Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 05 Kwi, 2007 Jaki tani statyw TYLKO do lornetki?
Cześć!
Proszę o poradę: jaki kupić tani statyw tylko do lornetki? Mam Tento 20x60 z adapterem Astrokraka (250 zł) i 182 cm wzrostu. Nie chcę na statyw wydawać więcej niż 150 zł.
Chciałbym zaznaczyć, że statywu będę używał wyłącznie do lornetki, a nie do ogromnych lustrzanek w terenie.
Znajomy polecił mi tani statyw (68 zł):
http://afe.pl/catalog/pro...products_id=564
Wysłany: Czw 05 Kwi, 2007 Re: Jaki tani statyw TYLKO do lornetki?
Statyw, który pokazałeś jest chyba zbyt lekki. Mam podobny do lunety Tourist 10-40x60 i niestety przy pełnym rozłożeniu zupełnie nie tłumi drgań. Aby coś oglądać bez drgań trzeba złożyć wszystkie trzy sekcje nóżek i siedzieć na ziemi. Moja luneta waży 0.85 kg, a więc jest dużo lżejsza niż Tento 20x60, które ma 1.5 kg.
Myślę, że do takiej armaty trzeba kupić znacznie solidniejszy statyw. Pod moją drugą lunetę (ok. 2kg) używam potężnego Velbona DV-7000 i drgań zupełnie brak. Może pod Tento wystarczy mniejszy model DV-6000. Niestety kosztuje ok. 350 zł...
Poszukałbym na Twoim miejscu jakiś statywów pod kamery wideo, o obciążeniu optymalnym w okolicach 2 kg (producenci zawsze to trochę naciągają). Może jest coś mniej solidnego, a tańszego.
Wysłany: Czw 05 Kwi, 2007 Re: Jaki tani statyw TYLKO do lornetki?
Danisz napisał/a:
Cześć!
Mam Tento 20x60 z adapterem Astrokraka (250 zł) i 182 cm wzrostu. Nie chcę na statyw wydawać więcej niż 150 zł.
No to masz problem, bo wyznaczony przez Ciebie budżet jest zupełnie nierealny. Mam tą lornetkę i przez pół roku używałem jej z Velbonem CX-586. Do obserwacji terenowych sprawdzał się jako tako (mobilność), ale tak jak pisze kolega Kmiernik, trzeba było obserwować na zydelku, ponieważ z wysuniętą kolumną poziom drgań był nie do zaakceptowania. Natomiast do ważącej 1kg. 7x50 nadawał się w sam raz. Teraz mam ciężkiego Goliata (kupiony na allegro za 350zł) i jest super-hiper. Jeśli kupisz ten mały statyw to wyrzucisz pieniądze w błoto, bo i tak wkrótce będziesz kombinował jak go sprzedać. Przy lornetce o tej masie i powiększeniu bardzo ważna jest też precyzja pracy głowicy. Nie może zmieniać położenia przy dokręcaniu śruby.
Koledzy napisali już w zasadzie wszystko. Niestety kwota w okolicach 300 zł, wydaje się nieunikniona, chyba że uda Ci się kupić coś atrakcyjnego z drugiej ręki.
Skąd obserwujesz, jakie masz możliwości transportowe? Jeżeli lukasz z przydomowego ogródka, albo jeździsz na obserwacje autem, to polecam polować na ciężkiego goliata z allegro (niedościgniona stabilność, przechylana kolumna, derewno świetnie tłumi drgania, elementy mechaniczne metalowe, każdy tokarz dorobi jak się coś zepsuje). Jeśli zaś musisz zabierać statyw do plecaka na piesze wędrówki to pozostają Sherpy i spółka.
I jeszcze jedno pytanie - z góry przepraszam za jego "amatorski" charakter:
jak ma się maksymalna wysokość statywu do wzrostu osoby (np. ja mam 182 cm a Velbon Sherpa 250R ma max. wysokość 162 cm)?
Czyli w Twoim przypadku ma się jak pięść do nosa.
Będziesz musiał obserwować na siedząco, a wtedy kiepsko lukać pod kątem do góry. Lepiej od Sherpy rozglądaj się za czymś takim, bo ma pochylaną kolumnę:
- po Waszych radach podnoszę kwotę, którą chcę wydać do 400 zł
- jeżdżę w teren, wobec tego chyba lepszy będzie statyw Velbon, a nie Goliat
- mam 182 cm wzrostu - jaki model Velbon wybrać???
Witam,
Mam tento BPC 10x50. Potrzebuje statywu-nie moge nigdzie znalezc ani na allegro ani w sklepach.. Interesuje mnei cos taniego, byle tylko wyeliminowac drgania przy duzym zblizeniu.
Bylabym wdzieczna za odpowiedz/podpowiedz,
Pozdrawiam,
mo_kafe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11