Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam problem z lampą wbudowaną podczas pracy w CLS
ustawiam niby wszystko jak trzeba, steruje Sabinką z body wbudowana ustawiona na „--„ więc powinna tylko wyzwalać… przy ustawieniach ISO 100-200 przesłona 5.6 – 8.0 wszystko jest super, w oczach ludzi widać tylko maleńką białą kropeczkę od lampy wbudowanej i wielkie światło od SB…myślę sobie, światło od SB odbija się od lampy wbudowanej i widać ten mały błysk tylko w oczach. Problem pojawia się gdy ustawiam ISO 400 – 800 lub/i przesłona 1.8 - 2.8 wtedy widać na zdjęciach, że lampa wbudowana błyska razem z zewnętrzną mimo ustawienia na -- nie jest to mocny błysk 1/128 albo i słabszy ale widoczny i przeszkadzający wręcz czasem psujący zdjęcie… szczególnie gdy zakłada się kolorowe filtry na SB wtedy np. z boku jest światło pomarańczowe a na wprost wali białe… ktoś wie o co tu chodzi i dlaczego tak się dzieje i jak sobie z tym poradzić ?
Aha sprawdziłem sobie jeszcze raz jak to wygląda. Ustawiłem wszystkie parametry wbudowana na -- tryb i czas naświetlania 3s i widać wyraźnie, że lampa wbudowana błyska sobie na ostatnią kurtynę a nie powinna... gdy nie ustawiam REAR to lampa wbudowana oczywiście nie błyska na koniec naświetlania a na początek i ten błysk również jest widoczny na zdjęciach...
[ Dodano: Sob 27 Mar, 2010 12:01 ]
Już mam rozwiązanie
pomoc przyszło na forum nikona
napisze dwa słowa jak by ktoś jeszcze miał taki problem
Lampa wbudowana w ustawieniu na -- i tak emituje błysk który będzie widoczny na zdjęciach... tak ma po prostu być
by wyeliminować ten błysk trzeba lampę wbudowaną zasłonić (i kupić) PANELEM SG-3IR firmy Nikon Panel ten eliminuje białe światło lampy lecz przepuszcza promienie IR niewidoczne ludzkim okiem i problem rozwiązany oczywiście można się bawić w inne rozwiązania tego typu np. klisza od aparatu czy dyskietka do kompa ale rozwiązania te mogą mieć skutki uboczne nie mówiąc o tym jak wyglądają na aparacie
Aha jeszcze cena tego Panelu SG-3IR ja na szybko znalazłem za 65zł ale na forum Nikona widziałem, że kupowali za np 38/40zł
szukałem czegoś takiego ale nie dotarłem już myślałem, że mam coś nie tak z aparatem
na szczęście sprawa się wyjaśniła
tak swoją drogą ciekawe czy same przed błyski lampy nie mogłyby dostarczać na tyle informacji by później ta wbudowana nie musiała już walić...
tak swoją drogą ciekawe czy same przed błyski lampy nie mogłyby dostarczać na tyle informacji by później ta wbudowana nie musiała już walić...
No ale w CLSsie komunikacja idzie przed błyskiem głównym, więc w większości przypadków nie widać ich. Co innego oczy czy jakieś kryształy. Może się troszkę dlużej rozpraszać co zostanie zarejestrowane.
hijax_pl, ale przecież gdy ustawisz REAR to lampa poza przedbłyskami błyska razem z błyskiem głównym pod koniec naświetlania...
wyobraź sobie taka sytuację, że robisz zdjęcie modelce na tle rozświetlonego lampami miasta słońce dopiero co zaszło ustawiasz np czas 1/15s przesłonę 2.2 iso 400 WB na światło żarowe lampę stawiasz sobie z boku zakładasz pomarańczowy filtr odpalasz przez wbudowana ( bez tego panelu IR oczywiście ) i wychodzi qpa... miasto jest ładnie widoczne Sabina oświetla Ci ładnie modelkę z boku o od przodu wali białe światło z wbudowanej i dziewczyna ma na twarzy mieszankę niebiesko białą... wiem co piszę bo niedawno coś takiego mi wyszło właśnie... może nie było takiej ładnej scenerii ale zdjęcie poszło do kosza...
Tworas, jak masz synchronizację na tylną kurtynę to i przedbłyski pomiarowe i komunikacyjne (o ile jest włączony CLS) idą przed rozpoczęciem otwierania migawki.
Może zadam głupie pytanie - jak programujesz sterownik CLS, wyłączasz lampę wbudowaną?
zasłoniłem lampę dłonią i było ok ale potwierdza ta sytuacja fakt że lampa wbudowana błyska razem z błyskiem głównym i przy "trudniejszych" warunkach jest to irytujące...
[ Dodano: Sob 27 Mar, 2010 15:11 ] hijax_pl, tak ustawiam wbudowaną lampę na --
jeśli o to Ci chodzi
Tworas, no chyba najpełniejszy opis w dokumentacji nikona jest w instrukcji do SB-R1, ale jakaś wielka filozofia to nie jest.. po prostu ładnie zrobiony filtr "podczerwieni" montowany na stopce...
gdyby taki panel był droższy to w sumie można by się pobawić w samoróbkę...ale i tak wole gdy wszystko na aparacie jest stabilne, solidne i estetyczne
przyznam się, że raczej nie dbam o sprzęt ale nie lubię mieć śladów taśmy czy żeby mi coś dyndało na gumkę
panel ponoć mocno siedzi w sankach więc np. zgubić jest go ciężko a to dla mnie ważne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10