Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 24 Lip, 2009
Sigma 100-300/4 vs. Nikkor 300/4
Autor Wiadomość
emporio
Nowy

Wysłany: Sro 07 Mar, 2007   Nikkor 300/4 vs sigma 100-300/4

Witam. Szukam tele do zastosowań przyrodniczych. Najlepiej byłoby kupic 600/4 ale nie ta kasa :) Max 4tys mam do wydania. I tu obstawiałem nikkora 300/4 ale jak czytałem testy na optyczne.pl to mam wahania. Dobrze wypadła sigma 100-300/4. Moje pytanie ... czy ktos miał przyjemnosc porównywac oba szkła ? Bo z testu odnosze wrazenie ze sigma jest optycznie lepsza od nikkora co wydaje mi sie dziwne. Tym bardziej zoom a stałka. Cóż... zapytać nie zaszkodzi.

Reklama

qooba
Początkujący

Wysłany: Czw 08 Mar, 2007   

Sigma praktyczniejsza z razji zooma, możesz do niej dokupić TC 1.4x i będzie świetnie, a konwerter nikona znacznie droższy.
Szybkość AF porównywalna (mowa o Nikkorze 300 AFS), brałbym chyba sigmę + TC za cenę samego Nikkora ;)

adp007
Bywalec

Wysłany: Czw 08 Mar, 2007   

emporio, przeczytaj dokładnie podsumowanie testu nikkora.
Choć rzeczywiście, z niejednego źródła słychać że ta Sigma to bardzo akuratne szkło.

Daj znać co wybrałeś i jak to się zachowuje. Dzięki :)

AQQ 
Maniak

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008   Sigma 100-300/4 vs. Nikkor 300/4

Widziałem wyniki testów na optyczne i photozone i mam wyrobiony wstępny pogląd.
(Swoją drogą może warto powtórzyć test nikkora, skoro z opisu wynika, że był robiony na jakimś złomowym egzemplarzu).
Nikkora krotko używałem, Sigmy nie. Interesuje mnie głównie zachowanie przy 300mm.
Jeśli ktoś miał z nimi do czynienia, proszę o opinię i porównanie. Pozdrawiam.

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Wto 10 Cze, 2008   

cóż,
zależy do czego byś używał tych 2ch obiektywów...
co do jakości obrazu nie mam wątpiwości że wygra nikkor
aczkolwiek stałka (w dodatku 300mm) zbyt uniwersalna nie będzie...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Wto 10 Cze, 2008   

No tu Nikkor wygrywa.

Groszek 
Nowy
A.G.

Wysłany: Pon 23 Cze, 2008   

Sigma 100-300/4 jest świetnym zoomem. Osiągi przy 300mm są dobre, ale raczej nie zagrażające pozycji Nikkora 300/4. Poza tym porównywanie tych szkieł nie ma większego sensu właśnie ze względu na to, że jedno to zoom a drugie stałka. Jeśli masz odpowiednie fundusze bierz Nikkora. Trzeba się jednak liczyć z koniecznością uzupełnienia szklarni w stałe, niższe ogniskowe. Przy Sigmie problem ten znika bo rozpiętość 200mm masz w jednym słoiku. Mam ten obiektyw i naprawdę bardzo go sobie chwalę.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 23 Cze, 2008   

Groszek, czy my się przypadkiem skądś nie znamy "po necie"? Może z "cyfrowych"? :wink:

omegazull 
Uczestnik
Wiecznie z mapami

Wysłany: Pią 24 Lip, 2009   

Witam.
Co prawda jestem tu nowy ale też mam ten dylemat.
Z tego co tu wyczytałem i na innych serwisach wywnioskowałem że optycznie lepszy będzie nikkor ale bardziej uniwersalna sigma. A właśnie jak nikkor współpracuje z TC x2.0? Sigma w tym miejscu traci AF i szkoda chyba że ktoś z na jakieś triki albo coś innego. Tak czy inaczej by mi głównie służyło do fotografowania przyrody i czasami sportu.

omegazull 
Uczestnik
Wiecznie z mapami

Z testów na photozone.de widać że rozdzielczość nikona jest troche lepsza niż sigmy i nawet porównywalna z TC x1.7 do Sigmy + TC x1.4. Też mam ten dylemat bo ogniskowa 420 mnie nie zadowoli, a na uniwersalności nie chce tracić( trzeba dokupić 70-200). A zna ktoś linki do zdjęć z nikkorem + TC x2.0?

goltar 
Optyczny

omegazull nie pytaj o to samo w kilku tematach (zabrania tego regulamin).

Monastor 
Optyczny

omegazull, nikkor ma jeszcze jedną zaletę, jest wyraźnie lżejszy. To może mieć znaczenie przy całym dniu biegania ze sprzętem.

omegazull 
Uczestnik
Wiecznie z mapami

Akurat ciężar to jest najmniejszy problem. Z danych na stronie widać że ważą prawie tyle samo. To tak reasumując. Do tych zastosowań co podałem nikkor w większości wypadków wystarczy czy lepiej wziąć sigmę?

Monastor 
Optyczny

omegazull, z danych to sobie może być widać, cyferki na ekranie zawsze ważą tyle samo. Weź obydwa do ręki i zobacz. Różnica jest naprawdę wyraźna, a pogłębia się w miarę biegania z takim szkłem ;)

Obydwa w większości wypadków wystarczą. To tylko kwestia tego, czy zależy Ci na mniejszej wadze i paru liniach na milimetr więcej przy 300 mm, czy na uniwersalności. Nikt na to pytanie nie odpowie zamiast Ciebie.

Odpowiedz do tematu