Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 50 f/1.8 da radę bez IS ?
Autor Wiadomość
paula696 
Nowy

Wysłany: Pon 13 Kwi, 2009   

witam;)

nie wiedzialam gdzie zamiescic swojego posta wiec pisze tutaj;)

posiadam canona 450d (jestem fotografem amatorem, zdjecia robie gdzies dopiero od 3-4 miesiecy max).

Chce kupic szkło 50 f/1.8 canona (wiem nie jest rewelacyjne, plastik itd. ale ws tosunku cena/jakos wypada super;) )jednak mam pewne obawy. JAk wiadomo moje body nie ma stabilizacji... no i ten obiektyw tez nie.
Czy to jest duzy problem? czy moze jednak nie i zdjecia beda wychodzily ostre;)

bo jak robilam foty sigma 70-300 f/4.0-5.6 to bez statywu sie nie obeszlo, wychodzilo mydlo;x wiem,ze to zupelnie inne szkla itd. jednak obawy mam aby nie bylo to samo:)

z góry dziękuje za pomoc;)

pozdr.

Reklama

TheMichal 
Początkujący

70-300 da się robić ostre zdjęcia, wszystko zależy od ręki i używanych czasów. 50mm na pewno będzie łatwiej, bo krótsza ogniskowa...

btw. a na statywie było ostro ? Bo ta Sigma ogólnie jest uważana za mydlaną...

Monastor 
Optyczny

paula696, 50-tka to nie takie znowu długie szkło, a do tego bardzo jasne. Każdym obiektywem da się robic zdjęcia bez stabilizacji.
Cała moja szklarnia jest pozbawiona stabilizacji, body też... i całe szczęście bo w przeciwnym razie poszedłbym z torbami :smile:

Swoją drogą trochę mnie przeraża skutecznośc marketingu. Całkiem sporo ludzi ma wątpliwości czy w ogóle da się robic zdjęcia bez stabilizacji, czy nawet live view. :zalamany:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Monastor, co za głupoty opowiadasz - widać nigdy nie miałeś do czynienia z tym szkłem, sam używam 50/1.8 i strasznie żałuję, że nie ma w nim stabilizacji - bez tego przecież nie da się robić zdjęć!!
Podsumowując - albo sprzedaj canona i kup jakieś Sony A350 z 50/1.4 - będzie stabilizacja, albo Pentaxa z 50/1.4. Inaczej to nie masz szans na zrobienie dobrej foty.

A tak na serio to... brak mi słów :P a na mydlany obiektyw stabilizacja nic a nic nie pomoże :wink:

jasiekcom 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009   

paula696, do tego typu ogniskowej i przy tym świetle wydaje mi się ze stabilizacja jest zbędna zresztą proporcje obiektywów bez stabilizacji do obiektywów z stabilizacja jest bardzo duża i tymi obiektywami których jest zdecydowanie więcej (tj bez stabilizacji) da się robić ostre nieporuszone zdjęcia wszystko zależy od czasów jakich używasz, co do sigmy która posiadałaś to może chodziło właśnie ze miał ten problem co większość sigm podpiętych do canoan czyli blednie działający AF i z tego faktu mogło wynikać to mydełko
Co do 50 1.8 to tani naprawde fajny obiektyw idź do sklepu podepnij go sobie i zobacz jakie zdęjecie będą Ci z niego wychodzić albo druga wersja którą doradzam tym bardziej ze jest to obiektyw dos popularny napisz skąd jesteś może ktoś jest z twoich terenów to będziesz mogła umówić się i przetestować to szkiełko w różnych warunkach i sama stwierdzisz czy Ci opowiada :wink: .

oracle 
Maniak

Nic nie chce mówić ale takie rzeczy ktoś kto zdecydował się na lustrzankę powinien wiedzieć. Przecież czas to absolutna podstawa.

paula696 
Nowy

dziękuje bardzo za tak wiele informacji;):):) a więc zdecydowałam się. Zaraz zamówie 50tke ;) ))

jasiekcom napisał/a:
Nic nie chce mówić ale takie rzeczy ktoś kto zdecydował się na lustrzankę powinien wiedzieć. Przecież czas to absolutna podstawa.

