Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Orientuje się ktoś czy ten program otwiera zdjęcia z Nikona D90 i D700?
Z opisu wynika że nie otwiera, ale w praktyce może być inaczej.
W opisie obsługiwanych modeli nie ma też Nikona D60, a jednak otwiera zdjęcia z niego.
Może to zależy od matrycy?
D60 ma matrycę z D80, a ten model jest wymieniony jako obsługiwany.
W takim razie, jeśli obsługuje D300 to odczyta też D90, a jeśli obsługuje D3 to odczyta D700.
Problem w tym, że żaden z tych modeli nie jest wymieniony jako obsługiwany przez RawTherapee, ale nie mam na czym sprawdzić żeby się przekonać.
Temat Nikona D90 uważam za zamknięty (mam Canona 40D), ale temat RawTherapee jak najbardziej aktualny.
Wyskoczył mi taki problemik: Gdy robię RAW + JPG to w RawTherapee JPG jest o wiele mniej zaszumiony i nie ma takich przepałów jak RAW.
Oczywiście wszystkie parametry upiększania w aparacie (kolory, ostrość, kontrast, odszumianie) wyłączone.
Czy to znaczy, że aparat upiększa pomimo zerowych ustawień?
Czy może upiększa RawThwrapee, ale tylko JPGi?
Ps. sprawdziłem w innych programach - jest to samo, czyli RAW paskudny a JPG dużo lepszy.
Coś tam słyszałem, ale nie myślałem, że będzie aż taka różnica.
To po jakiego grzyba producenci bajerują nas zerowymi ustawieniami, skoro i tak nie są one zerowe?
henk, bo od zerowych ustawień jest RAW?
JPEG to siłą rzeczy plik wywołany z RAWa przez aparat. Nie może zawierac tych samych informacji o obrazie. Z kolei RAW jest dopiero półproduktem, nad którym trzeba samemu popracowac na kompie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9