Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 Obiektyw do portretów - Pentax
witam wszystkich pstrykaczy.
jestem posiadczaczem pentaxa k 200d i kita chce zmienic go na cos do robienia portretow osob i krajobrazow. moje propozycje to Pentax FA 77 mm F/1,8,Pentax DA* 55 mm F/1,4 ED SDM Pentax DA 35 mm F/2,8 Macro Limited Pentax FA 43 mm F/1,9 Limited Pentax DA* 200 mm F/2,8 ED IF SDM Pentax FA 31 mm F/1,8 AL Limited wiem ze tego troch jest przedział cenowy jest dosc duzy. ostatni model ma dobre osiagi ale atuofocus nie jes celny i chodzi podobno jak wiertarka. nie jestem tez pweien czy te obiektywy podejda pod moj aparacik. jeszcze mam taka propozycje obiektywu firmy carl zeiss ale tu zaufam Wam. czekam na opinie co o tym myslicie pozdrawiam.
nr. gg18649325
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 28 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009
kurde, na co Cię stać?
Kup sobie 85/1.4 Pentaxa, troche zleci Ci na poszukiwaniach, ale przynajmniej nie będziesz zadawać pytań, na które nie ma odpowiedzi
A gdy jesteś jednak bardziej leniwy, to weź 77/1.8, chociaż powinieneś dokupić do tego jeszcze 55/1.4 i 200/2.8 i.. 31/1.8
A tak na serio, to odpal sobie flickr.com i obczaj zdjęcia z w/w obiektywów i oceń, które chciałbyś robić najbardziej, bo wszystkie szkła są jakościowo świetne, może nie wszystkie się nadają do portretu (35/2.8 to bardziej Macro, a 31/1.8 troche szerokawe jest..)
A co do wiertarki, jeśli chcesz jej uniknąć, bierz 55/1.4
Rewelacyjne szkło, świetne zarówno optycznie, jak i mechanicznie, ale niestety dość powolne. Trzeba też pamietać o tym, że na APS-C ma kąt widzenia zbliżony do 115mm na FF... Czasem może być troszeczkę zbyt długie... Coraz rzadziej go używam, ale był czas gdy byłem od niego wręcz uzależniony... W każdym razie klasyczna portretówka...
lulu napisał/a:
Pentax DA* 55 mm F/1,4 ED SDM
Nie posiadam. Bawiłem się chwilę i mechanicznie zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Myślałem nawet kiedyś, że kupie go zaraz jak się pokaże w sklepach i sprzedam FA50/1.4, ale trochę przesadzili z ceną, a jakość niespecjalnie różni się od FA50, więc rozsądek zwyciężył... Chociaż... Na pewno jest to świetna portretowa ogniskowa do APS-C.
lulu napisał/a:
Pentax DA 35 mm F/2,8 Macro Limited
Nie posiadam. Bardzo ładne szkiełko, ale zupełnie nie przekonuje mnie jego specyfikacja - do klasycznego macro za krótki, jako "allarounder" (jak dla mnie) za ciemny, a reprodukcji nie robię. Ale posiadacze bardzo sobie go chwalą.
lulu napisał/a:
Pentax FA 43 mm F/1,9 Limited
Fantastyczne szkiełko - jedno z moich ulubionych i to o dziwo właśnie na APS-C, gdzie daje kąt widzenia zbliżony do 65mm. Malutkie, świetnie zbudowane i bardzo dobre optycznie - pięknie przenosi kontrast i kolory. Bokeh bywa dość nerwowy, choć generalnie jest bardzo dobry... Do klasycznych portretów może być już ciut za krótkie, choć ja mam ostatnio zajawkę na takie zdjęcia ze skróconego dystansu właśnie... W każdym razie bardzo polecam.
