Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 26 Maj, 2009
Canon A610 - RAW
Autor Wiadomość
jannik 
Rozmowny

Wysłany: Wto 26 Maj, 2009   Canon A610 - RAW

Witam
W swoim Canonie A610 zainstalowałem CHDK dzięk któremu, między innymi, mogę zapisywać zdjęcia w RAW (CRW).

Mam problemy z ich otwarciem w Photoshopie.
W Picasso zdjęcia się otwierają, a w Ph-shopie nie.

Wyczytałem na forach, że potrzebna jest nowsza wersja Camera RAW do Phshopa.
Hm.. ale...
1. Która wersja Camera RAW obsłuży RAW z mojego Canona A610?
Problem w tym, że na stronach Adober (Camera RAW) ten aparat nie jest uwzględniony, ponieważ z założenie nie obsługuje RAW, więc nie wiem, czy trzeba szukać wśród rocznikowo zbliżonych do roku produkcji aparatu, czy do roku aktualizacji CHDK (maj 2009)?

2. Które wersja Photoshopa obsłuży potrzebny mi Camera RAW?
Ja mam Phshop CS 8.0 i on nie "przyjmuje" Camera RAW 5.1 no i próby otwarcia moich RAW-ów kończą się niepowodzeniem

pozdro

Reklama

goltar 
Optyczny

Wysłany: Wto 26 Maj, 2009   Re: Canon A610 - RAW

jannik napisał/a:
Problem w tym, że na stronach Adober (Camera RAW) ten aparat nie jest uwzględniony, ponieważ z założenie nie obsługuje RAW, więc nie wiem, czy trzeba szukać wśród rocznikowo zbliżonych do roku produkcji aparatu, czy do roku aktualizacji CHDK (maj 2009)?
Jeśli na liście kompatybilnych aparatów wspieranych przez CameraRAW nie ma Twojego modelu, to Photoshop nie otworzy RAW-a z tego aparatu. Najnowsza wersja CameraRAW (5.3) zawiera w sobie sterowniki do wszystkich starszych aparatów, ale na LIŚCIE kompatybilnych aparatów nie ma A610, więc PS nie potrafi obecnie otwierać plików RAW z tego aparatu (ani żadna jego wcześniejsza wersja). Dla wersji (5.x) CameraRAW potrzebna jest wersja PS CS4 (czyli wersja 11).

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Wto 26 Maj, 2009   

na liście go nie będzie bo adobe nie wesprze nielegalnych działań ;)
http://chdk.wikia.com/wik...process_them.3F
z tego co tam napisali trza konwertować do dng jakimś dedykowanym softem. ale co to jest i jak działa.. nie wiem.

polecam przejrzeć progamy (jest ich więcej) z pierwszego linka. może któryś przypasi.

jannik 
Rozmowny

Dzięki panowie
Bo już zainstalowałem Photoshop CS4 i Camera RAW 5.1 i kupa.. he he..
a gdzieś na forach przeczytałem że posiadacze A610 jakoś obrabiają RAW-y bez problemów, tylko nie mogłem znaleźć info jakim programem to robili .. myślałem, że Phshopem
Więc będę walczył dalej, bo fajnie byłoby popracować z RAW-ami skoro je mam ..
pozdro

ghost 
Optyczny

w psie obrabiasz dng, które zdecydowanie jest formatem RAW. i jest uniwersalnie niezależne od aparatu.
żeby uzyskać owego dnga potrzebujesz użyć któregoś z programów wyliczonych na ichniej stronie.
powodzenia ;)

jannik 
Rozmowny

Wysłany: Sro 27 Maj, 2009   

ghost napisał/a:
w psie obrabiasz dng, które zdecydowanie jest formatem RAW. i jest uniwersalnie niezależne od aparatu.

Program do konwertowania do formatu DNG już mam i działa OK.
Ale jeszcze wciąż nie wiem jakim programem (poza Picasa) go mogę otworzyć, by móc nad nim "popracować".

A co to jest ten "psie" ???

Jakie jeszcze programy polecicie do obróbki DNG?

pozdro

ghost 
Optyczny

w psie - w photoshopie

dng to uniwersalny format wymyślony przez adobe. więc ich oprogramowanie powinno otwierać :neutral:

jannik 
Rozmowny

W Phshopie 8.0 dng nie chce otworzyć
W CS4 jeszcze nie próbowałem, bo go wyinstalowałem

Za to udało mi się DNG otworzyć w RAW Therapee... ale tam jeszcze nie umiem się dobrze poruszać..

jeśli ktoś zna jeszcze jakiś programik do odróbki RAW-ów to proszę podać
pozdro

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 28 Maj, 2009   

Sprawa jest dziwna. Czy Camera Raw nie powinien być wstecznie kompatybilny? Przecież A610 to nie jest żadna nowość...
Faktycznie dobrze było by przekonwertować do DNG ale bez osadzania oryginalnego RAWa w DNG. Być może to jest przyczyną i PS próbuje otwierać oryginalnego RAWa z DNG.
Swoją drogą przejście na DNG nie wydaje się złym pomysłem w tej sytuacji.
Konwerter podany przez ghosta ma przetwarzanie wsadowe, więc będzie wygodny do obsługi dużej ilości plików, tylko trzeba go przekonać by nie osadzał RAWa w DNG.

jannik 
Rozmowny

Wysłany: Pią 29 Maj, 2009   

A więc dzięki forum problem rozwiązałem następująco.

1. Raw Therapee 2.4 (pol.) - otwiera i RAW i DNG

2. PS CS4 (Camera RAW 5.1) - otwiera tylko DNG

3. Zdjęcia z RAW do DNG convertuję przy pomocy - DNG4PS-2

dzięki wszystkim za pomoc i sugestie

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu