Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Konwerter Kenko ?
Autor Wiadomość
posciu 
Nowy

Wysłany: Nie 24 Maj, 2009   Konwerter Kenko ?

Potrzebuję porady
Otóż posiadam Sony Alpha 200 z dodatkowym obiektywem 75-300 i generalnie już mi nie wystarcza szczególnie w plenerze (głównie zwierzęta) Zatem zastanawiam się nad kupnem telekonwertera Kenko x2 lub x3.
Doszły mnie słuchy, że konwertery nie dedykowane przez tą samą firmę jaki jest obiektyw (w tym przypadku Sony, koszt telekonwertera x 2 jakieś 2000zł )kiepsko się spisują, to znaczy kiepskiej jakosci szkła i tak dalej. Zatem zwracam się do was o podpowiedzenie mi czy warto kupić Kenko x2
http://fotozakupy.pl/konw...y-minolta,8895s
czy Kenko x3
http://fotozakupy.pl/konw...-minolta,8897s.
Oczywiście wolałbym x3 bo dołożę 200zł i mam mega zbliżenie ale czy ten obiektyw da rade i będę mógł w pełni wykorzystać zakres do 900 mm.
Jeszcze jedno czy przy x2 lub x3 AF będzie szwankowało dopiero przy ok 600mm czy od samego początku gdy założę x2 lub x3?
A możne takim samym ale tańszym rozwiązaniem będzie kupno teleobiektywu Samyang do 800mm lub inny tej firmy?

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 24 Maj, 2009   

Mnie ręce opadły jak to przeczytałem. Może zapytaj w centrum Sony? Tam pracują wybitni fachowcy i może rozwiążą taki problem.

Jeszcze jedno - chciałbyś aby działał autofocus? :razz:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

posciu, oczywiscie podpinanie TC do takiego obiektywu to kompletna glupowa i tyle.

MM, o ile pamietam, to kiedys bylo pytanie wyznawcy jedynego slusznego systemu odnosnie polaczania TC do jakiegos zooma standardowego...

Monastor 
Optyczny

posciu, skrajnym bezsensem będzie podpinanie do tego zestawu kowertera x3, dalej x2, x1,4 i wreszcie Samyang... ale nawet tutaj nie zbliżamy się IMHO do rozsądnego rozwiązania.
Jak chcesz mieć więcej mm to zbieraj najlepiej na jakieś szkiełko rzędu 400 mm z AF. Są różne, do 3000 powinieneś dostać coś przyzwoitego.

Pamiętaj tylko, że samo dokładanie milimetrów do żadna metoda. Lepsze efekty daje porządne zaczajenie się, choćby i z 300-tką.

MC, jak dobrze pamiętam ktoś chciał podpinać TC do Nikkora 18-55

posciu 
Nowy

Wysłany: Sro 27 Maj, 2009   

Rozumiem, że mój pomysł był poroniony. Dziękuję za odpowiedzi.
Na porządny obiektyw mnie nie stać stąd moje pytanie czy mógłbym dołożyć chociaż
TC 1,4 Kenko? Obecnie obiektyw sony 75-300 jasność 4,5 - 5,6. Czyli jak rozumiem po założeniu otrzymam obiektyw 105- 420 a jasność 6,3 - 7,8. Czyli przy max ogniskowej będę miał jasność rzędu 8. Wiem, że to nie będzie jakieś super rozwiązanie to będzie pewien półśrodek. Czy z taką jasnością dam radę zrobić jakieś przyzwoite zdjęcie powiedzmy w pochmurny dzień w lesie z użyciem statywu oczywiście?

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Sro 27 Maj, 2009   

posciu, po pierwsze zobacz w specyfikacji , czy do tego szkła można podpiąć TC.
po drugie, jakość tego szkła bez TC nie jest już najwyższa, więc założenie konwertera pogorszy tylko jakośc zdjęcia.
tą samą jakość uzyskasz robiąc crop z 300mm swojego szkła.

pytanie - jaki sens ma wyrzucanie kasy w błota na TC który nic ci praktycznie nie da.
koledzy to napisali, ale chyba nie zrozumiałeś.... :cool:

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Czw 28 Maj, 2009   

posciu, niewiele drożej niż porządny TC dostaniesz Sigmę 135-400 F/4.5-5.6, to jakieś 1600 zł, chyba idzie uzbierać.

Możesz też rozejrzeć się na allegro za czymś starszym, na przykład stałoogniskową Sigmą 400/5.6 lub Tokiną 400 mm F/5.6
Nie są to idealne szkła, ale do dostania naprawdę tanio. Na pewno da się nimi zrobić bardzo dobre zdjęcia. Będzie to lepsze rozwiązanie niż Twój obecny obiektyw i jakiekolwiek konwertery, a także samyang.

Odpowiedz do tematu