Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kowa Genesis 8,5X44 Prominar
Autor Wiadomość
Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Sro 20 Maj, 2009   Kowa Genesis 8,5X44 Prominar

Kilka dni temu kupilem Kowe( a pojechalem do sklepu z zamiarem kupienia Nikona HG)i chcialbym sie z Wami podzielic moimi spostrzezeniami.Korzystajac z okazji porownalem ja rowniez przed zakupem do Zeissa Victory i b polecanego przez sprzedawce Bushnella Infinity oraz do Olympusa EXWP.W trakcie dlugiej sesji porownawczej moj nacisk polozylem przede wszystkim na aberacje,ostrosc,jasnosc oraz rozdzielczosc i odwzorowanie kolorow.I kupilbym zapewne Nikona,ale on mial delikatnie wieksza aberacje :?: od Olympusa EXWP(ktorego obecnie posiadam),poza tym Nikon jest naprawde swietny-szkoda,bo przyjechalem kupic cos,co nie ma tej przekletej aberacji.I sprzedawca podsunal mi Kowe i Bushnella.Kowa zrobila naprawde wspanialy instrument!!!Zeeeeero aberacji!!!Do tego super jasna i super rozdzielczosc.I w dodatku cena smiesznie niska(899euro) :lol: .Jak zobaczylem ile kosztuje w Polsce,to przestalem rozumiec polityke cenowa w Polsce :shock: -bo ile zarabiaja Polacy to wszyscy wiemy. Aby miec pelny obraz do porownan(aberacja) wzialem Zeissa i co mnie zaskoczylo,ze Zeiss mial bardzo bardzo delikatna aberacje na brzegu,Kowa nic a nic, gdzie myslalem,ze bedzie odwrotnie(w testach wyszlo odpowiedno Zeiss-9,5;Kowa-9,0).Jesli chodzi o Bushnella to miesci sie pomiedzy Zeissem a Nikonem.I tak kupilem Kowe,ktorej cena byla delikatnie wieksza od Nikona -899 do 828euro,ale aberacja polozyla na lopatki Nikona.Minelo kilka dni od momentu,kiedy uzytkuje Kowe i pierwsze wrazenia tez chcialbym opisac.Jesli chodzi o aberacje to ja jej nie widze,nawet na brzegu i pod slonce nie ma jej wcale.Wspaniala robote zrobila Kowa.Cos niesamowitego.Jest naprawde pod tym wzgledem super,jestem w 100% zadowolony,no i ta wspaniala glebia,moze to sprawa powiekszenia( w Olku-10,w Kowie-8,5),ale teraz niewiele musze regulowac,aby rownoczesnie zobaczyc w glebi inne obiekty.Jasnosc i rozdzielczosc w ciemnym lesie to juz inna bajka,do tej pory malo oczy mi nie wyskoczyly,aby dostrzec szczegoly ptakow i obraz byl o wiele ciemniejszy,przy Kowie jest to normalne,ze sobie spokojnie patrze i rozrozniam poszczegolne kolory(do tej pory myslalem,ze to moze kwestia indywidualna,mojego wzroku),rozdzielczosc jest super,bo teraz potrafie nawet male szczegoliki rozroznic i obraz jest i ostry i wyrazny.Jesli chodzi o pociemnienie brzegowe i nieostrosc na brzegu,to jest w tak minimalnym stopniu i to na samym brzezku,ze prawie niezauwazalne,ale delikatne jest.Wykonanie lornetki jest na wysokim poziomie,guma ma fajna fakture i jest bezzapachowa.Pokretla chodza dosyc lekko ale z wyczuwalnym oporem bez mozliwosci wsuniecia ich z powrotem.Madre rozwiazanie to regulacja indywidualnej ostrosci,bo pierscien regulujacy trzeba podniesc do gory i dokonac regulacji i ponownie opuscic,a wtedy pierscien jest zabezpieczony przed przypadkowym przesunieciem go na boki( bo przeciez indyw.reg.robimy raz na jakis czas).A i waga jest tu zdecydowanie odczuwalna(Olek to przy niej piorko)ale osobiscie wole troche ciezsza ale bez aberacji i z wieksza transmisja(zapewne Kowa posiada wieksze pryzmaty to i waga sluszna).Tyle pierwszych wrazen ,kosztuje 2X mniej od Ziessa Victory,a jest lepsza w porownaniu aberacji i porownywalna do niego pod kazdym innym wzgledem, :mrgreen:

