Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 13 Cze, 2009 co do szkieł dla pentaxa?
padł mz-30. naprawa to ok. 240zł. dlatego postanowiłam kupić coś nowego.
panowie i panie!
co polecacie cyfrowego ze stajni pentaxa? k-m wydaje się być najtańszy. ale nie ma dobrych recenzji. ka-setka-de już lepiej wypada. używana tańsza.
mam 2 tamrony: 28-80 mm AF +UV i 70-300mm AF
i nie chcę wydać na puszkę więcej niż 700zł.
pewnie pozostaje mi giełda w Stodole albo komisy? a może jakieś inne pomysły? a może to wszytko sprzedać i kupić nikona?
no to co? k100d super i zabawa trwa, nie ma co więcej napisać.
a może lepiej używany k10d albo k20d? albo k200d albo poczekać do "po-wakacji" i może pentax wypuści coś nowego? tylko pewnie nie zamknie się w 7 stówkach...
po prostu mam kłopot, co zrobić z tym, co już mam i na co postawić, żeby jak najlepiej na tym wyjść. nie muszę mieć wypaśnego aparatu, ze zdjęć się nie utrzymuję i wystarczy mi coś przyzwoitego, nie za drogiego, żeby była satysfakcja i radość.
czytam od tygodnia sporo na ten temat,na dpreview różnica jakości fot pomiędzy k-emką a ka-setką jest spora. no ale ktoś przecież kupuje te ka-emki i robi zdjęcia...
Lepsze dobre szkła a gorsze body szczególnie jak masz mniej pieniędzy.
Nie wydaje mi się żeby można było coś z pentaxa kupić w tej cenie.
Natomiast Canon 350D kosztuje właśnie 600-700zł
Plusem Canona w takim przypadku jest 2 razy większy rynek szkieł używanych. Innymi słowy: sprzedać obiektyw pod canona będzie prościej, kupić używkę też. Kiedyś rozważałem przejście z Canona w Pentaxa ale nie dość że niektórych szkieł wcale nie dało się kupić to znaleźć używki lepszych graniczyło z cudem.
Szkieł nie masz ciekawych ale może z 800zł byś za nie dostała.
W takim wypadku masz Canon 350D (700zł) (lepiej 400D ale to już kwestia 1000zł)
18-55IS (Kit ze stabilizatorem, całkiem przyzwoity ~300zł.) no i też tamron/sigma 70-300 (wersja bez apo to ok 400-500zł. Może nawet taniej)
oracle czy ty każdemu musisz wciskać plastikowe canony?
Radziłbym się zastanowić o czym mówisz...
Pentax jest bardzo dobrą opcją ale pod warunkiem że mamy przynajmniej 2 razy tyle. I nie opowiadaj głupot bo kilka wątków niżej polecałem właśnie pentaxa.
Nie kupisz pentaxa ist D do tej ceny, a ta oferta już się zakończyła.
Do 700zł zdecydowanie najlepszy będzie 350D. Wątpie żeby autorka potrzebowała czegoś mocniejszego niż plastik. W ogóle wątpie żeby to miało jakiekolwiek znaczenie dla niej.
oczywiście że kupisz, były teraz dwa na allegro jeden podałem link, drugi z ceną minimalną 730zł też się nie sprzedał. Na forum pentaxa jest giełda można tam w cenie ok 800zł kupić k100 więc wystarczy poszukać a nie pisać że się nie da bo się da a sam proponujesz droższe
oracle napisał/a:
W takim wypadku masz Canon 350D (700zł) (lepiej 400D ale to już kwestia 1000zł)
18-55IS (Kit ze stabilizatorem, całkiem przyzwoity ~300zł.) no i też tamron/sigma 70-300 (wersja bez apo to ok 400-500zł. Może nawet taniej)
kit pentaxa za 150zł można kupić.
airmila napisał/a:
ze zdjęć się nie utrzymuję i wystarczy mi coś przyzwoitego, nie za drogiego, żeby była satysfakcja i radość
do tego celu k100/istDs nadaje się bardzo dobrze, fajnie się trzyma, nieduży, solidnie wykonany, dobry wizjer (w Ds-ie ten sam co w k10 więc wieeelki i jasny) i nie widzę powodu żeby pozbywać się obiektywów i kupować ponownie pdobne pod inną puszkę bo wcale taniej nie wyjdzie
[ Dodano: Nie 14 Cze, 2009 12:42 ]
airmila dużą radość dają manualne jasne stałki które można niedrogo nabyć (do 200zł za M1.7 pentaxa) z Ds-em i matówką z mikrorastrem satysfakcja gwarantowana
[ Dodano: Nie 14 Cze, 2009 12:48 ]
Ds obsługuje lampy w TTL, tanio można lampę kupić zastanów się i poczytaj, popytaj
[ Dodano: Nie 14 Cze, 2009 12:57 ]
przykład z giełdy forum pentaxa
"Z bólem ale jednak - sprzedam Pentaxa K100D z obiektywem DA 18-55/3.5-5.6 AL
W zestawie wszystko co daje fabryka + szybka karta 1GB Sandisk Ultra II i 4 akumulatorki VARTA 2500mah. Przebieg: ponad 11 tys. klapnięć lustrem...
Oczywiście istnieje możliwość negocjacji ceny ...850" i nie sprzedał się za tyle więc...
k100d na allegro wczoraj poszło za 860 zł. brałam udział w licytacji, przy przekroczeniu magicznej kwoty 7 stówek dałam sobie spokój, ponieważ z pustego i Salomon nie naleje, więc ta okazja przeszła mi koło nosa.
oracle - jednak zostanę przy pentaxach, jakby to powiedzieć, za dużo z tymi wymianami zachodu.dzięki za opcję, w każdym razie!
krewzszafy- dziękuję bardzo za hinty. już wiem, gdzie jeszcze szukać.
730 to nadal ponad 700 (ciekaw jestem czemu nikt nie kupił), a i chciałbym zauważyć, że zaczynają się wakacje, jak nie trafisz teraz to możesz czekać i do zimy.
Oczywiście, że pentax będzie lepszy bo ma lepszy kit, stabilizacje w korpusie ale traf teraz na takiego do 700zł.
No i wcale droższych nie proponuje, skromnie się pochwale że 350D za 300zł kupiłem z przebiegiem 4000. 700zł to maksimum za jakie można go sprzedać, jak ci się trafi to nawet za 500 da radę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10