Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 02 Maj, 2009 Fundusz: 3000-3500 zł - Sony
Witam wszystkich użytkowników forum Optyczne.pl!
W najbliższy wtorek jadę zakupić lustrzankę. Niestety, mam problem przy wyborze. Interesowały, a właściwie interesują mnie lustrzanki typu Sony Alpha 300 oraz Sony Alpha 350, ale po przeczytaniu na tym forum wiele opinii na temat tych dwóch modeli lustrzanek mam problem z wyborem.
Jaka cena? Interesują mnie lustra, najlepiej z dwoma szkłami w cenie do 3000 PLN.
Co bym fotografował? Zdjęcia krajobrazowe oraz portretowe. Pracuję w gazecie regionalnej jako fotoreporter.
Jaki aparat? Tak jak wspomniałem robiłbym zdjęcia krajobrazowe, portretowe oraz fotoreportaże.
Pomóżcie wybrać, będę bardzo wdzięczny
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 02 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz
a350 sobie podaruj, jeżeli zalezy Ci na Live Viev do weź a300, jeśli nie, to a200 - oszczędzisz trochę kasy. do tego pomyślałbym czy nie kupić 16-105/3.5-5.6 - zakres przyjemny... wydaje mi się że lepsze to niż kupowanie 2 słabych szkieł..
Kup Canona albo Nikona. To jest sprzęt dla fotoreportera. Można wtedy od kolegi lub z zaprzyjaźnionej redakcji pożyczyć jakiś obiektyw (najlepiej jasny) itd.
Fotoreporter musi mieć szybki i pewny AF i aparat który "znosi" dobrze pracę na wysokich czułościach. Tyle praktyki.
Reklama wciska Sony. Tyle reklamy.
3000 zł na sprzęt dla fotoreportera? Niech ten kto to wymyślił stuknie się w głowę. Inna opcja to klasa gazety. Jaka kasa taka klasa.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 02 Maj, 2009
sebastiankloska napisał/a:
Jaka cena? Interesują mnie lustra, najlepiej z dwoma szkłami w cenie do 3000 PLN.
Co bym fotografował? Zdjęcia krajobrazowe oraz portretowe. Pracuję w gazecie regionalnej jako fotoreporter.
no to z takim budżetem nie powalczysz, jeżeli wchodzą w rachubę jakieś reportaże, to jak w dym ze jakiś krótki uniwersalny i jasny zoom + lampa, no i oczywiście przydałoby się jakieś tele 70-200.
Proponuje troszkę dołożyć do rozwiązania kompromisowego i w takiej sytuacji najekonomiczniej wyjdzie olek w jakimś zestawie dual + lampa ....
np. E520 +dual kit + lampa i tu zależy ile możesz dołożyć .....
sebastiankloska, zapoznaj się może z regulaminem tego forum, bo nie dość, że pytanie zadałeś nie w tym dziale (już przeniosłem) to jeszcze dałeś beznadziejny tytuł dla tematu – wybór lustrzanki to w sumie temat każdego postu w tym dziale, prawda?
Dla reportera za 3000 zł to rzeczyście będzie trudno, bo bez lampy wiele nie powalczysz, a i szkło jaśniejsze niż typowe kitowe f/3.5-5.6 też by się przydało. Wobec braku funduszy popieram kozidrona - Olek w zestawie z lampą (były takie, nie wiem czy nadal są) byłby dobrym rozwiązaniem. Chyba, że potrafisz określić tematykę pracy tak, że lampa niepotrzebna, wtedy przeznaczyłbym więcej pieniędzy na jaśniejsze szkło.
Poczytaj trochę wątków w dziale, w którym obecnie znajduje się Twój temat (Pomagamy w wyborze...) a szybko zorientujesz się co zwykle polecamy i dlaczego.
Przepraszam moderatora za popełnienie błędu. Odnośnie lustra no to chciałbym zaznaczyć, że nie jestem takim profesjonalnym fotoreporterem, tylko dopiero zaczynam się wkręcać w to wszystko. Co do opcji Live View to chciałbym, żeby była. Przy doradzaniu lustrzanki moglibyście się posłużyć konkretnymi modelami? Na razie mogę śmiało pracować bez zewnętrznej lampy.
