Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 04 Maj, 2009 Nie wiem co mam zrobić. Pomocy!
Witam.
Mam na imię Karolina i fotografuje od dwóch lat. Najpierw na jakimś zwykłym kompakcie bodajże Samsungu, potem na Olympusie sp-560uz na którym pierwszy raz zmieniałam przysłony czy czasy naświetlenia . Teraz jestem (nie) szczęśliwą posiadaczka Nikosia d40. Powiem tak. Aparacik jak najbardziej fajniutki, podobają mi się kolorki to, że nie szumi za dużo i wgl. Ale ... cały czas robię na kicie a on mi w zupełności nie wystarcza. A raczej nie wystarcza mi jego ogniskowa. Fotografuje zwierzęta (najczęściej psy, koty, konie), a do zwierzaków duża ogniskowa jak najbardziej, przynajmniej tak 200mm. Niestety takiej nie mam i muszę biegać jak ta głupia za nimi. No właśnie. No to teraz pewnie powiecie ''No co na co czekasz, leć do sklepu i kupuj tą Sigmę 70-200.'' Taaak, niestety pieniądze z nieba nie lecą . Ale może to rozpiszę.
1. Najpierw, najpierw. Zobaczyłam fotki zrobione tą Sigmą + nikonem d40. Baaardzo mi się podobały, aż nie zaczęło mnie wkurzać to, że Sigmusia strasznie zdjęcia ostrzy. A ja jestem wielką zwolenniczką zdjęć gładziutkich. No właśnie. Po drugie jest strasznie droga, nie stać mnie na nią.
2. Zaczęła się zastanawiać dalej. d40 silniczka nie ma, to obiektywik z silniczkiem musi być. Tak znalazłam Nikkora 70-300. Wszystko fajnie, aż nie zaczęłam się martwić tym, że zdjęcia nie będą mi się podobały, że będę musiała używać wysokich ISO, a przez to zdjęcia będą ziarniste.
3. No to niby jaki obiektyw oprócz tych dwóch, które chyba z silniczkiem to są najlepsze? Otóż.. zaczęłam rozważać zakup jakiegoś innego aparatu. Model wyżej, d50. Widziałam zdjęcia robione nim psów i byłam pełna podziwu. On + Nikkor AF 4.5-5.6 55-200mm albo Nikkor 70-300 VR f4-5.6 - zdjęcia super, jak dla mnie.
4. Ale... D50 to stary model, więc już chyba prawie w ogóle nie ma go w sprzedaży. Albo odkupić od kogoś, albo nie wiem skąd brać... Zaczęłam się zastanawiać może nad d80 ? Cena jednak tutaj ogromna a poza tym podobno też wycofany z produkcji(?). D90 ... ? Nigdy w życiu mnie na niego stać nie będzie.
Więc teraz jestem w ogromnej KROPCE. Nie mam pojęcia co zrobić. Chce robić zdjęcia, ale wychodząc na dwór z ogniskową 55mm, wkurzam się bardzo. Widzę coś przed sobą godnego uwagi (nie wiem, np. zabawa jakiś psów), podbiegam, to już owy obiekt ucieka. Co byście zrobili na moim miejscu? Od razu mówię, że kasy dużo nie mam ; / Więc to jest największy problem.
Może jakiś inny aparat + obiektyw w rozsądnej cenie? Bardzo was proszę o pomoc, to dla mnie bardzo ważne.
Pozdrawiam, Karolina.
Hmm, a znacie może jakieś zdjęcia wykonane d40 + tym nikkorem ? Bo ja widziałam raptem dwóch osób i było tak, że niektóre świetne, a niektóre zaraz beznadziejne ;/
Bo jakość zdjęć zależy w 80-90% od fotografa a nie od sprzętu.
No właśnie - szczególnie dzisiaj gdy Photoshopa Essentials dodają darmo do drukarek albo preinstalują w laptopach...
Ja Nikona nawet w ręku nie miałem (a nie! raz miałem w Curry's - piękny dźwięk przy naciskaniu spustu migawki!) ale zdjęcia z tych aparatów (niezaleznie od numerka) bywają cudowne bądź beznadziejne... w zalezności od tego, kto foci!
Także nic się nie przejmuj, bierz sprzęt na raty, jaki tu Ci znawcy tematu polecają i zero stresu! Zawsze będą lepsze i droższe obiektywy czy aparaty, od tego, na jaki nas dzisiaj stać! I CO Z TEGO???
Jak za ostre to blurem go! Jak zbyt zaszumione to zapuść Noise Ninja i po kłopocie.
Powodzenia i nic się nie martw - będzie dobrze!
