Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 01 Cze, 2009 Prośba o pomoc w kupnie ;)
Z radością oznajmiam, że zdecydowałam się na zakup Nikona D90 oraz Tokiny 11-16.
Chciałam prosić o pomoc w kupnie. - Czy ktoś mógłby mi ewentualnie kupić aparat /obiektyw zagranicą i go przywieźć ? Albo pomóc wyszukać najtańszą ofertę w Polsce i kupić ?- sprawdzić mydełka, BF/FF ? - Najlepiej we Wrocławiu, ponieważ odpadłaby przesyłka.
Nie wiem, tylko, co z kitem. Waham się między 18-105, 35, 50.
Na pewno chciałabym jakiegoś Raynoxa - tutaj też prośba o pomoc w wyborze i radę, do czego go najlepiej podpiąć.
Z przesyłką- żaden. Po prostu odpada koszt i mam pewność, że nikt po drodze rzucał nie będzie- z Wrocławia brat może przywieźć. Poza tym we Wrocławiu po prostu ktoś mógłby pójść z moim bratem na zakupy, pomóc wybrać dobry egzemplarz i tyle
to moja wlasna opinia,ale ja tam przy zakupie aparatu(czy innego przedmiotu o sporej wartosci) wolalbym byc przy tym osobiscie,chyba jeden dzien w tygodniu mozna sobie znalezc
edit:
a na Allegro to nie wiem czy bym sie zdecydowal kupowac,taki juz jestem dziwak,ale wole dotkanc to przed zakupem,albo sprawdzic gdzies i ewentualnie kupic w sklepie internetowym,akie niby zboczenie ale wiesz wtedy co dostajesz,znajomy przejechal sie na ebay'u na 2tys euraskow :S
candy- na Allegro sprzedaje też kilka sklepów. A co do bycia osobiście- co za różnica, czy będę ja, czy mój brat, skoro obydwoje się na tych BF/FF nie znamy, a brat jest przynajmniej we Wrocku ? Ja musiałabym powięcić cały dzień na dojazd (120 km do Krakowa, samochodu nie mam), wyszło by drożej, niż kurier, a pożytek żaden, bo i tak nic bym nie sprawdziła.
Rozumiem, że nie chcesz pomóc, tylko komentować ... jak reszta - chyba się wygłupiłam z tą prośbą.
a brat nie może iść do sklepu?
sprawdzi tylko czy LCD nie jest porysowane.... bo ja kupując alfe zobaczylem taki felerny defekt...
pod szybką ochronną LCD miało rysy...
sprawdzi czy obiektyw nie ma BF/FF czyli jak mi powiedział MC robi się w tym celu test bateryjkowy.
stawiasz w rządku 3 baterie i celujesz w nie, jeżeli obiektyw wyostrzy an przednią to znaczy ze ma FF, jeżeli na tylną to BF. a jak w środkowa to cacy
według mnie żadnej filozofii nie ma
pozdrawiam.
Szału na Allegro nie ma. Najtaniej za 4059 znalazłem. Oczywiście chodzi o D90+18-105. W fotoaparacikach sprzęt jest pewny i sprawdzony, więc warto zainwestować te dwie stówki za pewność. Innej rady nie widzę, to nie komentarz.
Kiedyś był podobny temat. Ktoś odpisał gościowi, żeby podał miasto, to może znajzie się osoba, która mu pomoże w kupnie. Ja miasto podałam i zderzyłam się ze ścianą. Zawsze łatwo pisać o pomocy dopóki jest ona prawie niemożliwa
dżony- brat nie może. A jeśli uważasz, że znając teorię bez problemu zastosujesz ją w praktyce, to ja Ci opiszę, jak zrobić mereżkę, a Ty spróbujesz i pokażesz mi zdjęcie efektów żadna filozofia - ale mogę się założyć, że efekty będą marne - zrobisz, ale potwornie krzywo. Tak samo mój brat może zrobić sobie teścik- ale żeby zinterpretować wyniki, trzeba chociażby wiedzieć, jak wygląda ostre zdjęcie... a do tego przydaje się brak wady wzroku np. ... i jakieś pojęcie o fotografii ...
zresztą nieważne. Z mojej strony OT. Przepraszam, że zakłóciłam spokój ZNAWCOM.
i o co sie tu obrazac?
to jest spory wydatek,chcesz zeby ktos poszedl z bratem do sklepu i powiedzial: "o ten tu kup,fajny taki,wydaje mi sie ze bedzie ok" a brat potem ciepla raczke wybuli na to 4tys..
to nie ksiazka albo szampon
jak kupisz ze sklepu,tak jak wszyscy doradzaja,nawet internetowego,to dostajesz z tym gwarancje i jak cos bedzie nie tak to przynajmniej mozesz dochodzic swoich praw,ale jak chcesz najtaniej to wybor nalezy do ciebie
edit:
a propos FF/BF o ktorym ciagle piszesz,jak kupisz KIT to raczej nie mam mowy o tej dolegliwosci,pozatym naprawde nie ma co wiele sprawdzac,trzeba by miec naprawde pecha zeby kupic jakis felerny model(np.z wystawy)-na ekranie LCD o przekatnej 3 cali to i tak wiele nie mozna powiedziec o ostrosci aparatu(np.na moim 40D wiekszosc zdjec na wyswietlaczu wyglada na "mydlane")
stawiasz w rządku 3 baterie i celujesz w nie, jeżeli obiektyw wyostrzy an przednią to znaczy ze ma FF, jeżeli na tylną to BF
zacznijmy od faktu że mamy tak zrobić zdjęcie aby być pewnym że wyostrzyliśmy na środkową baterię i potem sprawdzić efekty (czy pomimo że AF trafił w środkową to środkowa bateria nie jest tak ostra jak powinna być).
a nie sprawdzać jak łapie AF, bo wystarczy nie wiedzieć jak ustawić centralny punkt żeby się złapać na tym że aparat będzie nam łapał AF na najbliższą za każdym razem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15