Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 01 Mar, 2009
Canon 450D a Nikon D90
Autor Wiadomość
thoth 
Nowy

Wysłany: Nie 01 Mar, 2009   Canon 450D a Nikon D90

Witam,

czy ktoś może mi powiedzieć jakie są różnice w tych aparatach jeśli chodzi wyłącznie o jakość wykonywania i wykonanych zdjęć?

Widząc testy porównawcze jakości zdjęć tych dwóch lustrzanek, wydaje mi się nawet że 450d wykonuje lepsze zdjęcia jakościowo od d90. Jednak d90 jest sporo droższa, bardzo zachwalana i czego to zasługa?

Interesuje mnie właściwie porównanie dokładnie tych dwóch modeli lustrzanek, bo nie do końca wiem na którą się zdecydować.

Dzięki za pomoc.

Reklama

goltar 
Optyczny

Wysłany: Nie 01 Mar, 2009   

Oba aparaty mają podobne możliwości, idź do sklepu, zrób kilka zdjęć oboma i kup ten który lepiej Ci leży w ręku. d90 ma trochę lepszy wyświetlacz LCD i wizjer oraz wydaje się trochę lepiej wykonany. Jakość zdjęć z obu aparatów będzie podobna. Zastanów się jakie obiektywy chcesz kupić do tych aparatów, one będą miały większe znaczenie jeśli chodzi o jakość zdjęć. W kategorii obiektywów amatorskich Nikon daje większy wybór od Canona, szczególnie biorąc pod uwagę lepszą współpracę z obiektywami firm trzecich takich jak Sigma czy Tamron.

Misek
[Usunięty]

Wysłany: Nie 01 Mar, 2009   

Ja bym brał 450D + jakis fajny obiektyw. D90 jest już stanowczo za drogie. Ale to tylko moje zdanie.

Dla przykładu:
C450D body w FJ 1966 zł, czyli ok 2000 zł przy odbiorze w sklepie. Najtańszy KIT D90 to wydatek 3350 zł + wysyłka. Za różnice masz już prawie Tamarona F2.8, lub spokojnie Sigme 17-70 F2.8-4.5

eave 
Bywalec
eave

Wysłany: Pon 02 Mar, 2009   

thoth, napisz jaki typ fotografii uprawiasz/chcesz uprawiać, budżet, a my postaramy się pomóc konkretnymi zestawami :)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Misek napisał/a:
Najtańszy KIT D90 to wydatek 3350 zł

O ile jest to cena z Nikkorem 18-105, to wcale nie jest zle. Oprocz jakosci wykonania to jest bardzo przyzwoite szklo.

kozidron
[Usunięty]

thoth, minimalnie inne półki jakościowe, zastanowiłbym się jakie szkła przyszłościowo bym kupował. Nikona D90 prędzej trzeba by porównać z 40D canona, przy takim porównaniu (z 450-tką) + jakieś kitowe szkło nikon wypada zdecydowanie lepiej....
Wątków o tych puszkach jest mnóstwo, polecam opcje szukaj, topików na temat rozterek 450D, 40D, 90D -to chyba ostatnimi czasy najwięcej. Na dodatek zadajesz pytanie bez sprecyzowania swoich potrzeb .....

Misek
[Usunięty]

MC napisał/a:
Misek napisał/a:
Najtańszy KIT D90 to wydatek 3350 zł

O ile jest to cena z Nikkorem 18-105, to wcale nie jest zle. Oprocz jakosci wykonania to jest bardzo przyzwoite szklo.

To jest cena z 18-50 VR

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

Z 18-105 VR wychodzi w granicach 3650zł.

SlawGaw 
Optyczny

18-50 Vr jest taki sobie, jak wszystkie w tej klasie, a 18-105 Vr robi naprawdę dobre foty, Canon takiego nie ma.

irekle 
Nowy

Wysłany: Wto 03 Mar, 2009   

Przez 3 miesiące miałem Canona450D i.. go sprzedałem, przy kitowym obiektywie rewelacyjnych zdjęć nie robił,
Teraz mając Nikona D90 na pewno nie zamieniłbym na canona.

Jeszcze trzeba trafić na dobry model z kitem w Canonie, zresztą jest cały temat nieostrości zdjęć w nim + kit

razthaman 
Rozmowny

irekle napisał/a:
Przez 3 miesiące miałem Canona450D i.. go sprzedałem, przy kitowym obiektywie rewelacyjnych zdjęć nie robił,

traktowanie lustra jak kompaktu

Misek
[Usunięty]

irekle napisał/a:

Jeszcze trzeba trafić na dobry model z kitem w Canonie, zresztą jest cały temat nieostrości zdjęć w nim + kit

A mi się wydaje że nigdy nie miałeś żadnego lustra. Straciłeś na sprzedaży 450D, kupiłeś D90. Problem w tym że za tą kase mogłeś mieć fajny obiektyw do C450D.

Głupota i marnotrawienie własnych pieniędzy.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

thoth dysponując taką kasą nie bierz C450D. Rozważ C40D albo ND90.
Jeśli masz brać z kitem N10-50 lub C18-55 to obojętne co weźmiesz-zobacz który lepiej ci się trzyma w ręce i kup. Jeśli jednak zdecydowałbyś się na kit nikona 18-105 o którym wspomniał MC/który kosztuje ok.600PLN więcej od N10-50/-to jest to najlepszy kit w tej klasie cenowej i taki zestaw jest bardziej godny polecenia.
Napewno C450D nie robi lepszych zdjęć od ND90. Jeśli wybierać z tych dwóch to raczej nikona ma lepszą matrycę, lepszy monitor LCD i KRĘCI FILMY :smile:

irekle 
Nowy

Misek napisał/a:
A mi się wydaje że nigdy nie miałeś żadnego lustra. Straciłeś na sprzedaży 450D, kupiłeś D90

:) fajne wysuwasz spostrzeżenia
Kolego akurat na sprzedaży nie straciłem, bo kupiłem go w super cenie tak samo jak Nikona, bo akurat mam dostęp do dystrybutora w Polsce

Także ot

novy 
Rozmowny

Ja naprawdę nie rozumiem jaki sens jest kupować D90 za 3 tys podczas gdy 40D można kupić za 2,5 tys, pomijam oczywiście przypadki osób które są związane z systemem Nikon.

Odpowiedz do tematu