lulu napisał/a:
Pentax DA* 200 mm F/2,8 ED IF SDM
No cóż, kolejne piekne szkło, praktycznie bez wad. Zawsze robi wrażenie na modelkach... Do portretów trochę za długi, choć w plenerze jak najbardziej przydatny. Nie czuję się z nim jeszcze komfortowo - mimo, że mam go jakieś 10 miesięcy, to dopiero ostatnio porobiłem nim więcej zdjęć... Jest trochę mało poręczny i niedyskretny (zwłaszcza z założoną osłoną) - zawsze, znajduje się ktoś, kto pyta dla jakiej gazety pracuję...
lulu napisał/a:
Pentax FA 31 mm F/1,8 AL Limited
Klasyk. Był czas, że nie mogłem przekonać się do tej ogniskowej na APS-C - miałem wcześniej FA35/2 i jego kąt widzenia odpowiadał mi znacznie bardziej. Teraz jest to jedno ze szkieł, które mam najczęściej na aparacie i naprawdę bardzo je polubiłem - daje piękne plastyczne obrazy zwłaszcza używane w okolicach pełnej dziury, potem jest wręcz morderczo ostry (podobnie zresztą jak 43 Ltd.)... Robię nim chyba najwięcej zdjęć ludzi, chociaż mówię tu głównie o szerszych kadrach...
lulu napisał/a:
ostatni model ma dobre osiagi ale atuofocus nie jes celny i chodzi podobno jak wiertarka.
Bzdura. Nie chodzi głośniej niż w innych "śrubokrętach".
lulu napisał/a:
nie jestem tez pweien czy te obiektywy podejda pod moj aparacik.
Wszystkie bez wyjątku.
lulu napisał/a:
jeszcze mam taka propozycje obiektywu firmy carl zeiss ale tu zaufam Wam.
Propozycji może być jeszcze wiele, pytanie, czy Twój budżet to wytrzyma...
mavierk napisał/a:
ale... no mi by było szkoda kasy na tego pierwszego, gdy jest Samyang 85/1.4, którego możesz wspomóc 77/1.8 w cenie Zeissa.
a na tego drugiego po prostu byłoby mi szkoda, gdy mógłbym za tą kasę kupić 60-250/4.
Chyba nie mówisz poważnie...
lulu napisał/a:
a fa 43 podejdzie bez problemu k200d sa strony co podaja ze nie podchodzi do tego aparatu tylko trzeba miec przejsciowke wisz cos o tym....
Przejściówkę??? Przecież to szkło systemowe... Przestań czytać strony, na których piszą takie bzdury...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 29 Gru, 2009
jaad75 napisał/a:
Chyba nie mówisz poważnie...
owszem, mówię poważnie, bardzo podoba mi się 77/1.8 i wolałbym chyba nią od 85/1.4 Zeissa, a jak chciałbym Zeissa, to kupiłbym sobie Canona i szukał oferty, podobnej do tej, co wczoraj na allegro widziałem: jakiś stary Contax z planarem 50/1.4 i 85/1.4T* za 2000zł. To plus przejściówka i podwójne szczęście za trzykrotnie mniejszą kasę + porządny, analogowy aparat.
Ale ja kombinuję, bo fundusze mam ograniczone.
Nie mów, że nie wiesz, co to nerwowy bokeh...
Ale poważnie, bywa, że dziwnie zachowuje się w niektórych kombinacjach przysłony, odległości i tła - takie specyficzne "rozedrganie", a w innych jest z kolei maślanie gładki... Takich akcji nie ma np. FA50, czy 31 Ltd.
Nerwowy bokeh to antagonista spokojnego i łagodnego.
Trafne uosobienia wad optycznych mogą trochę ożywić nasz 'inżynieryjno-onanistyczno-hermetyczny' sprzętowy język.
Ze swojej strony mogę dorzucić złośliwą (zgryźliwą) aberrację. Dlaczego - chyba nie muszę tłumaczyć.
Arek, wczoraj przeczytałem sobie do poduszki http://www.luminous-lands...ays/bokeh.shtml i spokojnie na klatę przyjmuję termin „nerwowy bokeh”. To pewnie ten gdy krążek rozproszenia jest typu bright ring i dochodzi czasem do rozdwojenia cienkich linii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11