Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D700 + ... prosze o pomoc w wyborze szkielka
Autor Wiadomość
komar_kzy 
Rozmowny

Wysłany: Sob 13 Cze, 2009   D700 + ... prosze o pomoc w wyborze szkielka

Witam

Dawno mnie nie bylo na forum, ale wracam do gry :razz: . Srodki sa, trapi mnie teraz finalna kwestia. Kupuje D700 z zamiatem uzytkowania go przedewszystkim na slubach.
Druga rzecza jaka bede robil to panoramki 3D.

Moj dylemat:

-Sigma 24/1.8
-Sigma 50/1.4

VS

nowa - Sigma 24-70/2.8

Co powiecie? Co wybrac ? Juz od jakiegos czasu meczy mnie strasznie 50/1.4 (jestem fanem stalek) ale kilka dni temu mialem w rekach 5D mkII + 24-105 i musze powiedziec ze z zoomem pracowalo sie naprawde przyjemnie a glebia ostrosci na f4 wcale nie byla taka zla (lubie niska - chyba jak kazdy :) )

Prosze o porade, niechcialbym popelnic kosztownego babola ;p

Reklama

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

Wysłany: Sob 13 Cze, 2009   

ja wybrałbym 24-70... ze względu na uniwersalność... no poza tym jak rozumiem nie masz żadnego szkął jeszcze do tej d700-tki?? w tym momencie bezdyskusyjnie 24-70 - nie wyobrazam sobie zrobienia ślubu 2-oma stałkami - możesz nie zdążyć ze zmianą szkieł to raz, a dwa że mi brakowałoby 70mm na końcu...

komor 
Moderator

komar_kzy, przed chwilą był (w tym samym dziale) temat: Reportaż Ślubny oraz Portret: Stałka czy zoom więc tam możesz się udzielać jeśli chodzi o ogólny dylemat. Co do tego, że nie będzie czasu na zmianę szkieł to się nie zgadzam, ale to kwestia indywidualna. Choć ślubu nie fociłem, to zmianę szkieł ćwiczyłem na imprezach szkolnych, gdzie nie znałem scenariusza zdarzeń, a biorąc pod uwagę przewidywalny charakter ceremonii ślubnej to jest to możliwe.
Co do braku czegoś dłuższego to racja. Sigma 50/1.4 kusi, ale może lepiej jakieś 85 mm czy co tam dobrego u Nikona dają na pełną klatkę?

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

proste - to, co Ci bardziej odpowiada :)
Ja wolałbym Sigmę :P

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komar_kzy napisał/a:
.. kilka dni temu mialem w rekach 5D mkII + 24-105 i musze powiedziec ze z zoomem pracowalo sie naprawde przyjemnie a glebia ostrosci na f4 wcale nie byla taka zla ...
Szkoda, że Nikon nie ma takiego zakresu.
Ale może zastanów się nad Nikkorem 24-120 f/3,5-5,6 w cenie ok. 3 tyś.
Wersja PRO Nikkor 24-70 f/2,8 to już wydatek ponad 7 tyś.

komar_kzy 
Rozmowny

Z praktyki ktora robilem w pewnej firmie wynikalo ze da sie bezproblemowo "objechac" stalkami slub. Robilismy (wtedy jeszcze na cropie)

- Ja Canon 40D + Sigma 30mm
- Znajomy D200 + Sigma 10-20 (tance na sali) + sigma 30mm

Wyszlo naprawde dobrze.

Mieszania obiektywami nie ma w sumie. Jedyne co to trzeba sie troche sprezac i wyprzedzac wydarzenia - ale to chyba normalne ( obojetenie zoom czy stalka ) przy slubach.

Ja osobiscie musialem sie "nauczyc" stalki na pamiec - stojac w jednym miejscu miec pojecie o szerokosci kadru gdy stane w innym miejscu. Rozwiazywalem to w sposob prosty - szkielko do bodziaka przyczepic i przez 2 tygodnie nie zdejmowac :lol: Szybko sie wyrabialo przyzwyczajenie i pozniej juz sie nie czulo zadnego dyskomfortu.

Zoomem bardzo fajowo - jak sie przekonalem ostatnio - zawsze mozna sobie skorygowac kadr :)

Wciagnal bym Nikora 24-70 bez pytan gdyby data byla zakonczona "2008" - ehh piekne ceny mielismy wtedy.

