Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem na zakupie lornetki do obserwacji przyrodniczej (głównie ptaki). Przeglądając różne fora zdecydowałem się na parametry 8x40(42). Po głębszym zastanowieniu i odrzuceniu paru modeli finalnie pozostały mi:
1. Nikon Action EX 8x40
2. Vixen Atrek 8x42
3. Fujinon HCF 8x42
Którą z powyższych polecacie? Czy Nikon EX będzie miał wyraźnie lepszy obraz niż te dwie pozostałe? Nie upieram się przy dachówce ale gdyby różnica w jakości obrazu była znikoma między Vixenem i Fujinonem a Nikonem to chyba preferował bym dachówkę.
Patrzyłem przez wszystkie te lornetki, ale nigdy przez wszystkie w jednym czasie z jednego miejsca. Te dachówki będą gorsze optycznie - to nie ulega wątpliwości. Choć mogą sprawiać dobre wrażenie na tle
Nikona, przez to, że ten ostatni ma wielkie pole widzenia, które na brzegu nie jest już takie dobre. Zaletą dachówek będzie też minimalna odległość ostrzenia - w ptakach dość ważna.
Nie wiem, czy Ci nie namieszam w głowie, ale zastanów się jeszcze nad jednym modelem DO Titanium 8.5x45. To trochę niedoceniany sprzęt, bo został wprowadzony na nasz rynek w trochę za dużej cenie.
Teraz jednak można go kupić za 899 zł. Zobacz na to porównanie:
http://www.optyczne.pl/po...d2=864&add3=729
Nikon EX będzie dawał obraz najlepszy optycznie (przynajmniej w centrum pola). Bierz jednak pod uwagę, że jest najcięższy i daje obraz ostry od około 5 m. Jeśli Ci to nie przeszkadza, temat można uznać za zakończony
Czyli jeśli brać pod uwagę porro i dachowe to Nikon EX będzie zapewniał najlepszy obraz z tych lornetek?
To jest bardzo prawdopodobne. Tylko czy Ty zauważysz te różnice? Obraz w pozostałych lornetkach będzie pewnie nieco ciemniejszy, sadze, że odwzorowanie szczegółów będzie w sumie dośc podobne.
Zaletą Nikona będzie szerokie pole widzenia. To jest bardzo istotna cecha, pozwala bowiem szybciej i pewniej złapac ptaka ukrytego w liściach czy szybującego szybko na błekitnym niebie.
Wadą natomiast jest dość duża minimalna odległośc ostrzenia, często będziesz miał ptaka na 4-5 metrów i z trudem albo i w ogóle nie bedziesz w stanie tym Nikonem wyostrzyć. O oglądaniu motyli i owadów tym Nikonem raczej w ogóle zapomnij...
Istotne moga tez być inne cechy, poza-optyczne - muszle oczne, skok pokrętła podczas ogniskowania...
Sparrov [Usunięty]
Wysłany: Wto 14 Lip, 2009
Po telefonie do sklepu, z prośbą o sprawdzenie minimalnej odległości ostrzenia w Nikonie EX 8x40, zdecydowałem się na tą właśnie lornetkę. Dzisiaj doszła i po pierwszym zapoznaniu się a nią sprawdziłem że minimalna odległość ostrości to 2,7 m (tak jak mnie poinformowano w sklepie). Myślę że ta informacja przyda się komuś kto ma tą lornetkę na uwadze a boi się tych katalogowych 5 m jeśli chodzi o ostrość. Zdaję sobie sprawę że nie jest to 1 m jak w niektórych lornetkach dachopryzmatycznych ale mam nadzieję że te 2.7 m będzie w większości przypadków wystarczające.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11