Reklama

dariusz_119
Uczestnik

Wysłany: Sro 20 Maj, 2009   

jezzzuu :-) No to Ci zazdroszczę , to musi byc super sprzęt :lol:
Pozdrawiam i gratuluje :cool:

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 20 Maj, 2009   Re: Kowa Genesis 8,5X44 Prominar

Irex, gdzie Kowa tyle kosztuje? Sam mam chrapkę na Genesis 8x33 ale fundusze chyba mimo wszystko nie te...

artur25
[Usunięty]

Wysłany: Sro 20 Maj, 2009   

Potwierdzam to co pisze Irex, też byłem zachwycony tą lornetką (8,5x44), brak aberracji chromatycznej, dobre odwzorowanie bieli, ostrość po brzegi pola widzenia, na pierwszy rzut oka bardzo dobra jakość wykonania. Miałem okazje kupić tą lornetkę za ok.$800 na wysprzedaży w USA, niestety mam już Zeissa FL 7x42 dlatego zrezygnowałem z zakupu.

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Czw 21 Maj, 2009   

Witam :grin: Wejdz na strone www.kamera-express.nl,a nastepnie kliknij na verrekijkers & teleskopen i wyswietli sie strona z markami sprzetow( verrekijker-to po polsku lornetka). RB nie wiem,czy oni w ofercie maja Kowe Genesis 8X32 ,ale komunikacja w jezyku ang.bezproblemowa a e-mail-em mozna zawsze zapytac, :mrgreen: powodzenia

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Irex napisał/a:
Witam :grin: Wejdz na strone www.kamera-express.nl,a nastepnie kliknij na verrekijkers & teleskopen i wyswietli sie strona z markami sprzetow( verrekijker-to po polsku lornetka). RB nie wiem,czy oni w ofercie maja Kowe Genesis 8X32 ,ale komunikacja w jezyku ang.bezproblemowa a e-mail-em mozna zawsze zapytac, :mrgreen: powodzenia

Dzięki. faktycznie, 8x33 Genesis nie mają, ale maja troche innego sprzętu w dobrych cenach.
Pozdrawiam.

macs 
Bywalec

Irex, gratulacje! Świetny wybór! Widzę, że ostro kupujesz ostatnio :mrgreen:
Przy takiej różnicy cen to faktycznie nie ma co się zastanawiać. Dla porównania, w UK różnica między Kowa a Zeiss FL jest już znacznie mniejsza, coś jak 807 vs. 1119 GBP. Sam myślę o 'apgrejdzie' mojego SE i Kowę też brałem pod uwagę, tylko ta waga...

artur25, czy używając Zeissa 7x nie czujesz niedosytu jeśli chodzi o powiększenie?

Pozdrawiam,

Maciek

artur25
[Usunięty]

Coś za coś, ja zdecydowałem się na to powiększenie ze względu na pole widzenia i głębie ostrości, która była wyraźnie lepsza niż w modelu 10x42. Jestem myśliwym i ta lornetka odpowiada mi najbardziej, chociaż mam jeszcze do dyspozycji lornetkę 10x50.

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

MACS,rzeczywiscie w miare jedzenia apetyt rosnie,a tak na powaznie,to juz po tygodniu uzytkowania Olka mialem dosc tej brzydkiej i przeszkadzajacej aberacji(a tak poza tym to Olek jest naprawde b.dobra lornetka-cena do jakosci) i tylko czekalem na impuls,aby kupic jednak cos innego.Zeiss Victory kosztuje tutaj 1709euro,a wiec roznica b.duza.Kowa jestem poprostu zauroczony,bo jest niesamowita :mrgreen: Dzisiaj bylem na jeziorach i obserwowalem z 350m przez lunete biala czaple i stwierdzilem przy maksymalnym powiekszeniu b.delikatna aberacje na brzegu(prawie niewidoczna),oraz,ze jest ostra do samego brzegu i to mnie b.cieszy.Dzieki RB i MACS :cool:

macs 
Bywalec

Wysłany: Sro 24 Cze, 2009   

Irex, używasz już trochę tę Kowę, napisz coś więcej jak się sprawuje, czy jej waga Ci nie przeszkadza, inne wady które dostrzegłeś itp. ogólnie Twoje obserwacje z użytkowania.

