Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony Cyber Shot H7 a makrofotografia
Autor Wiadomość
klobukos 
Nowy

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009   Sony Cyber Shot H7 a makrofotografia

Witam. Na wstępie - jestem amatorem, także dopiero zaczynam się uczyć.

Rok temu zakupiłem jeden z najlepszych dostępnych wówczas kompaktów na rynku - Sony Cyber Shot H7. No i ostatnio pomyślałem, że można go wykorzystać do czegoś więcej niż do standardowych zdjęć z imprez rodzinnych etc.

Chciałbym wykonywać tym aparatem zdjęcia makro. Jak powinienem to robić? Nie chodzi mi o przysunięcie aparatu 10 cm od fotografowanego obiektu.
Przykładem niech będzie ważka siedząca na liściu. Stojąc metr od niej, robię zdjęcia z zoomem ok 6x. Próbowałem już chyba wszystkich ustawień, bawiłem się wartościami ISO, przysłony, migawki. Robiłem zdjęcia pod słońce, pod kątem 90 stopni do słońca, tyłem do słońca. I wszystkie zdjęcia są totalnie rozmazane. Nie chodzi tu bynajmniej o ostrość wywołaną drganiami - aparat na statywie też nic nie zmienia.

Co robię źle? Czy np jakiś filtr na obiektyw by tu coś pomógł? (widziałem na allegro filtry do tego kompaktu)

Będę wdzięczny za wszelką pomoc

Reklama

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009   

klobukos, będzie łatwiej powiedziec jak wstawisz jakieś przykładowe fotki ;)

candy 
Maniak
óć

makrofotografia wiaze sie glownie z robieniem zdjec wlasnie z malej odleglosci,w twoim aparacie nie ma chyba niestety zadydykowanej funkcji "macro" wiec najlepszym rozwiazaniem byloby dla ciebie chyba kupienie soczewek nakladkowych ktore pozwola na wieksze zblizenia i uzyskanie wlasnie efektu makro

klobukos 
Nowy

W H7 jest funkcja makrofotografii. Bez zooma oczywiście zdjęcia wychodzą b.db jakości. Ale czasami nie możemy podejść wystarczająco blisko (czyt. np 20 cm), więc trzeba użyc zooma. I w tym momencie na zdjęciu nie można odróżnić komara od biedronki...

Monastor 
Optyczny

klobukos, trudno o makro z tak daleka. Najlepiej by to wyszło z jakimś konwerterem (na przykład Raynox 250) i przy dużej ogniskowej, ale to i tak wymaga podchodzenia dosyc blisko. Pokaż jakieś zdjęcia bo trudno tak po prostu zgadnąc co może powodowac brak ostrości. Niewykluczone, że coś robisz źle dałoby się poprawic zdjęcia bez dokupowania akcesoriów.

candy 
Maniak
óć

podsun moze jakies zdjecia
mysle ze potrzeba tez troche wprawy i cierpliwosci,trudno jest zrobic "super" zdjecie za kazdym pstryknieciem

klobukos 
Nowy

Wysłany: Nie 31 Maj, 2009   

Prosty przykład strzelony pare minut temu w kuchni:

Truskawki ogniskowane z odległości ok. metra, z 6x zoomem

Te same truskawki ogniskowane z odległości ok 25 cm, bez zooma.

Nie muszę dodawać chyba że w tym aparacie jest zoom optyczny 15x, dopiero powyżej zaczyna się zoom cyfrowy...

Edit
Zdjęcia robione na statywie, z samowyzwalacza - żeby wyeliminować ewentualne drgania

candy 
Maniak
óć

a w jakim trybie byly robione oba zdjecia?

klobukos 
Nowy

w automacie, żebym nic nei namieszał. Zdjęcie rozmazane - to z zoomem, robiłem na chyba 30 różnych sposobów, bawiąc się przysłoną, migawką, ISO, itp. Przy każdym ustawieniu podobny rezultat

Gdy wciskam spust do połowy, żeby obiektyw dopasował ostrość, przez chwilę na LCD widać prawidłowo wyostrzone zdjęcie, po czym aparat dopasowuje się 'na stałe' - czyli tak że już mogę strzelać. Więc da się ustawić jakoś ostrość, skoro aparat podczas tej kalibracji przez chwilę łapie ją poprawnie, po czym ustawiając się już do strzelenia zdjęcia - kalibruje się tak że zdjęcie jest kompletnie nieostre...

