Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 12 Kwi, 2009 Canon 450d + amator i wiele pytań...
Witam,
Posiadam Canona EOS 450d + Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Sigma 55-200 mm f/4-5.6 DC.
Czyli nic nadzwyczajnego. Wręcz przeciętnego. Jednak wydaje mi się, że jak dla mnie na razie mi to wystarczy (budzet).
Obecnie zastanawiam się nad zakupem jakiegoś fajnego szkła stałoogniskowego, do portretów, za małe pieniądze. Wydaje mi się, że odpowiedni bedzie Canon 50mm f/1.8. Czy to dobry wybór? Jak dla amatora wystarczy?
Poza tym filtry. Heh.. i tu zaczyna sie problem. jakie? jakiej firmy?
Zastanawiałam się nad filtrem polaryzacyjnym do kita, ale hoya czy king?
A może lepszym wyjściem będzie kupienie zestawu filtrów kinga do kita (58mm) i wtedy filtra redukcyjnego aby móc każdy filtr dopasować do tej 50tki? Myslałam o czyms takim:
a może jeszcze zupełnie coś innego mi proponujecie?
Zdjęcia jakie robie to głównie portrety, sceneria (krajobraz, architektura) i czasami makro (jednak do tego nie mam sprzetu ;x) Jeśli powielam temat, zle go umiejscowilam to przepraszam. Ale jestem tu nowa;x I z góry dziękuje za wszelka pomoc:)
paula696, moim zdaniem nie ma co kupowac filtra do tej 50-tki. Cena znośnego filtra będzie tu sporym procentem ceny obiektywu, a UV-ka na dobrą sprawę nic nie wnosi poza ochroną szkła.
Dodam, że odpuściłbym sobie UV-ki i dołożył tą kasę do lepszego filtra polaryzacyjnego. W przypadku tych najtańszych (np. Hoya) zdarzają się problemy z czyszczeniem.
A może lepszym wyjściem będzie kupienie zestawu filtrów kinga do kita (58mm) i wtedy filtra redukcyjnego aby móc każdy filtr dopasować do tej 50tki? Myslałam o czyms takim:
Na pewno jest to lepsze wyjście, bo filtr kupujesz raz, a pasuje do wszystkiego. Redukcje kosztują 15-20zł, filtr 10x więcej. Ale nie pchaj się w takie zestawy, znacznie lepiej na tym wyjdziesz jeśli kupisz sam polar, np. Hoya HMC nie są złe. Jeśli masz kasę i chcesz coś lepszego, to mogą być Marumi DHG, mam i nie narzekam.
UV możesz sobie darować, jeśli wpłynie na jakość zdjęć to tylko negatywnie, a ochrona to jest dla obiektywu praktycznie żadna. Lepiej dołóż tą kasę do polara
C 50/1,8 na początek bardzo fajne szkiełko, chociaż to plastik-fantastik Na pewno zrobisz nim wiele fajnych zdjęć.
moim zdaniem nie ma co kupowac filtra do tej 50-tki. Cena znośnego filtra będzie tu sporym procentem ceny obiektywu, a UV-ka na dobrą sprawę nic nie wnosi poza ochroną szkła.
tak też myślałam;) ale wolałam się upewnić.. bo jdnak miałam cichą nadzieje,ze może jednak cos ten filtr UV da;)
test ten oczywiście widziałam, jednak ceny filtrów są tam dosyc wysokie ;x a wiec nie na moja skromna kieszen. Dlatego szukam czegos rownie dobrego (nie psujacego foty a je poprawiajacego) za mniejsze pieniądze;)
Kocur napisał/a:
Na pewno jest to lepsze wyjście, bo filtr kupujesz raz, a pasuje do wszystkiego. Redukcje kosztują 15-20zł, filtr 10x więcej.
teraz pytanie, lepiej kupic większy filtr (58mm) i redukcje do 52mm czy odwrotnie? Jest jakas roznica?
Kocur napisał/a:
znacznie lepiej na tym wyjdziesz jeśli kupisz sam polar, np. Hoya HMC nie są złe. Jeśli masz kasę i chcesz coś lepszego, to mogą być Marumi DHG, mam i nie narzekam.
z ta hoya słyszałam,ze sa ponoc makabryczne problemy z czyszczeniem, to prawda? a moze jest na to rada?
Cytat:
C 50/1,8 na początek bardzo fajne szkiełko, chociaż to plastik-fantastik Na pewno zrobisz nim wiele fajnych zdjęć.
to ze plastik-fantastik to wiem;P wszyscy sie an to skarżą a mimo to kupuja;):P
eraz pytanie, lepiej kupic większy filtr (58mm) i redukcje do 52mm czy odwrotnie? Jest jakas roznica?
Jak założysz filtr 52mm do obiketywu gdzie przewidziany jest 58mm, to będziesz miała całkowicie czarne narożniki kadru, zwłaszcza na szerokim kącie. W drugą stronę tego problemu nie będzie. Więc w grę wchodzi wyłącznie 58mm.
paula696 napisał/a:
z ta hoya słyszałam,ze sa ponoc makabryczne problemy z czyszczeniem, to prawda? a moze jest na to rada?
Też słyszałem, ale miałem przez spory czas polara Hoya HMC i takich problemów nie doświadczyłem. Może to po prostu kwestia tego czym i jak się czyści.
UV możesz sobie darować, jeśli wpłynie na jakość zdjęć to tylko negatywnie, a ochrona to jest dla obiektywu praktycznie żadna. Lepiej dołóż tą kasę do polara
czyli nawet na kita nie warto kupować UVki?
Cytat:
Też słyszałem, ale miałem przez spory czas polara Hoya HMC i takich problemów nie doświadczyłem. Może to po prostu kwestia tego czym i jak się czyści.
czyli tutaj to juz sprawa indywidualna;) jak sie umie czyscic tak sie ma;p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11