Dzięki,

Maciek

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Czw 25 Cze, 2009   

MACS ,rzeczywiscie minelo juz miesiac,jak uzywam Kowe i moge z cala pewnoscia potwierdzic,to co wczesniej napisalem o niej.Nie bede sie powtarzal i potwierdze wczesniejsze moje opinie o tej lornetce,ze jest to b.udany produkt firmy Kowa.Jedyne zastrzezenie mam do wagi tej lornetki,jest 300gr wieksza od Olka i to sie odczuwa,ale tylko na poczatku,bo pozniej to ona tylko wisi na szyji i tyle.Biegajac za ptaszkami i tak nie czuje co nosze na szyi.Jesli chodzi o inne parametry,to moge potwierdzic wczesniejszy zachwyt na brak aberacji-jej po prostu nie ma!!!!!!!!!!!!!!! I to jest cudowne,ze patrzysz sobie na ptaszki i nie ma w ogole fioletowego nalotu :mrgreen: ,patrze po wodzie i tez nie ma fioletowego nalotu :mrgreen: ,nawet gdy jest fala,to tez jej nie ma :mrgreen: ,cudeeeeenko!!!!!!!!!!!!!!!,a ostrosc,rozdzielczosc,jasnosc,odwzorowanie kolorow jest z pewnoscia porownywalne do scislej czolowki :cool: .Wedlug mnie jest to lornetka droga :oops: ale warta pieniedzy na nia wydanych.Jestem w niej caly czas zakochany.Jest cudowna i milo ja brac ze soba na wszystkie wycieczki. :cool:

macs 
Bywalec

Wysłany: Sob 04 Lip, 2009   

Niedawno miałem okazję popatrzec przez Kowę Genesis 8x33 (jako że nie mieli 8.5x na stanie). Kilka moich subiektywnych spostrzeżeń z około 20 minutowego patrzenia:

Obudowa pierwsza klasa, zielona guma, nie za miękka, dobrze leżała w ręce. Lornetka sprawiała wrażenie solidnej, pokrętło ostrości w całości z metalu, chodziło gładko i dośc szybko ostrzyło. Minus dla muszli ocznych, w górnym położeniu miały sporo luzu, choc nie wkręcały się pod naciskiem (kwestia czasu, chciało by się rzec :mrgreen: )
Obraz też super, ostry i jasny w centrum, aberracja chromatyczna (a raczej jej brak) bliska ideału, oddanie kolorów w moim odczuciu neutralne. Niestety, poza centrum już nie było tak idealnie. Mniej więcej w połowie promienia pola obraz zaczynał byc nieostry, im bliżej brzegów tym gorzej. I nie było to spowodowane krzywizną pola, lecz astygmatyzmem, bo nijak nie dało się tego skorygowac fokusem. Powodowało to dyskomfort w patrzeniu, przynajmniej dla mnie. Pole widzenia niby 8°, ale nie dało się tego odczuc, było szeroko, ale bez rewelacji. Dystorsja też ok, pionowe linie tylko minimalnie się wykrzywiały przesuwając w stronę brzegu pola widzenia.

Przez parę minut patrzyłem też przez Leicę Ultravid HD 8x42, w porównaniu z powyższą Kową na pewno ostrzejszy obraz w centrum, ku brzegowi równie nieostry ale od krzywizny - można doostrzyc. Dystorsja znacznie większa, aberracja chromatyczna też bardziej widoczna, mimo że to HD! Absolutnie fatalne pokrętło ostrości: chodziło ciężko i nierówno, ze zgrzytem i wyczuwalnym luzem/opóźnieniem. Dyskwalifikacja jak dla mnie.

