Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 29 Maj, 2009 Jakie filtry do Canona EF 55-200mm 4.5-5.6 II?:)
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem lustrzanki, więc pewnie moje pytanie wyda Wam się trochę głupię, ale prosiłabym o pomoc przy wyborze filtrów, zacznę od tego, że nie mam pojęcia czy kupić filtr polaryzacyjny czy UV?
Jakiś czas temu przy kupnie lustrzanki Canona EOS 30D dostałam w zestawie obiektyw EF 55-200mm 4.5-5.6 II, więc chciałabym dopasować coś do niego...
z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam zawodowców:)!
Dzięki:) wczoraj już byłam na tej stronce i czytałam o tym filtrach i w sumie już zdecydowałam się na ten Marumi CPL-DHG, tylko jeszcze mam pytanko jeżeli średnice obiektywu mam 52mm to taki sam filtr muszę kupić tak?
Najlepiej tak, chyba że masz jakieś inne obiektywy i o większej średnicy - wtedy możesz kupić na taki o największej średnicy i przejściówki na mniejsze. Tylko wtedy weź pod uwagę możliwość winietowania - raz na szerokim kącie, dwa - jeśli dodasz przejściówkę (pierścień redukcyjny).
a właśnie odnośnie szerokiego kąta:) bo ten obiektyw co mam to jest jedyny jaki mam amatorski telezoom, i zastanawiałam się nad kupnem szerokokątnego właśnie, bo ciężko mi się robi zdjęcia w pomieszczeniach tym co mam... dlatego może poleciłabys mi jakiś dobry szerokokątny?:)
Ja mam sigmę 10 - 20 i to jest bardzo fajne szkiełko. Niestety nie wiem jak mają się "firmówki" Canona w stosunku do rzeczonej sigmy oraz jak mają się do jej ceny. Sigmę mogę polecić z czystym sumieniem
Z tym, że ona jest troszku ciemna, więc na pewno do landszaftów jest fajna, ale do pomieszczeń może warto rozważyć coś jaśniejszego? Pogrzeb w tematach dotyczących obiektywów
maggiewlkp, tak. tulipan służy do tego, aby nie wpadało Ci niepotrzebne światło po bokach. filtr polaryzacyjny nie funkcjonuje jak tulipan.
P.S. Polecam trochę poczytać zanim zada się setki pytań
Nie nie będzie przeszkadzał wprawdzie utrudnione jest kręcenie polarem przy założonym tulipanie ale bez problemu dasz rade. Filtr nakręcony jest na wewnętrzny gwint w obiektywie a tulipan na zewnętrzną część.
A w kwestii szerokiego kąta, co chcesz nim fotografować? Może po prostu kup sobie kit Canona 18-55 i będziesz miała pęłny zakres ogniskowania łącznie 18-200?
Dziękuję wszystkim za pomoc!!
ogólnie to potrzebowałabym jakiś obiektyw do robienia fotek modelkom i wtedy do studia to chyba najlepiej szerokokątny by się przydał, może się mylę to mnie poprawcie:)
maggiewlkp, to zależy jakie zdjęcia chcesz robic tym modelkom, a także od wielkości studia. Za szeroko byc nie może, bo dystorsja może się paniom nie spodobac
hmm szerokie szklo do studia? chyba tylko do fotografii karykaturalnej, ostatecznie musisz byc pewien ze na pewno bedziesz takiego szkla uzywac. podstawa do portretu to najmniej 30mm, ale najczesciej uzywane jest 50mm,85mm czy 100mm.
Ok czyli do studia 50mm mi wystarczy, a możecie mi doradzić jakiś konkretny obiektyw 50mm?
Co do szerokiego kąta to bardziej by mi zależało, żeby ładnie ująć np. ogrody, mieszkania, bo bawie się w projektowanie, a tym obiektywem co mam to cieżko mi cokolwiek zmieścić w kadrze... tutaj też prosiłabym o pomoc przy wyborze obiektywu...
z góry dzięki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10