A czy ja kiedykolwiek powiedzialam,ze nie wiem?! Raczej nie. Uwierz ze wiem co to jest czas i jak go uzywac. A mydlo mialam przy abrdzo krotkim czasie.

jasiekcom napisał/a:
napisz skąd jesteś może ktoś jest z twoich terenów to będziesz mogła umówić się i przetestować to szkiełko w różnych warunkach i sama stwierdzisz czy Ci opowiada .

a więc jestem z Elblaga;) Ale nie wydaja mi się aby ktos byl z tych okolic;)

Sunders 

paula696 napisał/a:
Chce kupic szkło 50 f/1.8 canona (wiem nie jest rewelacyjne, plastik itd. ale ws tosunku cena/jakos wypada super;) )jednak mam pewne obawy. JAk wiadomo moje body nie ma stabilizacji... no i ten obiektyw tez nie.
Czy to jest duzy problem? czy moze jednak nie i zdjecia beda wychodzily ostre;)

paula696, o ile mi wiadomo, to żaden producent nie robi obiektywu stałoogniskowego 50 mm ze stabilizacją :idea: gdyby miało to sens na pewno ktoś by już na to wpadł :idea: ale wtedy ten obiektyw nie byłby już taki tani i każdy chyba poleciłby Ci jaśniejszy obiektyw bez stabilizacji bardziej niż taki ze stabilizacją :smile:
Kupując tą 50 sprawdź tylko czy "trzyma się kupy", jak kupisz dobry egzemplarz nie będziesz żałować :smile:
Według ankiety optycznych przeszło 2/3 forumowiczów posiadających lustrzankę ma puszki bez stabilizacji/ja też do nich należę/ i "jakoś sobie z tym radzą" :smile: a obiektywy 50mm należą donajpopularnieszych stałek i nikt nie narzeka na brak w nich stabilizacji :???:

kozidron
[Usunięty]

Monastor napisał/a:
Swoją drogą trochę mnie przeraża skutecznośc marketingu. Całkiem sporo ludzi ma wątpliwości czy w ogóle da się robic zdjęcia bez stabilizacji, czy nawet live view. :zalamany:

takie czasy......ja też nie mam żadnego szkła ze stabilizacją i uważam że da rade...

ps. Monastor a ty przypadkiem nie miałeś (do niedawna) stabilizacji w korpusie ...... :razz: :?:

Sunders 

kozidron napisał/a:
Monastor a ty przypadkiem nie miałeś (do niedawna) stabilizacji w korpusie ......

Był taki bardzo krótki okres w życiu Monastora, ale chyba bardzo wstydliwy bo goltar wyczyścił dokładnie to forum ze śladów po tym :mrgreen: i teraz:
Monastor napisał/a:
Cała moja szklarnia jest pozbawiona stabilizacji, body też...
, czyli jest to kolejny dowód na to że bez stabilizacji można się obyć :???: mając chyba jednak dobry statyw :smile:

jasiekcom 
Entuzjasta

paula696, jeśli już cytujesz to cytuj dokładnie bo autorem pierwszego cytatu umieszczonego w Twojej ostatniej wypowiedzi nie jestem ja :wink: co do grugiego cytatu autor jest prawidlowy :wink:

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 15 Kwi, 2009   

Sunders napisał/a:
Był taki bardzo krótki okres w życiu Monastora, ale chyba bardzo wstydliwy bo goltar wyczyścił dokładnie to forum ze śladów po tym :mrgreen: i teraz:

pewnie grubo musiał odpalić Goltarowi za to :razz: :wink:

Sunders napisał/a:
czyli jest to kolejny dowód na to że bez stabilizacji można się obyć :???: mając chyba jednak dobry statyw :smile:

często nawet bez statywu, paula696 ale powyżej 200mm warto ją mieć, dajmy na to w takim 100-400 L jest przydatna jak diabli

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pią 17 Kwi, 2009   

Tak trochę podsumowując dla koleżanki: 50-ka bez IS na pewno sobie da radę.

Gdybyś jednak chciała rozważyć zooma np. 17-85 IS USM to IS w nim na pewno się przydaje. Szczególnie do robienia fotek z ręki w pomieszczeniach bez lampy. Oczywiście wtedy ISO leci nam w górę ale zdjęcia bez lampy mają inny klimat.

pozdrawiam

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

wolałbym robić 50-1.8 niż 17-85 is w ciemnym pomieszczeniu

kozidron
[Usunięty]

B o g d a n napisał/a:
Gdybyś jednak chciała rozważyć zooma np. 17-85 IS USM to IS w nim na pewno się przydaje. Szczególnie do robienia fotek z ręki w pomieszczeniach bez lampy.

Szczególnie, to bym to szkło w takich sytuacjach odradził, w innych też ......hehe :razz:
B o g d a n, uległeś reklamie, na ogniskowej do 100mm spokojnie można sobie poradzić bez IS-a i to nie są żadne cuda.

Odpowiedz do tematu