Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zastanawiam sie nad kupnem nowego aparatu obecnie posiadam olympus e500
Zastanawiam sie nad
nikonem d90
olympusem e30
canonem 500d lub 450d (wiadomo prawie to samo 500 ma filmy i wiecej mp i jest nowsza)
na sprzet chce wydac powiedzmy 4500-5000zl wiadomo im mniej tym lepiej.
praktycznie kazdy aparat ma inna matryce. zalezy mi na malych szumach i dobrej jakosci zdjec i zywych kolorach.
Kolejne pytanie czy kupic samo body i probowac dokupic jakis obiektyw choc w tej kwocie moze byc ciezko
czy body + kit, jak wiadomo w canonie totalna porazka w nikonie nie wiem bo nigdy nie mialem, a olympus da sie przezyc. Czy na poczatek wystarczy a pozniej dopiero jakis obiektyw lepszy.
czy moze kupic 450d i jakis wypasiony obiektyw.
Najwazniejsze zeby dobrze sie sprawowal podczas dlugich podrozy wiec nie chce wozic ze soba kilku obiektywow. Obecnie jak juz pisalem mam e500 z kitem i jestem zadowolony jakosc zdjec jest dobra kolory zywe i jak na kita (14-45) naprawde dobrze sie sprawuje.
Ewentualnie moze ktos poleci zupelnie inny aparat w tej cenie?
z tego co wiem sigmy do olympusow nie pasuja bo tam jest 4:3 no chyba ze o czyms nie wiem?
gdyby sie tak dalo to nie zastanawialbym sie nad nowym sprzetem, ale skoro chce kupic to znaczy ze mam jakis powod? wiec nowe obiektywy nie wchodza w gre.
aparat jest stary u zrobil juz tyle zdjec ze odmawia posluszenstwa a przed kolejna wyprawa musze miec pewnosc ze mnie nie zawiedzie.
Proponuję Nikona D90 z obiektywem 18-105 VR. Uniwersalne, nowoczesne, lekkie body, z dobrym użytecznym ISO oraz dobry obiektyw na podróże (duży zakres, VR, ostrość).
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 16 Maj, 2009
beniek2,
no z takim budżetem, to powalczysz...możesz zdecydować się na nikona d90+18-105VR, dobry uniwersalny obiektyw, 40D+s17-70, k20+s17-70, E30+14-54(jak się znajdzie gdzieś, lub zostać przy tym co masz po e500).
Ja tylko nie rozumiem, dlaczego wzbraniasz się przed zabraniem w podróż jeszcze jednego szkła, czasem brakuje "zooma" w podróży i fajne kadry uciekają, aż tak sporo nie waży.
Nie trzeba też od razu decydować się na ciężkie drogie szkło, jeżeli robisz odbitki do A4 lub oglądasz foty na kompie bez jakiś większych powiększeń, spokojnie można zdecydować się na sigme 70-300dg apo makro.
Ważne jest też jakiego rodzaju robisz foty w tych podróżach, czy są to krajobrazy, architektura czy może ludzie, scenki rodzajowe.....? Bo może trzeba rozejrzeć się bardziej za szerokim kątem lub dłuższym zoomem uniwersalnym a'la 28mm-135mm.
Na ten przykład kolega wozi ze sobą od dobrych paru lat dziadka 300D+canon28-135IS+sigma70-300, czasem trzeba też postawić na szczelność dlatego wiele osób stawia na pentaxa.
Nie chodzi o to ze sie bronie, tylko ze nie wiem czy powalcze odrazu na dwa obiektywy z taka kasa. Po za tym jak gdzies jade to dla mnie minimum bagazu to podstawa, bo biore plecak i jade gdzies na 2 miesiace. Sam aparat + zapas baterii + fotobank + baterie + ladowarki swoje waza i swoje zajmuja.
Czasami brakuje zooma to przyznam nie zaprzecze.
Glownie robie krajobrazy ludzi i architekture no i jakies tam scenki w miescie czy wisi wiec 18-105 to w zupelnosci by wystarczyl bo to taki uniwersalny zakres.
obecnie mam tylko 14-45 (28-90mm) i jakos sobie radze.
Narazie ciezko mysle a bede kupowal dopiero przed kolajnym 2 miesiecznym (armenia+iran+turcja) wyjazdem w lipcu wiec musze miec pewnosc ze sprzet bedzie dobry mnie nie zawiedzie.
Czyli z tego co widze raczej radzicie d90 niz canona?
dobrze sie sprawuje ale ostatnio ma jakies kaprysy
podczas ostatniej podrozy do maroka niby kasowal zdjecia z karty ale tak naprawde zdjecia znikaly miejsca nie przybywalo na karcie.
a pare dni temu chcialem zrobic fote i nic cos sie zacielo czy to lustro czy inne cudo ale jedna wielka ciemnosc. poklikalem w menu jakies czyszczenia czy kalibracje czy cos i zadzialalo. Nie wiem czy to normalne czy nie normalne ale wg mnie nie jest to dobry objaw
a jesli podczas wyjazdu aparat odmowi posluszenstwa to tylko se w glowe strzelic bo dla mnie aparat to zrodlo dochdow przy okazji wiec musze miec pewnosc ze na 100 bedzie dzialal
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
aaa, to już Ci się aparacik spocił po prostu troszkę
To moim zdaniem fajnym wyborem byłby Nikon d200 z ob 16-85VR
sprawdzalem na liczniku zdjec to mam zrobione ok 9000zdj czyli raczej nie duzo dziwne ze tak sie dzieje, ale raczej zdrowy objaw to nie jest no chyba ze o czyms nie wiem
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
ale 9000 czy 19000? Bo nie różni się to za bardzo wyglądem
Po za tym biorąc aparat na wycieczki do miejsc, gdzie kurz i piasek lubią wciskać się w wszystko i przyklejać się do smaru może być tak, że przy 9k już aparat się spocił
moze tak jest jak mowisz bo byl z mna jakos w 15 roznych krajach i robilem nim od deszczu po upal w afryce przez mrozy -15 i snieg wiec pewnie mu to zaszkodzilo wiec raczej pora na cos nowego. coraz bardziej przekonuje sie do d90
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11