Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 21 Maj, 2009
HELP! Co kupić Canon EOS 450D czy 500D?
Autor Wiadomość
insomnia 
Nowy

Wysłany: Czw 21 Maj, 2009   HELP! Co kupić Canon EOS 450D czy 500D?

Witam Witam :mrgreen:
Zamierzam kupić lustrzankę cyfrową, ma być to koniecznie Canon, tylko ta marka wchodzi w grę. Fotografowałam wcześniej różnymi bezdusznymi bardziej lub mniej zaawansowanymi kompaktami cyfrowymi do których serca nie mam oraz manualną lustrzanką zabytkiem :wink: .

Po zakupie body myślę że go szybko nie zmienię, a pewnie w przyszłości do body dokupię sobie jakąś jaśniutką Sigmę ale na razie nie mam za bardzo funduszy na szaleństwa zakupowe, więc patrząc na obecną ofertę sklepową myślałam może o takim zestawie:

Canon EOS 450D + Tamron AF 18-200 mm + karta 4 GB + torba
http://www.euro.com.pl/cy...-gb-torba.bhtml

lub:
Canon EOS 500D + 18 - 55 mm IS
http://www.euro.com.pl/cy...-55-mm-is.bhtml

Ołaziłam się po różnych sklepach, oczytałam się testów i opinii o tych aparatach, szczególnie jesli chodzi o Body ale dalej mam mętlik w głowie. :zalamany: Interesuje mnie głównie jakość zdjęć, reprodukcja kolorów i szczegółów, też tych przy dużym ISO, szybkość aparatu i to jak długo trzymają baterie. Najbardziej lubię robić zdjęcia ludzi, reportażowe, czasem też coś pstrykam z widoczków, często robię też zdjęcia w pomieszczeniach, a chciałabym je wykonywać bez lampy (podobno w 450D jest jakiś problem z ustawieniem balansu bieli, czy to prawda)? Funkcja nagrywania filmów w 500D mnie nie interesuje za bardzo, traktuję to jako ciekawy dodatek może czasem się przyda ale raczej zbyteczny.

Za tydzień planuję wyjazd urlopowy na którym mam zamiar już wykorzystać możliwości nowego aparatu, więc zakup planuję lada dzień, najlepiej na wczoraj;).

Jaki model proponujecie? Czy jest faktycznie aż taka różnica jakościowa pomiędzy 450D a 500D bo cenowo jednak jest. A może całkiem źle wybrałam? Który model waszym zdaniem warto kupić? Jak się wam pracuje tym sprzętem?

Z góry ślicznie dziękuję za dobre rady :mrgreen:

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Czw 21 Maj, 2009   

Poczytaj "Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej"
Jak masz te prawie 4000PLN, to kup 40D z 17-85.
Jak Cie "chwyci" to wczesniej czy pozniej dokupisz nowe obiektywy, a wtedy bedziesz zalowal ze nie masz xxD :wink:
Jak Cie nie "chwyci" to 17-85 IS bedzie wystarczajacy.

Z tych dwoch ja bym celowal w 500D (to w koncu nowszy 450D). Moja rada kup puszke najlepsza na jaka Cie stac, na obiektywy przyjdzie pora pozniej. Bedziesz wiedzial co Ci jest potrzebne, lub co na "optycznych" uchodzi za potrzebne :mrgreen:

Kocur 
Maniak

insomnia napisał/a:
Interesuje mnie głównie jakość zdjęć, reprodukcja kolorów i szczegółów, też tych przy dużym ISO,

Pod tym względem 500D na pewno wypadnie lepiej niż 450D, z racji matrycy z 50D. Jeśli chodzi o szybkość działania i wygodę obsługi na pewno seria xxD będzie lepsza. IMO 500D się jednak nie opłaca, bo lepiej dołożyć do 50D, lub kupić coś starszego np. 40D i dołożyć do optyki. 450D na pewno też będzie dobrym wyborem, zwłaszcza że wtedy zostaje prawie 2000zł na szkła, a to już całkiem spory wybór daje. Wszystko zależy od tego, czy wolisz mieć na początek nieco gorszą (chociaż też dobrą) puszkę i jakieś dobre szkło, czy odwrotnie - bardzo dobrą puszkę i kit. Jeśli to ma być aparat na długi czas, to chyba jednak druga opcja jest lepsza, a potem w miarę wzrostu potrzeb i umiejętności można dokupić coś fajnego do szklarni :P

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

również polecam 40D, chyba że dorzucisz odrobinkę kasy i kupisz 50D z jakimś kiepskim kitem aby później rozbudować szklarnie

prophet 
Bywalec

Zdecydowanie 40d, IMO jest to najoptymalniejsza pucha Canona jesli chodzi o małą matryce, pozniej wiadomo...Piatka :mrgreen: Dla mnie jedyna przewaga 50-tki tkwi w kalibracji AF, nic poza tym.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

jeszcze VGA na LCD to naprawdę wielki plus

prophet 
Bywalec

Dla mnie niestety maleńki.