W sumie prawda brakowac mi bedzie troche dluzszego konca. Portrety luzniejsze na 70 juz sie da wycisnac a z 50 z FF to musialbym stawac ludziom przed nosem :P

Kurcze a tak mnie okropnie kusi ta 50/1.4 - moze dorzuce do stalek jakas niedroga 85.
W canonie byla fajna ta 1.8 w Nikonie niestety jeszcze nie znam szkielek. Podobno tania 85 nikora to nic ciekawego. Na drozsze wynalazki chyba nie bedzie mnie juz stac - wkoncu trzeba na to wszystko zarobic ;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komar_kzy napisał/a:
Podobno tania 85 nikora to nic ciekawego.
Pewnie masz na myśli Nikkor 85 mm f/1,8D AF w cenie ok. 1600 zł.?

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

B o g d a n napisał/a:
Ale może zastanów się nad Nikkorem 24-120 f/3,5-5,6 w cenie ok. 3 tyś.
używki za 1200zł.. nie rozumiem więc sensu kupowania nówki :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mavierk napisał/a:
używki za 1200zł.. nie rozumiem więc sensu kupowania nówki
oczywiście, że można używany kupić, choć ceny nowego zaczynają się od 2250 zł.

komar_kzy 
Rozmowny

Dziekuje za sugestie ale - 24-120 f/3,5-5,6 lepszych szkielek uzywalem za czasu "amatora" gdy robilem zdjecia sam dla siebie. Moze to jest ok obiektyw bo nigdy go nie widzialem, ale dla mnie nepewno za ciemny - no i troche wstyd bylo by sie z nim pokazac przy znajomych z branzy :razz:

Poczyttalem sobie troche starych tematow, z czasow jak bylem napalony jeszcze na 5D. Prawdopodobnie skorzystam z sugesti MM i wezme zooma, chociaz w srodku tak mnie mocno gniecie na 50, ze nie recze za siebie gdy stane przy ladzie i samo ze mnie wyjdzie ze chce 50 :D
Ostatnio zmieniony przez komar_kzy Sob 13 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

mavierk, dziecko drogie, Ty zawsze podajesz jakieś zaniżone ceny. Skoro nowy kosztuje 2,4–3,0k to używka za 1,2 musi być mocno wyekspolatowana albo jakiś słaby egzemplarz. Ktoś, kto chce focić za pieniądze nie powinien patrzeć na najniższe oferty używanego sprzętu. :neutral:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komar_kzy napisał/a:
no i troche wstyd bylo by sie z nim pokazac przy znajomych z branzy
Widzę, że kolega kupuje sprzęt dla pokazania znajomym z branży. A co będzie, gdy znajomy kupi sobie kilka Nikkorów serii PRO? Z Sigmą będzie miętowo.

komar_kzy 
Rozmowny

Z sigma mietowo nie bedzie, bo swiatlo ma swietne i trzyma rozdzielczosc w tym swietle. Pozatym jest bardzo dobrze wykonana - imo lepiej nie niz niektore eLe. Idzie nia zrobic rewelacyjne fotki.

Jak kolega nie widzi roznicy miedzy prawie-hyperzoomem 24-120 o swietle 3,5-5,6 a stalka o swietle 1.4 to nie mam wiecej pytan.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komar_kzy napisał/a:
Jak kolega nie widzi roznicy miedzy prawie-hyperzoomem 24-120 o swietle 3,5-5,6 a stalka o swietle 1.4 to nie mam wiecej pytan.
Widzę, widzę, choć tego stwierdzenia nie rozumiem. Nie rozumiem też stawiania sobie wyboru pomiędzy stałką 50mm, a zoomem 24-70mm. Według mnie powinieneś mieć i jedno i drugie.

komar_kzy 
Rozmowny

B o g d a n napisał/a:
Widzę, widzę, choć tego stwierdzenia nie rozumiem. Nie rozumiem też stawiania sobie wyboru pomiędzy stałką 50mm, a zoomem 24-70mm. Według mnie powinieneś mieć i jedno i drugie.

Oczywiscie, ze tak. Niestety nie stac mnie obecnie na to zeby kupic jedno i drugie. Dlatego dylemat co najpierw.

Odpowiedz do tematu