Ogólnie Kowa Genesis 8x33 to bardzo fajna lornetka, mam nadzieję tylko, że słaba ostrośc poza centrum pola (astygmatyzm) nie jest regułą w tym modelu, a niechlubnym wyjątkiem. Możliwe, że trafił mi się taki egzemplarz 'poniżej normy'.

Marek B. 
Początkujący

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009   Re: Kowa Genesis 8,5X44 Prominar

Irex napisał/a:
Kilka dni temu kupilem Kowe( a pojechalem do sklepu z zamiarem kupienia Nikona HG)i chcialbym sie z Wami podzielic moimi spostrzezeniami.Korzystajac z okazji porownalem ja rowniez przed zakupem do Zeissa Victory i b polecanego przez sprzedawce Bushnella Infinity oraz do Olympusa EXWP.W trakcie ...

Witaj Irex. Bardzo ciekawy post, dużo informacji, ale miej więcej szacunku dla czytających. Brak spacji między wyrazami i zdaniami powoduje, że trzeba mieć dużo samozaparcia, aby przebrnąć przez ten dość ciekawy tekst.
Pozdrawiam !

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Pon 28 Wrz, 2009   

Minelo 4 miesiace od momentu, kiedy kupilem w/w lornetke i postanowilem podsumowac jej zalety oraz wady. Beda to moje osobiste spostrzezenia oraz uwagi. Jest to lornetka relatywnie? droga, ale solidna i wykonana z b.dobrych materialow, pokryta guma bezwonna oraz rodzaj uzytej gumy sprawia, ze lornetka jest jak gdyby przyklejona do rak, jest przyjemna w dotyku. Rozmiary oraz waga tej lornetki sa dosyc duze, po dobrych kilku godzinach noszenia jej, odczuwam ze cos wisi mi na szyi, ale nie na tyle, zeby bolala mnie szyja czy plecy. Regulacja rozstawem okularow oraz muszli ocznych nastepuje z wyczuwalnym oporem i w trakcie uzytkowania w terenie nic nie zmienia wczesniejszych nastawow. Przejda teraz do podsumowania optyki. Aberacja chromatyczna- brak, praktycznie niewidoczna, poezja. Odwzorowanie bieli- wedlug mnie neutralne, tzn. wierne rzeczywistemu odwzorowaniu kolorow. Astygmatyzm- bardzo delikatny, prawie niewidoczny, ale zauwazalny. Nieostrosc obrazu- sama koncowka obrzeza jest nieostra, ale minimalnie (okolo 10% ) i nie przeszkadza to az tak mocno w obserwacjach. Poza tym obraz jest b.ostry i wyrazny, o wysokiej rozdzielczosci i odwzorowaniu szczegolow. Pociemnienie brzegowe- przy mniejszym swietle ( swit lub zmnierzch ) zauwazalne, natomiast w dobrym swietle prawie niezauwazalne. Wewnetrzne odblaski- minimalne, ale pod pewnym katem obserwacji do kierunku promieni slonecznych, szczegolnie, kiedy mamy slonce z tylu glowy, widoczne odblaski- odblask, ktore przeszkadzaja w obserwacjach. Pole widzenia- 7 stopni, moze byc, zawsze mogloby byc wieksze. Min.odl. ostrego widzenia- tak jak podaje producent 1,6 m- wystarczajace. Gwarancja-10 lat, wedlug mnie za krotka. Podsumowujac jestem b.zadowolony z uzytkowania tej lornetki, spelnia moje oczekiwania i poprzez jej uzytkowanie moge zglebiac tajniki naszej pieknej przyrody. Jest intrumentem wysokiej klasy, nalezacej do scislej czolowki optyki ornitologicznej, ale....... jeszcze ma kilka parametrow, nad ktorymi Kowa musi popracowac i je ulepszyc. Oczywiscie z korzyscia dla calej spolecznosci ptasiarskiej :mrgreen:

Odpowiedz do tematu