Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lustrzanka do 3 tys.
Autor Wiadomość
melka 
Początkujący

Wysłany: Pon 31 Sie, 2009   lustrzanka do 3 tys.

Witam,
potrzebuję porady co do zakupu lustrzanki. Przejrzałam już masę stron, forów i testów w necie i mam mętlik. Na aparat mogę przeznaczyć 3 tys. Dotychczas fotografowałam dla przyjemności panasonic`iem LX2. Dodam, że zajmowałam się kilka lat temu fotografią i pracowałam głównie z Canonem AE1, aparatami 6x6 i różnymi obiektywami.
Tak więc chciałabym znowu zająć się fotografią bardziej profesjonalnie. Zależy mi, żeby aparat miał dobrą optykę czyli dobrze ostrzył i ładnie rysował :-) nie szumiał zbytnio, miał dużą skalę przejść tonalnych, stabilizację oraz żeby był lekki bo jestem mała ;-) . Fajnie gdyby miał również ruchomy ekranik...
Interesują mnie też obiektywy o stałej ogniskowej w zasadzie to takie najbardziej ale mam świadomość, ze w tej cenie to z nimi trudno:-(
Mam zamiar robić zdjęcia ślubne, reportaże, trochę studyjnych oraz makro.

Czy możecie mi coś polecić?

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 31 Sie, 2009   

Na sam aparat czy na caly zestaw? Jesli ta druga opcja, to kiepsko to widze, szczegolnie jesli chodzi o slubniaki...

melka 
Początkujący

Interesuje mnie body plus dobry obiektyw. Wiem, że 3 tys. to niewiele ale niestety tylko taką kwotą dysponuję :-(

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

melka napisał/a:
Tak więc chciałabym znowu zająć się fotografią bardziej profesjonalnie.
melka napisał/a:
Mam zamiar robić zdjęcia ślubne, reportaże, trochę studyjnych oraz makro.
melka napisał/a:
Interesuje mnie body plus dobry obiektyw. Wiem, że 3 tys. to niewiele ale niestety tylko taką kwotą dysponuję

melka - szaleństwa nie będzie. Nie obraź się ale przeznaczając 3000 zł. można kupić jedynie najprostrzą lustrzankę i najprostrzy obiektyw, który z profesjonalizmem niewiele będzie miał wspólnego.
Możesz oczywiście przejrzeć oferty zbiorczo:
http://www.ceneo.pl/;004c...017P4-38315.htm
i rzucić monetą, ale pewnie nie takiej porady oczekujesz.

Ja na Twoim miejscu chyba kupiłbym startową lustrzankę Canona 1000D z średnim (moje zdanie) obiektywem systemowym Canon EF-S 17-85 IS USM.
Ceny od 2544 zł. http://www.ceneo.pl/1676431
Za reszte kupiłbym lampę Nissin Di466.

Szninkiel 
Rozmowny

Za 3 tys to się raczej chyba nic sensownego nie da zmontować no chyba, że olka 520 czy sony a350 z kitami..., bo już dla przykładu samo body 40D kosztuje > 2,9 tys.

MC 

Olek 520 w dualkicie + przy duzym szczesciu uzywany Tamron 90 macro. Ale to nie do slubu. Generalnie za ta cene to slubniaki tylko jako gosc lub trzeci/czwarty fotograf.

melka 
Początkujący

Dzięki za porady. W takim razie może pójść w kierunku starszych (raczej chciałabym uniknąć uzywanych) modeli? Co proponujecie?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

melka napisał/a:
W takim razie może pójść w kierunku starszych (raczej chciałabym uniknąć uzywanych) modeli? Co proponujecie?
Poczekaj, może nie jest tak źle. Jeżeli kupiłabyś sam aparat np. Canon 500D za 2502 zł. i do tego używany EF-S17-85 IS USM za powiedzmy 600-700 zł., to razem wychodzi 3100 - 3200 zł.
500D http://www.ceneo.pl/2328768

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Całą sprawę przekreśla fakt, że do ślubów jest niezbędna dobra lampa błyskowa a takowa kosztuje minimum 500 złotych (wynalazek) do ponad 1500 (dobra firmowa).
Można kupić Nikona D60, Nikkora 35/1.8 i jakąś sabinkę. Mając głowę na karbu zrobimy tym ślub, ale macro już nie.

melka 
Początkujący

hmmm... canon 500D wygląda ciekawie :-) Wyczytałam, że nie ma stabilizacji. Czy chodzi o to, że jest w obiektywach? Jakie jest wtedy ich oznaczenie?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Przy reporterce i krótkich ogniskowych (tak do 50mm) aparatu z cropem to stabilizacja jest zbędna. Reporterka to ruch a stabilizacja ruchu nie zamrozi.

Marek S. 
Uczestnik

MM, ślub jest raczej dość statyczny więc stabilizacja się przydaje :-) Robiłem fotki na ślubie przy czasach 1/8 czy 1/15s i ogniskowej 50mm i na większości fotek młodzi byli nieporuszeni. Gdybym nie miał stabilizacji w body to byłoby z tym gorzej.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ślub nie jest statyczny. Wystarczy wymienić zasadnicze elementy czyli zakładanie obrączek, ślubowanie młodych czy choćby podejście do ołtarza. Zrobienie kilku zdjęć jak młodzi sobie siedzą to nie są całe zdjęcia ślubne.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

melka napisał/a:
hmmm... canon 500D wygląda ciekawie Wyczytałam, że nie ma stabilizacji. Czy chodzi o to, że jest w obiektywach? Jakie jest wtedy ich oznaczenie?
Brak stabilizacji w korpusie to nie wada, jak podkreślają niektórzy, tylko inne podejście do tego samego tematu. Żadna lustrzanka Canon, ani Nikon takowej nie ma w korpusie, a są to liderzy rynku w tej dziedzinie. Firmy te stabilizują obraz w obiektywach. Canon oznacza je indeksem IS, a Nikon VR.

Obiektyw Canon 17-85 IS USM, który podałem jako pewien kompromis pomiędzy jakością, a ceną, ma właśnie takie oznaczenie, czyli że cały zestaw będzie posiadał stabilizację obrazu. Oznaczenie USM to symbol napędu automatycznej regulacji ostrości (AF). Jest to najlepsze rozwiązanie Canona w tym zakresie - szybkie, ciche i precyzyjne, a na tym Ci właśnie zależy.
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Pon 31 Sie, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ślub jest dynamiczny i ciemny. Istny off-road dla aparatu/obiektywu/lampy.

No i ślub to jest reporterka w zasadzie a nie studio.

Odpowiedz do tematu