Kocur 
Maniak

O nie, matryca w 50D jest z zupełnie innej bajki i to nie ze względu na piksele. Na ISO100 kolorki i dynamika zupełnie inna, a na ISO800 i wyżej te aparaty dzieli już spory dystans. Są jeszcze bzdety, takie jak korekta winiety, całkiem sprawnie działające AUTO ISO, LCD - jak się robi makro to się przydaje bardzo, 2 programowalne przyciski (całkiem fajnie można wykorzystać) i jeszcze pewnie kilka innych, których akurat nie pamiętam :P

Usjwo 
Optyczny

edmun napisał/a:
również polecam 40D, chyba że dorzucisz odrobinkę kasy i kupisz 50D z jakimś kiepskim kitem aby później rozbudować szklarnie

Jak tak dalej pojdzie to zaraz ktos doradzi 1D mark itd. :mrgreen:
Trzymajmy sie realiow, roznica cenowa miedzy 500D (ta w linku) a 40D (sprawdzalem na ceneo) jest jeszcze nie taka duza i mozna mocniej "przykucnac" i dozbierac te kilka stow.
Ja podtrzymuje swoje zdanie jak nie mozna 40D to 500D.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ja również uważam że 40D jest tu optymalny. Właśnie ze względu na cenę. W skali bezwzględnej 50D jest oczywiście lepszy, jednak różnica w cenie jest zbyt duża by 50D polecać z czystym sumieniem, chyba że "bogatemu nie będziesz bronił".
Wracając do sprawy. Jakbym miał wybór między 500D a 40D w tej samej cenie wziąłbym 40D. A 500D jest przecież droższe - dlatego tu, moim zdaniem, nie ma się co zastanawiać. Z kolei od 450D mnie odrzuca. Nie wiem czy jestem "rozpuszczony" ergonomią 40tki, czy przez wpadkę matrycy 450D w dynamice tonalnej... Jak na swoje czasy myślę, że i 350D i 400D były lepsze.
Moja rada? insomnia bierz 40D i do tego Sigmę 17-70 makro. Już nic nie trzeba będzie tu zmieniać, tylko sobie w przyszłości teleobiektyw dokupisz...

kozidron
[Usunięty]

się zastanawiam, czy ktoś z was miał już 500D i porównywał go z 450D...... :?:

Baku napisał/a:
Moja rada? insomnia bierz 40D i do tego Sigmę 17-70 makro. Już nic nie trzeba będzie tu zmieniać, tylko sobie w przyszłości teleobiektyw dokupisz...

dobra rada ale jeżeli insomnia, planuje wyjazd za tydzień a tu naglę okażę się, że sigmę trzeba kalibrować z canonem (jedyną marką jaką insomnia, bierze pod uwagę) albo gorzej nawet o tym nie wie.....może nastąpić dziwne rozczarowanie po urlopie, z tego co wiem w tydzień kalibracji się nie załatwi w serwisie w Gdyni oczywiście jeżeli będzie konieczna.
Pewnie, że 40D to świetna puszka, wydaje mi się, że w tej sytuacji lepszym rozwiązaniem będzie Nikon D5000 18-105vr o ile nikon wchodzi w grę.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

kozidron,
insomnia napisał/a:
ma być to koniecznie Canon, tylko ta marka wchodzi w grę.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

moim zdaniem kup Canona 450d z 17-85IS (tak tak tak :P ) na wyjazd urlopowy w canonie niczego z takim zakresem i w takiej cenie nie znajdziesz :)

henk 
Entuzjasta

A ja bym brał 40D z kitem 18-55 VR i zbierał na 85 f/1.8, to znaczy - nie ,,bym brał" tylko właśnie biorę taki zestaw do wszystkiego :razz:

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

henk napisał/a:
A ja bym brał 40D z kitem 18-55 VR

canon nie ma VR tylko IS :!: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu