Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 02 Cze, 2009 Co zrobić żeby zdjęcia były bardziej ostre?
Witam.
Mam mały kłopocik. Gdy robię zdjęcia małych przedmiotów np. muszki, pszczoły zdjęcia nie sa zbyt ostre jeśli się je powiększy a nawet na normalnym przeglądaniu na tv. Co mam zrobić żeby zdjęcia były bardziej szczegółowe i ostre? Na razie mam kitowy ob. ale planuje jakiś kupić taki lepsiejszy Raynox?
Zdjęcia są w porządku. Poczytaj co to jest głębia ostrości, potem pomyśl o tym że jak podepniesz Raynoxa to głębia ostrości zmaleje Ci do 0,001 mm i wróć wtedy do tego tematu to porozmawiamy
To jest odpowiedź na Twoje "dlaczego nieostre"....
P.S. Podpowiedź, zrób jedno zdjęcie na maksymalnym "zoomie" przy ustawieniu najniższego F (np. F4 lub F5,6) i zrób jeszcze jedno robiąc na F16 i sprawdź różnicę w nieostrości
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 03 Cze, 2009
Ingeitum, foty wyglądają w porządku, wydaje mi się że poruszasz dwa tematy, głębie ostrości i skale odwzorowania. Przysłoną regulujesz sobie skalę głębi ostrości, zwiększając wartość przysłony "rozciągasz" GO. Polecam książkę o fotografii lub skorzystanie ze słowniczka nawet tu na optycznych.
Myślę, że zakup Raynox'a to dobry pomysł na początku zabawy z makrofotografią.
edmun napisał/a:
Poczytaj co to jest głębia ostrości, potem pomyśl o tym że jak podepniesz Raynoxa to głębia ostrości zmaleje Ci do 0,001 mm i wróć wtedy do tego tematu to porozmawiamy
edmun, zauważyłem, że nabierasz mentorskiego tonu albo się mylę......
0,001mm .........? Mogę zapytać przy jakiej ogniskowej(po założeniu raynox'a) i jakiej przysłonie....?
czyli jeśli bym kupił tego raynoxa i założył na ten kit to mógłbym osiągnąć taki efekt? Wiem ze to też doświadczenie robi swoje.
zug [Usunięty]
Ingeitum napisał/a:
Wiem ze to też doświadczenie robi swoje.
to przede wszystkim
na początek ("na niedzielne macro ")raynox jak najbardziej do tego światło TU
jak się wciągniesz kupisz szkiełko macro
kozidron [Usunięty]
Ingeitum napisał/a:
czyli jeśli bym kupił tego raynoxa i założył na ten kit to mógłbym osiągnąć taki efekt? Wiem ze to też doświadczenie robi swoje.
myślę, że da radę, edmun, miał na myśli taką GO w przypadku po podpięciu raynoxa pod obiektyw 300mm, chociaż też mi się wydaje iż jest to wartość troszkę większa, tak 10x większa niż 0,01mm.
ZobaczTU jest pełen exiff, fotka przy F8 na 50mm.
Jak się nie mylę, użytkownik(autor zdjęcia) udziela się też na tym forum.
3. Porst 135mm plus Raynox plus pierścienie pośrednie f2.8
4. Porst 135mm plus Raynox plus pierścienie pośrednie f2.8
5. Porst 135mm plus Raynox plus pierścienie pośrednie f2.8
Wnioski:
przesadziłem z przecinkami, jednakże zastanawiam się czy taki wynik nie byłby możliwy przy 300mm f4, chociaż większą rolę ma tutaj ogniskowa niż przymknięcie przysłony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14