Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 24 Maj, 2009 Jakie szkła do fotografii psa, Canon APS-C
Pomóżcie skompletowac sprzęt wiem ze takich tematów było wiele ale im więcej czytam tym mniej wiem.
Chciałabym dobrze wydać pieniądze.
Potrzebuję szkieł do psiej fotografii.(puszka 50D)
Miałam tamron 28-75-sprzedałam. Na jego miejsce zastanawiam się Nad 24-70.f.2.8 canon lub 24-105 f.4 canon.Ewentualnie canon 28-105 f.3.5-4.5 Bawiłam się dwoma ostatnimi canonami i szczerze nie zaUważyłam pomiedzy nimi jakiejś znaczącej różnicy czy warto dopłacić do L ?
Coś do wnętrz stałoogniskowy canon 50 f.1.4 lub tamron 17 -50 lub canon 17-55 ?
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 24 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Emi, przeczytaj regulamin tego forum, bo tytułowanie nowego wątku jako Co wybrać? jest tam explicite zabronione i chyba łatwo się domyśleć dlaczego. Zmieniłem.
Przydałoby się jeszcze, gdybyś napisała jak duży jest ten pies (czy nie chodzi o konkretnego?) i jaki ma tryb życia. Biega (tele, szybki AF), czy leży na kanapie (jasna stałka) itd. Jeśli tak ogólnie zajmujesz się fotografią psów (różnych) to ja bym zainwestował w reporterskie tele w rodzaju 70-200 i zoom standardowy do pracy z bliska. Stałka też pewnie by się przydała, ale jaka ogniskowa to już zależy od efektu jaki chce się uzyskać.
No i żeby uzyskać konkretną poradę to trzeba podać jakiś budżet, choć z wymienianych przez Ciebie szkieł można już co nieco wywnioskować.
tak jak pisze kolega mod - zoomik - najlepiej 70-200/2.8 - bo na wystawach światło jest z reguły słaaaabe do zdjęć, do tego jakiś szeroki kącik - 17-55/2.8 najlepiej, i tyla
Emi, nadal nie napisałaś o jakiego konkretnego psa chodzi: dużego czy małego. Jeśli chodzi o to, czy zoom 17-55 będzie lepszy od stałki 50 mm to odpowiedź brzmi: będzie inny. Zoom z definicji pozwala Ci na szybką zmianę ogniskowej, co przydatne jest przy reporterskim stylu pracy. Stałka daje znacznie lepsze światło, co przydaje się przy słabym oświetleniu lub do uzyskania małej głębi ostrości. W zamian za to zoom jest tylko w nogach. Ten konkretny zoom 17-55/2,8 ma jeszcze ponadto stabilizację i dobry oraz ceny autofocus. Ale sporo kosztuje.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 24 Maj, 2009
24-70 to moim zdaniem b. dobry wybór - bo jakby pies wielki nie był - 17mm nie potrzebne
do fotografii w pomieszczeniach dokup lampę /jeśli jej jeszcze nie masz/
może sie nie znam, ale z mojego - mizernego - doświadczenia wynika, że jeśli pies ma dłuższy włos, wykorzystanie lampy jest baardzo trudne - światło odbija się/załamuje się wtedy w mocno niekontrolowany sposób... stanowczo chcąc focić psy zamiast lampy kupilbym jaśniejszą/kolejną/lepszą stałkę...
Emi, nadal nie napisałaś o jakiego konkretnego psa chodzi: dużego czy małego.
Chodzi o różne psy ,róznej wielkości,koloru i rasy.
Cytat:
to ja bym zainwestował w reporterskie tele w rodzaju 70-200 i zoom standardowy do pracy z bliska. Stałka też pewnie by się przydała, ale jaka ogniskowa to już zależy od efektu jaki chce się uzyskać.
Jakie szkło masz na mysli pisząc standardowy zoom?
Jaki zestaw z szkieł o ktorych pisałam w 1 poscie bedzie najlepszy.
tez bym wybral zestaw polecony przez Sundersa, kolejny plus, ze jak bedziesz chciala przeniesc sie na FF to np. taki 17-55 nie da rady, a 24-70 juz bardzo dobrze.
... zastanawiam się Nad 24-70.f.2.8 canon lub 24-105 f.4 canon...
Ja też czasami fotografuję psy i niekiedy bardzo ruchliwe. Do tego celu używam 24-105L.
Na APS-C przydaje się jego ekwiwalent do 168mm, a na dole wystarcza 38mm. Istotna jest szybka praca AF.
Poniżej przykładowa fotka C50D + 24-105f/4 L / 60mm, 1/250s, f/4, ISO 100,
Emi, jak dla mnie to do fotografii psów, to raczej coś dłuższego. Pierwsze, pies nie jest jakimś strasznie dużym obiektem, więc szeroki kąt jest IMO mało przydatny. Drugie, pies jest zazwyczaj bardzo ruchliwy, więc stałki praktyczne nie będą. Trzecie, ponieważ jest bardzo ruchliwy, trzeba mieć krótkie czasy, a więc jasne szkło jest wskazane. Czwarte, szybki AF to podstawa. Wniosek - wszystkie 70-200 Canona będą idealne. Stabilizacja nie będzie potrzebna, bo i tak będziesz potrzebować krótkich czasów (poniżej 1/250s), a światło f/4 w plenerze wystarczy. W pomieszczeniach uzupełnisz o 50/1,4 lub Sigmę 30/1,4, ewentualnie zoom ze stałym f/2,8 i masz zestaw jak marzenie
Upieram sie niestety, że ten zakres nie bedzie idealny.
Dłuższa ogniskowa dodatkowo zmniejsza głębię ostrości i nie można z nią przesadzać. Ponadto, często "wybiegi" nie są zbyt duże i wtedy większy piesek nie zmieści sie w kadrze. Stałka odpada no chyba, że piesek będzie pozował, ale wtedy zdjęcie z założenia nie ma dynamiki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13