Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam fotografuje transporty nienormatywne i poszukuje dobrego obiektywu w amatorskiej cenie!
Warunki pracy to:
1. Nikon d90
2. Zdjęcia mocne przy oświetleniu ulicznym (lampy sodowe). Często reflektory lampki i inne migające bez ładu i składu światełka prosto w obiektyw.
3. Obiekty w ruchu.
4. Mile widziany szeroki kąt
Tokina 12-24/4 - za jakieś 1500 zł.
+ szeroki kąt
+ dobra cena
+ dobry AF
- przeciętne światło
- aberracja chromatyczna
Nie wiem jak będzie się spisywała przy "migających lampkach" - myślę, że średnio...
Tokina 11-16/2.8 za jakieś 2600 zł
+ szeroki kąt
+ dobre światło
- przeciętyny AF
- aberracja chromatyczna
Sigma 10-20/4-5,6 za jakieś 2100 zł
+ szeroki kąt (najszersza!)
+ b. dobra jakość obrazu
+ dobry AF
+ dobra praca pod światło
- obiektyw jest po prostu ciemny
Jeśli obiekty są w miarę nieruchome i masz statyw to najlepsza wydaje się Sigma 10-20. Jeśli jednak pojawia się jakaś dynamika to musisz celować w jak najjaśniejsze obiektywy - to niestety pociąga za sobą mocny wzrost ceny.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Maj, 2009
obawiam się,że do tego rodzaju zdjęć jasny/szybki obiektyw nie za bardzo się nada tak czy inaczej.
imho potrezbna będzie GO aby ująć cały "zestaw" a to przy długości +20m już stwarza problemy...
chyba ,że nastawiasz się na "ostry" ciągnik i resztę "artystyczną"
podane wyżej szkła powinny być ok. ew. coś klasy 17-.... też da radę + konieczny statyw, albo degradacja obrazu i ISO 16...+
pacific [Usunięty]
No właśnie tak się już jakiś czas zastanawiałem czy mam się szarpać na drogi i super jasny obiektyw. Wszystko jest fajnie gdyby tylko nie te światła, które przy dużej jasności po prostu zepsują zdjęcie.
Temat jest według mnie dosyć skomplikowany dlatego szukam kogoś kto ma rzeczywiście już trochę doświadczeń w takich zdjęciach.
Ostry ciągnik i rozmyta naczepa to jest jakaś opcja, z resztą takie tylko zdjęcia mogłem zrobić moją starą minoltą. Niestety zachciało mi się czegoś więcej, minolta się zepsuła jakiś czas temu i stwierdziłem, że czas pożegnać kompakty i czas się rozwijać i tak od kilku już lat zbieram kasę, no i... nic nie mogę się zdecydować.
krisv740 [Usunięty]
pacific, myślę,że podstawą rozwiązania twojego problemu będzie niestety statyw i "inwencja" w zatrzymaniu /choc na chwilę/ konwoju.
przy zdjęciach nocnych, jeśli chcesz mieć całość w GO, bardzo małe szumy /czytaj w miare niskie ISO/, wyrazistość nie tylko światełek, ale i elementów oswietlanych światłem / / musisz ustawić ekspozycję na "cienie", a nie na światła.
to dyskwalifikuje mozliwość wykonania zdjęcia z ręki i poruszającego się zestawu...
inna opcja to bardzo dobrze oświetlona ulica, ale obawiam się,że i tam światła na dużą GO może być za mało...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11