Hmm, a znacie może jakieś zdjęcia wykonane d40 + tym nikkorem ? Bo ja widziałam raptem dwóch osób i było tak, że niektóre świetne, a niektóre zaraz beznadziejne ;/
Jeżeli widzisz, że czyjeś zdjęcia są nudne, źle skomponowane, nic nie mówiące, to oznacza, że Twoje są i będą tylko lepsze. O to właśnie chodzi aby uchwycić moment, zauważania że zdjęcia innych są "beznadziejne". Musisz wtedy zastanowić się dlaczego zdjęcia innych są takie, a nie inne. Pytanie co zrobić aby moje były lepsze. Trochę ćwiczeń, lektury, kręcenia ustawień przysłony, czasem itp. i okazuje się, że masz receptę na lepsze. Do tego potrzebujesz dowolnego sprzętu. Jeśli poznasz tajniki wykonania ciekawych, kreatywnych ujęć i dodasz do tego trochę wiedzy w zakresie świadomego stosowania parametrów ekspozycji, to wyprzedzisz nie jednego, co "świeci" Nikonem D300.
Wojteo, Sigma 70-300 APO to obiektyw budżetowy. Nie przynosi wstydu konstruktorom Sigmy. Oczywiście są lepsze teleobiektywy, ale trudno o lepszy w tej lub podobnej cenie.
kolorowe_kredki, nie ma rady, trzeba iść na kompromis.
Skoro nie stać Cię na D90 a do D80 nie jesteś w pełni przekonana (choć to dobry korpus) musisz zostać przy tym co masz. Zamiana D40 na D50... no cóż, nie wiem czy jest sens
Ja bym został jednak przy Nikkorze 70-300VR. Masz stabilizację, więc jest szansa na uratowanie części ujęć przy gorszym świetle. Nie zastępuje to lepszej światłosiły, ale za tą przychodzi nam już w teleobiektywach słono płacić. Sigma 70-200/2.8? Wolałbym Tamrona 70-200/2.8, a gdybyś miała śrubokręt to nie było by się nad czym zastanawiać, chyba że AF nie jest dla Ciebie priorytetem.
Nie chodzi o to, że jestem nieprzekonana do d80. BARDZO bym go chciała, ale wątpię aby było mnie na niego stać Chyba, że używanego a takiego troszkę bałabym się kupować. No a co do d80. Co myślicie o Nikkorze AF 4.5-5.6 55-200mm do niego? Widziałam zdjęcia robione nim podpiętym do d50 i nie powiem, że bardzo mi się podobają, a d80 ma większą matrycę, więc chyba powinno być nawet lepiej? Nie wiem, zobaczę jeszcze. Może jak uda mi się sprzedać d40... Tylko czy to się opłaca? Kupiłabym nikkora 70-300 do d40, ale boję się, że on jest za ciemny, na focenie zwierząt. Nie wiem...
kolorowe_kredki, niestety tak jak pisali koledzy (i co przewija się w wielu wątkach), nie ma większego sensu zmieniać D40 na nic z podobnej półki. Radziłbym dozbierać pieniądze i zapłacić za silnik te kilkaset złotych więcej, bo on się w przyszłości przyda (a dobre silniki w obiektywach są lepsze niż w body), niż kupować inne body, bo dostaniesz 2-4 MPix więcej i więcej klatek/s, co jakości zdjęć nie polepszy. Tak jak pisałaś, D90 jest poza zasięgiem a to jest chyba pierwsze co ma sens przy zmianie. Poza tym, teraz kupować puszkę to raczej tylko, jeśli nie masz żadnej, bo ceny są jakie są.
Zależy jakie zwierzęta chcesz focić, te 200mm może być za krótko.
Nie większą, tylko bardziej zagęszczoną elementami światłoczułymi. Większą matrycę ma D700 (choć o relatywnie małym zagęszczeniu).
Cytat:
Kupiłabym nikkora 70-300 do d40, ale boję się, że on jest za ciemny, na focenie zwierząt
Czy Nikkor 55-200 4.5-5.6 jest jaśniejszy od 70-300 4.5-5.6? Ja bym sobie z nim dał spokój.
Nikkor 70-300VR ma 300mm, które do zwierzaków się przydaje. Jest słabe, ale jest i nie raz może uratować ujęcie. Ma też stabilizację, która na pewno nie zaszkodzi. Nie znam "osobiście" tego obiektywu, ale jest dość popularny a to już o czymś świadczy. Dodatkowym argumentem może być korzystne podsumowanie testu na optycznych.
kolorowe_kredki, z tego co piszesz brakuje Ci dłuzszej ogniskowej, nie stać Cię na sigmę 70-200/2,8. Wybór moim zdaniem jest oczywisty: stać Cię na nikora 70-300VR, to kupuj bo to bardzo dobry obiektyw. Braknie Ci kasy to wersja oszczędnoścowa podana przez Arka nikon 55-200VR. Niestety na jaśniejsze tele musiałabyś dłużej oszczędzać, a przy posiadanym budżecie zmiana puszki nie ma sensu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10