Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
LightRoomowcy - pytanie
Autor Wiadomość
maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Wto 09 Cze, 2009   LightRoomowcy - pytanie

Czy Lr skorzysta z czterech rdzeni?

I - ogólniej - jaka konfiguracja kompa waszym zdaniem jest OK do Lr. Mój miele już tak wolno, że czas z tym cos zrobić.

Koledzy ze sklepu komputerowego sugerują czterordzeniowe pentium, 8 giga ramu i mocny zasilacz. Grafa mówią że w sumie byle jaka może być.

Ponoć Pentium jest do foto najlepsze (to nie jest wątek dla sadowników ;-) ).

Reklama

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Wto 09 Cze, 2009   

do obrobki zdjec to sporo RAM'u wlasnie jest potrzebne

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Sporo Ramu, minimum dwa rdzenie, karta grafiki dobra ale tylko dla Photoshopa (chyba LR nie obsługuje procesorów kart). RAM głównie do pamiętania operacji i buforowania zdjęć.
Co do procków, nie przepłacałbym w Pentiuma, ale postawiłbym na Intel'a :D

candy 
Maniak
óć

no i dobry dwurdzeniowiec bedzie mniej pradozerny niz cztero(a roznice sa niemale,czytalem testy dwu- i czterordzeniowych prockow-spory prad i cieplo wydzielane na tych drugich,a lato tuz,tuz :D )

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Co to znaczy, że nie Pentium a Intell?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Intel - Pentium = Celeron :grin:

A PS wspiera wielordzeniowość?

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

A jakie są róznice miedzy Pentium a Celeronem, ze nie warto za nie dopłacić? (Dodam, że na tym komputerze nikt nie będzie grał w gierki).

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wikipedia, maziek, wikiepedia...
Kod:
Cechą charakterystyczną tych procesorów (w porównaniu do procesorów Pentium) jest mniejsza ilość pamięci podręcznej. Przekłada się to na znaczne zmniejszenie ceny takich układów, ponieważ produkcja pamięci SRAM (stanowiącej pamięć podręczną) jest stosunkowo droga

Ja osobiście wolę przyinwestować w Pentiumy. Sprzęt zmieniam rzadko, więc na dłużej wystarcza (tylko teraz nie wiem co jest pierwsze, jajko czy kura).

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

podobno lightroom wspiera wielordzeniowość i dobrze się to odbija np na imporcie itp. warto.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Baku, wiem że brzydko, ale ja się na tym nie znam. Co z tego, że napiszą, że ma mniej pamięci podręcznej, jak nie wiem co z tego wynika (dla obróbki foto)?

Ja też rzadko zmieniam sprzet i dlatego raczej spoglądam na półki wyżej średniej. Ale z drugiej strony nie chcę, żeby mnie w trąbę zrobili, bo wiadomo, że jak powiem w sklepie, że chcę dobry komputer to cena jest nieograniczona.

Ghost - to pewna informacja?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

maziek, wystarczy dwurdzeniowy Intel np:
Intel Core 2 Duo E7500 2,93 GHz 3MB cache s. 775 Box
Intel Core 2 Duo E8400 3,00 GHz 6MB cache s. 775 Box

Nie wiem czy jest teraz sens szukać Pentiumy i Celerony kiedy wszystko opiera się na układzie Penryma i pochodnych, celeron nieznacznie tańszy jednakże polecam te dwa wyżej jeśli chodzi o tanie układy

Pamięci polecane przeze mnie:
Geil 4GB DDR2 1066 5-5-5-15 Black Dragon Dual Chanel
Geil 4GB DDR2 1066 6-6-6-18 Green Dual Chanel
i wolniejsze (delikatnie)
Geil 4GB DDR2 800 5-5-5-15 Black Dragon Dual Chanel

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

O-to-to: konkretnie i na temat.
A edmun, jakbyś musiał... wiem, że nie powinno się, ale jakbyś jednak musiał doradzić wydajny laptop z dobrą matrycą. Fotki i renderowanie filmów przede wszystkim, to w jakich konfiguracjach radziłbyś się rozglądać?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

maziek napisał/a:
Ghost - to pewna informacja?

głowy nie dam :wink:
ale nie mam powodów wątpić.

Itey 
Rozmowny

no to tak:
http://forums.adobe.com/thread/352534
jak chcesz w detalu to:
http://www.troygaul.com/LrExposedC4.html
a jak chcesz być generalnie guru to
http://blogs.adobe.com/jnack/64bit/

A w ogóle to się zastanów - na rynku standardem są 4-rdzeniowe, właśnie wszedł 6-core'owy, zaś niedługo intel zaprezentuje octacore (8) który do tego obsługuje wielowątkowość (czyli będzie 16 sztuk). Każdy producent oprogramowania musi to obsługiwać wcześniej czy później, więc jeśli nie zamierzasz zmieniać komputera co 12mieś. to chyba warto wziąć te 4 rdzenie :)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Itey, zanim powstaną aplikację obsługujące takie wielowątkowości, trochę potrwa, nie mówiąc że skrzydła dopiero to wszystko rozwija na linuxowskich systemach, bo niestety Windows XP czy Vista (nawet 64 bitowe) nie potrafią zarządzać wielowątkowością

Odpowiedz do tematu