Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Jestem nowy na forum i chciałbym się przedstawić : Mam na imię Michał i mam 14 lat.
Chciałbym wkroczyć w świat fotografii. Jednak zastanawiam się czy dobrym wyborem będzie lustrzanka na początek otóż upatrzyłem sobie jedną mianowicie Nikona d40. Pragnę dodać, że byłby to mój pierwszy aparat i nie wiem czy nie przerósł by moich możliwości. Czy może lepiej jakąś hybrydę mogę przeznaczyć 1200 zł na aparat. Doradźcie co wybrać z góry dziękuje. Mer99li
Nie masz żadnego doświadczenia w cykaniu fotek nie wiem czy to nie przerośnie twoich możliwości ale przecież w lustrzance też jest ustawienie Auto.
Zawsze możesz nauczyć się na Auto i później kombinować na manualu
do 1200zł nie wiem czy kupi się nówke Nikona D40 a aparaty używane wchodzą w grę ??? czy raczej chciał byś coś nowego.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 31 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Do tego każda lustrzanka będzie dobra i z pewnością będzie lepsza niż hybryda, do nauki D40 jest ok, choć Kamcio649 ma rację że będzie go trudno kupić za 1200 zł.
Nie no spoko uzbieram jeszcze trochę kasy, wybierając lustrzanke kierowałem się jej miejscem w rankingu no a a200 jest bardzo nisko. A jak z gwarancją to może być i używany.
mogę Cię pocieszyć że d40 jest jeszcze niżej
alfa to świetny aparat na początek, z niskim budżetem poleciłbym właśnie ją, przemawiały by za tym chociażby większe rozmiary, nikon d40 jest mały, i wątpie że wygodnie leżałby Ci w dłoni, poza tym alfa ma więcej pól AF, i o 4mega piksela więcej, co w dzisiejszych czasach jest standardem- +/- 10mega.
ps, 3 tematy niżej był temat poświęcony używanej lustrzance do ok 1500zł
jak uda Ci się dorwać za tą kase na allegro canona 30D , oczywiście w niezłym stanie, a takie sztuki się trafiają. to miałbyś niewielkim kosztem świetny aparat.
na początek otóż upatrzyłem sobie jedną mianowicie Nikona d40.
Do nauki to bardzo dobry aparat podobnie jak D60.
Skoro ograniczeniem są tutaj koszta musisz szukać tego pierwszego i bedziesz zadowolony.
Tylko pamietaj jak się złapie bakcyla to apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Ja w "lustrzanej cyfrze" zaczynałem właśnie od D40 + kit. To bardzo dobry - ergonomicznie aparat, po przejsciu z analoga i zaawanowanego kompakta nie meczy ilość guzików, ale no właśnie ten apetyt .......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11