czasu będę chciał wydrukować dość dobrej jakości zdjęcie... liczyłem, że ktoś tutaj miał styczność z tymi drukarkami bądź po samych parametrach doradzi która lepsza wyjaśniając czemu...
Sam mam znajomego który wywalił dość drogiego Canona bo zaschły dysze... (używał zamienników) teraz znów kupił Canona używa oryginalnych tuszy i wszystko jest ok nawet jak nie drukuje zbyt często - co do zamienników to ponoć wystarczy pamiętać by z raz na tydzień przepuścić jakąś stronę np. testową do wydruku i nie ma się co martwić wtedy...

Moja drukarka oryginalny tusz widziala tylko ten, co byl w komplecie... poza tym jade na zamiennikach ActiveJet i nie mam zadnych klopotow.

Odpowiedz do tematu