Nie jest to aparat za 500 zł, a jeden z najdroższych kompaktów, przynajmniej rok temu. Więc nie wieżę że tak nieostre zdjęcia na zoomie są winą jakości aparatu

Dodam że zoom działa prawidłowo - gdy strzelałem zdjęcie łódki na środku jeziora, odległość ok 100 metrów, na dużym zoomie - tak że łódka zajmowała np połowę kadru, zdjęcie było ostre

candy 
Maniak
óć

uu..no jak na automacie nie lapie ostrosci to troszke nie tak,probowales moze oswietlic obiekt np.jakas lampka? aparat nie zlapal ostrosci wogole,czy tylko zdjecia wyszly nieostre?
wlasnie czytam instrukcje do twojego aparatu sciagnieta ze strony sony i jest kilka mozliwych powodow rozmycia obrazu,ale zaden jakos tu raczej nie pasuje
czy zdjecia robione na zewnatrz(spacerowe jakies) wychodza ok?

proponuje rzucic okim na instrukcje jeszcze,czasami warto ^^

Monastor 
Optyczny

klobukos, tak jak pisał Candy, w ogóle nie łapie ostrości. Swoją drogą niewykluczone, że ten aparat przy ogniskowej odpowiadającej zoomowi x6 nie ostrzy z takiej odległości. Nie wiem jak wygląda ten wyostrzony obraz na ekranie. Możliwe, że widac już zarysy obiektu, ale ostrośc jest za mała żeby wykrył ją AF, więc wędruje dalej i ustawia na byle czym. Podobnie robił w takich sytuacjach mój lumix DMC-FZ5. Spróbuj się jeszcze odsunąc.

Tutaj rozwiązaniem będzie kupno wspomnianego przeze mnie konwertera, który pozwoli fotografowac z mniejszej odległości.

Druga opcja to to, że AF nie jest w stanie złapac obiektu. W takim wypadku pójdź za radą Candy i popraw oświetlenie. Najlepiej jeśli skorzystasz z manualnego ostrzenia jeśli je masz.

klobukos 
Nowy

Poszedłem z truskawkami przed blok :)

Ta sama sytuacja, bez zooma robione z bliska ostre, z zoomem z odległości ok. metra - nieostre.

ogólnie przy zoomie do 3x robiąc zdjęcia z bliska, fotki są ostre. Ale jakbym chciał zrobić zdjęcie komara z odległości 1 metra, to nic nie będzie widać - a przecież nie podejdę z obiektywem 30 cm od komara...

Monastor 
Optyczny

klobukos, spróbuj wyłapac dla jakiej granicznej odległości możesz wyostrzyc przy pożądanym zoomie (weźmy to 6 razy).
Jeśli chcesz coś na zdjęciu widziec to musisz zmusic aparat do ostrzenia z bliższej odległości. Skoro nie da się z odległości metra z 6-krotnym zoomem to nakręc konwerter, wtedy powinno się udac, a przynajmniej będziesz mógł lepiej wykorzystac tą ogniskową.

Zresztą niewykluczone, że w ogóle nie da się zrobic tego typu zdjęc z tak dużej odległości. Tysiące fotografów robią zdjęcia z odległości tych przysłowiowych 30 cm i sobie radzą.

candy 
Maniak
óć

sprobuj tak jak w instrukcji: odejdz na ok 120cm od obiektu i uruchom funkcje makro i wtedy przybliz obiekt zoomem i zobacz czy ostrzy i jak wychodzi samo zdjecie,z tego co pamietam z tej instrukcji(czytalem online i nie zapisywalem) to masz dwa rodzaje makro w aparacie: jedno dzila od 1cm wzwyz,drugie od 120cm wzwyz
pokombinuj z tym troche,na innych ustawieniach raczej nie osigniesz takiego efektu o jaki ci chodzi

a jak chcesz naprawde duze zblizenie i powiekszenie to tak jak pisalem i co pozniej rozwinal Monastor to tylko nakladki makro albo konwerter

Odpowiedz do tematu