Lepszy jest jeden obiektyw np. 16-105/3.5-5.6 (przykład) od dwóch np. 18-70 i 55-200?
kozidron [Usunięty]
Lepszy jest jeden obiektyw np. 16-105/3.5-5.6 (przykład) od dwóch np. 18-70 i 55-200?
W tym przypadku 16-105 wypada lepiej pod względem jakości..... ale to dziwne porównanie bo przecież to nie to samo pokrycie ogniskowych.
Proponuje zrezygnować z LV i jak już musi być sony to złożyć zestaw z A200+tamron 17-50/2.8 + dołożyć do tele, w tej cenie jest parę kompromisów 55-200 lub sigma 70-300makro. Przynajmniej uniwersalny krótki zoom będziesz miał przyzwoity.
Przejrzałem trochę tematów na tym forum na temat Sony i coraz bardziej staję się zniechęcony. Może CANON, NIKON lub PENTAX? Ehh... Już nie wiem co wybrać...
Nie przeceniaj znaczenia funkcji Live View - szczególnie w fotoreporterce. Będziesz z tego bardzo sporadycznie korzystał. Tutaj trzeba zdjęcia robić szybko i poprzez normalny AF. Jeżeli chcesz robić foty na wyciągniętych łapkach patrząc na wyświetlacz jak w kompakcie to oprócz śmiechu braci fotoreporterskiej narazisz się na "ucieczkę" wielu kadrów trwających mniej niż sekundę.
16mm na matrycy APS-C to podstawa, reporter musi objąć temat szeroko. Blisko jak się uda. Aparat często będzie musiał pracować przy wysokich czułościach, szybka seria mile widziana, lampa zewnętrza czasami niezbędna (nawet w dzień). Wystarczy, że musisz komuś zrobić foto pod silne światło słoneczne i już masz problem bez lapmy.
Obiektyw Sony 18-70? Optycznie niewiele lepszy od flaszki wódki - fatalny kit - do kosza. 16-105? Ujdzie w tłoku na początek. Korpus Sony do reporterki? Tak - ale A700.
kozidron [Usunięty]
Cytat:
Obiektyw Sony 18-70? Optycznie niewiele lepszy od flaszki wódki - fatalny kit - do kosza. 16-105? Ujdzie w tłoku na początek. Korpus Sony do reporterki? Tak - ale A700.
MM, tu się z tobą nie zgodzę, flaszka wódki lepsza....no nie wierze polecasz sony A700, dodam ten temat do ulubionych .....
Przejrzałem trochę tematów na tym forum na temat Sony i coraz bardziej staję się zniechęcony. Może CANON, NIKON lub PENTAX? Ehh... Już nie wiem co wybrać...
w takiej sytuacji musiałbyś porozmawiać z Asem, który wyznaczył ci taki budżet na takie zadania ......bo przy takim budżecie z zestawem canon/nikon do reporterki będzie ciężko...
Na razie pracuję jako wolontariusz w redakcji, czyli za darmo. Głównie robię to dla satysfakcji, ale już nie długo będę otrzymywać pieniądze za pracę. Dotychczas na imprezy brałem firmową lustrzankę. Zakup, który chcę dokonać będzie przeznaczony także do życia codziennego czyli wyjazdy rodzinne, sesje w plenerze itp.
W pełni zgadzam się z MM, (to chyba pierwszy raz ) w sony do reporterki to w tej chwili tylko A700, dobry aparat za rozsądne pieniążki, niższe numery to typowe amatorskie modele, A900 za drogi jak na to co oferuje, 16-105 po prostu dobry, 18-70 nijaki. LV w A3X0, choć stosunkowo dobry, to do reporterki raczej mało przydatny, tym bardziej że przy podniesieniu aparatu w górę oraz pochyleniu wyświetlacza w dół i tak na nim mało widać.
Budżet to problem - bo tak jak koledzy piszą - przede wszystkim jaaaasne szkiełko by się przydalo... tamron 17-50 + tamron 70-200 to jakiś kompromis napewno, jednak same te szkła kosztują w okolicach 4tysi... + a200 (bo najtańszy korpus) daje to niestety mocne przekroczenie budżetu... oczywiście można 70-200 zastąpić sigmą 70-300APO, no ale to już nie to światło i nie ta jakość...
ogólnie lepiej porozmawiać z naczelnym i wperswadować mu lepszy sprzęt... czyli body klasy a700/40d/d90, + w.wym szkiełka...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12