Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak pewnie wielu wiadomo jeśli włączymy w Canonie (nie wiem jak jest w innych lustrzankach) pomiar matrycowy i wciśniemy AE Lock (*) to światło zostanie zmierzone dla aktywnego punktu AF. Czy ktoś z Was wie jaki procent kadru obejmuje ten pomiar? Czy pomiar jest jednolity w określonym obszarze czy może ważony?
Nie wiem jak w "jedynkach", tam zdaje się tak jest, ale mam wrażenie że w niższych modelach jeśli zablokujesz ekspozycję przy pomiarze matrycowym, to zostanie tak właśnie zmierzona, a nie w konkretnym punkcie... Nigdy się jakoś nad tym nie zastanawiałem, ale to idzie sprawdzić, zaraz zobaczę jak ma 50D
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009
novy, np.w eos3 /analog/ 21 pól - ze szczególnym uwzględnieniem pola aktywnego AF...
nie ma przedstawionych algorytmów pomiaru - tajemnica canon???
a to ustawienia w 40d - przypisanie pomiaru do punktów AF:
40d-pomiary ekspozycji.JPG
Plik ściągnięto 9013 raz(y) 86 KB
Ostatnio zmieniony przez krisv740 Czw 23 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz
OK, w 50D też tak jest Na pewno jest to uśredniane, tyle że ze wskazaniem na ten punkt, bo czas migawki jaki mi wychodzi przy robieniu pomiaru przy pomiarze matrycowym i wybranym punkcie AF znacząco się różni od tego co jest pokazywane przy pomiarze punktowym. Pokazuje za to te same czasy co przy pomiarze skupionym, więc to pewnie działa podobnie, tylko nie ze wskazaniem na centrum, a na konkretny punkt AF. Tyle z moich szybkich testów i obserwacji Pomiar skupiony ma w Canonach ok. 8-10% powierzchni kadru, więc to pewnie coś w tym stylu.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009
jedna uwaga - na pewno tak jak w 3 , "pole priorytetowe" , w formie połączonych plastrów miodu, zmienia swoje położenie w zależności od aktywnego pola AF . od pięciu do mniej więcej siedmiu pól pomiaru /plastrów/. - na czujnik AF /jeden/
novy, nie ma za co Ale nie daję głowy, że wnioski są prawidłowe
Prawdę znają tylko Panowie z Canona, my możemy tylko się jej domyślać
[ Dodano: Pią 24 Kwi, 2009 22:51 ]
A tak na marginesie, pomiar punktowy Canona to już raczej tak podpada pod pomiar centralny - w XXD 3.8% i w XXXD 4%, Canon tu się chyba nie ma czym szczycić, czy taki problem jest zrobić pomiar punktowy np: 2% tak jak to jest w D90 (już nie mówiąc że tam jest taki dla dowolnego punktu AF)
W tej kwestii, tak samo jak w kwestii krycia kadru w wizjerze i kompensacji ekspozycji Canon niestety jest sporo za konkurencją. Chociaż to dziwne, że Nikon może zrobić pomiar punktowy 2,5% w D5000, a Canon w 50D nie dał rady
Jak pewnie wielu wiadomo jeśli włączymy w Canonie (nie wiem jak jest w innych lustrzankach) pomiar matrycowy i wciśniemy AE Lock (*) to światło zostanie zmierzone dla aktywnego punktu AF. Czy ktoś z Was wie jaki procent kadru obejmuje ten pomiar? Czy pomiar jest jednolity w określonym obszarze czy może ważony?
Ludzie, rozwodzicie się nad czymś, co działa zupełnie inaczej, niż Wam się wydaje...
Pomiar matrycowy, jak już zresztą wielokrotnie pisałem, nie ma wiele wspólnego z pozostałymi. Wzór pokrywający pole pomiarowe, traktowany jest jako uproszczona "fotografia". Pomiar wykonywany jest we wszystkich polach na raz i porównywany w locie z bazą danych paramerów ekspozycji wybranych dla danej "sceny" jako "wzorcowe". Im więcej danych dla tej uproszczonej "sceny", czyli im więcej pól pomiarowych, i im wieksza baza danych, tym bardziej trafny może być dobór odpowiednich parametrów naświetlania. Przywiązanie wagi do aktywnego pola AF, pozwala po prostu na łatwiejsze zlokalizowanie odpowiedniego schematu sceny i dobranie odpowiednich parametrów z wiekszą dozą prawdopodobieństwa.
jaad75, szczerze mówiąc to nie powiedziałeś nic co by mnie zaskoczyło.Wiadomo że taki pomiar nie jest równo znaczny z pomiarem centralnym czy centralnie ważonym przesuniętym do aktywnego AF. Staramy się tylko z grubsza ocenić działanie tego pomiaru, wiadomo że jest on w rzeczywistości bardziej skomplikowany.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 25 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a:
Ludzie, rozwodzicie się nad czymś, co działa zupełnie inaczej, niż Wam się wydaje...
Pomiar matrycowy, jak już zresztą wielokrotnie pisałem, nie ma wiele wspólnego z pozostałymi. Wzór pokrywający pole pomiarowe, traktowany jest jako uproszczona "fotografia". Pomiar wykonywany jest we wszystkich polach na raz i porównywany w locie z bazą danych paramerów ekspozycji wybranych dla danej "sceny" jako "wzorcowe". Im więcej danych dla tej uproszczonej "sceny", czyli im więcej pól pomiarowych, i im wieksza baza danych, tym bardziej trafny może być dobór odpowiednich parametrów naświetlania. Przywiązanie wagi do aktywnego pola AF, pozwala po prostu na łatwiejsze zlokalizowanie odpowiedniego schematu sceny i dobranie odpowiednich parametrów z wiekszą dozą prawdopodobieństwa.
też gdzieś wyczytałem, że w "puszce" znajduje się parę tysięcy wzorców ( w zależności od modelu, więcej lub mniej) które porównywane i przyporządkowywane są do sytuacji, w której akurat się znajdujemy - "jako szablony", bodajże na stronie kodaka ......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13