Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 05 Cze, 2009
Jak często używacie korekcji błysku?
Autor Wiadomość
SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009   Jak często używacie korekcji błysku?

Witam.
Na tym forum jestem nowy i jest to mój pierwszy rozpoczęty temat. Do zarejestrowania się skłonił mnie kolejny test aparatu (Eos 5D MKII), w którym nie ma mowy o tym jak aparat współpracuje z lampą. Portal ten cenię za obiektywizm, nawet jeśli ktoś ma jakieś ciągotki w stronę jakiejś marki, to zawsze znajdzie się inna osoba sprowadzająca delikwenta na ziemię.

Współpraca z lampą jest dla mnie istotna, gdyż 90% zdjęć, za które mi płacą, wykonuje z użyciem lampy błyskowej. Używam systemu Minolta/Konika/Sony i obecnie nie muszę korygować błysku (jest dobrze ale nie idealnie). Dwoje moich znajomych posiada zestawy Nikon D40 + Kit + SB600 i na stałe mają wprowadzoną korekcje -0.7 . U przypadkowo spotkanych osób z różnymi Canonami zauważyłem korekcję błysku ustawioną na + 2/3 i jeszcze często mówili że im nie doświetla. Parę fot zrobiłem rożnymi Pentaxami i większość zdjęć miała histogram zapełniony tylko do połowy czerń-szarość.

Chciałbym przejść na pełną klatkę i jest to moment w którym zmiana systemu nie była by dla mnie bolesna.
Do pełnej oceny co kupić brakuje mi tylko wiedzy praktycznej o tym jak spisują się pomiary błysku w różnych systemach. Proszę o pomoc i podzielenie się swoimi doświadczeniami w tym temacie.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009   

Tak na szybko to generalnie z lampa wbudowana mialem lampe na -1, zastane na +1. Przy HVL58-AM mam wszystko na zero.

jaad75 
Klub Pierdzieli

MC napisał/a:
Tak na szybko to generalnie z lampa wbudowana mialem lampe na -1, zastane na +1.

To zapewne jakaś nowa tajemnicza technika... :razz:

MC 

jaad75, ale zaklec przynajmniej nie mrucze :wink:
Lampe oslabiam i rekompensuje to swiatlem zastanym. Chyba nie ma w tym nic zdroznego?

SlawGaw 
Optyczny

jaad75,
W sony po włączeniu błysku aparat wpuszcza mniej światła zastanego, tak o około 0,5 EV. Korekcja stosowana przez MC zapewne miała na celu ominięcie tego zjawiska i uzyskanie zdjęć z większym udziałem światła zastanego, a błysk miał tylko lekko doświetlić. Może się mylę, ale robiłem tak na Dynaxie 7 (analog).

jaad75 
Klub Pierdzieli

Używanie automatyki błysku i automatycznej ekspozycji, to jak dla mnie ciut za dużo władzy w rękach aparatu... :smile:

SlawGaw 
Optyczny

jaad75,
Jeśli ta automatyka tam jest, działa dobrze, to dlaczego jej nie używać.

Właśnie tego chciałbym się dowiedzieć, jak te automatyki działają w różnych systemach. Czy można się na nie zdać? Czy wymagają stałej uwagi od fotografa? Czy wprowadzenie stałej korekcji załatwia sprawę? Czy zdjęcia prosto z aparatu są ok? Czy też wymagają korekcji z raw'ów?
Bardzo bym prosił o takie informacje od użytkowników różnego sprzętu.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja nie znam prostej definicji jakiej korekcji używać bo "to zależy" od tylu czynników, sytuacji, typu fotografi, oczekiwanych efektów.
Nie dziw się też kolego, że optyczni nie testowali pracy z lampą w Canonie 5D Mk II bo nie wiem czy wiesz, ale ten korpus wbudowanej lampy zwyczajnie nie posiada...

Kocur 
Maniak

SlawGaw, jeśli chodzi o Canony xxD, to zazwyczaj nie radzą sobie najszczęśliwiej w trybach automatycznych z prawidłowym naświetlaniem zdjęć z użyciem lampy. Dlatego ja pracując z lampą mam aparat na manualu i pełną kontrolę nas czasem i przysłoną dla uzyskania zamierzonego efektu, a światło zastane balansuję czułością ISO, oczywiście w granicach rozsądku. Jedynie lampa pracuje na E-TTL, ale zazwyczaj robię korektę na "-", bo przeważnie przy dużym udziale światła zastanego prześwietla główne obiekty.

Automatyka jest dobra, ale czasami zachowuje się w sposób zaskakujący i zupełnie niewłaściwy, dlatego znacznie lepiej jest opanować operowanie w trybie manualnym, jeśli tylko jest taka możliwość.

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Sro 11 Lut, 2009   

MM
Wiem że 5d nie ma wbudowanej lampy, lecz mi chodzi o to aby w testach aparatów była mowa także o działaniu z dodatkową lampą, np. Nikon D700 + SB900

Kocur
Dzięki, chciałbym aby w takim tonie były inne posty.
Ostatnio zmieniony przez SlawGaw Sro 11 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Tylko Canon ma kilka lamp zewnętrznych. Z każdą może działać inaczej. Jak to testować? Procedury tego nie przewidują i słusznie. Testować można te lampy które są wbudowane.

Co do słynnego +2/3 w Canonie to jest częste ustawienie w ciemnych pomieszczeniach gdzie błysk lampą dużo znaczy, na trybie M itd. Ale i tutaj dużo zależy jaki jest pomiar światła, jak jasny jest motyw itd. Canon to nie Nikon, trzeba sporo poćwiczyć by wyczuć sprzęt i każdy będzie miał inne sposoby na prawidłowe foto :wink:

AQQ 
Maniak

MM napisał/a:
Tylko Canon ma kilka lamp zewnętrznych

:shock:

Jesteś pewien ?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

W tym zdaniu chyba inaczej rozumiemy słowo "tylko" :wink:

AQQ 
Maniak

Jeśli tak, to zgoda :)

SlawGaw 
Optyczny

MM, skoro jest z tym Canonem tak jak piszesz to może warto w testach aparatów o tym napisać i zrobić parę fot które to pokazują. Procedury można stworzyć, a wystarczy do danego body dopiąć jedną lampę.

Ja używam Sony A700 z lampą HVL-F58AM, z obiektywami ADI jest bardzo dobrze, o ile pilnuje się aby po przekroczeniu 24 mm wsunąć lub wysunąć dyfuzor. Wcześniej nie musiałem o tym myśleć używając Minolty 5600 HSSD, nie czaiła niepełnej klatki.
Jest jednak mały zgrzyt, przy zdjęciach pionowych częściej aparat wyzwala trochę mocniejszy błysk, a przy poziomach nie myli się.
Z obiektywami które nie spełniają ADI, mam wrażenie że aparat nadal rozpoznaje odległość i często nieznacznie prześwietla. Po przełączeniu na PreTTL, działa typowo, białą ścianę zrobi na szaro.
Fotografując z lampą w ADI używam preselekcji przesłony, czasem pamięci ekspozycji, w 80% nie wymaga korekcji, w pozostałych przypadkach wystarcza małe korygowanie raw'ów.

Odpowiedz do tematu