Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 30 Cze, 2009 Do ekspertów tego forum !!
Witam państwa !!
Standardowo jak każdy chciałbym poproscić o porade w sprawie kupna lornetki. Zeby nie zasmiecać forum strałem sie znalesc odpowiedz na moje watpliwosci ale niestety nie znalazłem.
Jestem tak zwanym "poszukiwaczem skarbów" czyli osobą która chodzi sobie z wykrywaczem metalu i szuka zgubionych kiedys dawnio drobiazgów, lornetka przydałaby mi się zeby czasmi spojrzeć na skraj lasu czy miejsce ciekwawe do poszukiwań, albo na pole czy może nie zasiane i czy warto leśc do niego pare kilometrów, no albo czy ktoś nie leci na mnie z widłami za to że chodzę po jego polu No i może czasami poptrzeć na jakieś piekniejsze kobiety w oddali
A więc ! - chciałbym kupić lornetkę, ale jednak z tych tańszych, a o tych na forum bardzo mało, jedyne co mozna wywnioskować to to że nie warto kupować tych topowych na "alledrogo" za sto złotych z kawałkiem.
Wiem ze za kwote ok 200-300złotych cudu się nie dostanie, ale chcąc wybrać lepszy szajs to co byście polecicili ??
Chciałbym żeby to była lornetka z tych mniejszych kształetm w stylu np. tego Bushnela- >
Za/do 300 zł. każdy Ci tu poleci Delta Optical Entry i jest to najtańszy wariant warty swej ceny.......
A jeśli się uprzesz przy swoim,to Twoja wola,ale bierz maksymalnie 10x ,bo tych 30x nie utrzymasz za diabły (o ile to ma prawdziwe 30x) .
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009
Przy zachowanych parametrach 30x35 będzie dosyć ciemny obraz zwłaszcza przy deficycie światła (pochmurny dzień...). Dziś oglądałem świat przez 16x50 - to już mało komfortowe powiększenie, przy przesiadce na 12x50 można było zobaczyć znacznie więcej drobnych szczegółów ze względu na stabilniejszy obraz. Patrząc na Twoje preferencje wystarczyłaby np. 8x30, 8x40, 10x42...Zerknij na oferty sprawdzonych firm, np. Nikona, Delty Optical, itd.
Power nie jest najważniejszy, często bardziej szkodzi niż pomaga.
Jeśli chcesz kupić coś przyzwoitego za małe pieniądze szukaj Bressera 10x50 w ofercie Lidla za 79 zł. (06.07.2009).
Co by można wrzucić do plecaka pełnego już innych gadzetów przydatnych w poszukiwaniach i przygodzie
Jak mała to kup coś w stylu 8x25 lub 8x30. Nie kupuj lornetki o wyższych przybliżeniach niz 8 przy małych obiektywach.
Z lornetki o powiększeniu powyżej 12-15 razy i tak nie skorzystasz wygodnie bez podpórki, więc ją radzę odpuscić.
Lornetka o takich parametrach jak podałeś to jakieś kuriozum dla naiwnych... pole widzenia 130m na 1 km przy powiększeniu x30 jest co najmniej trudne do osiągnięcia (żeby nie powiedzieć ze to jest po prostu piramidalna bzdura). Najlepsze szerokokatne okulary do lunet z powiekszeniem x30 daja pola widzenia rzędu 40-43 metrów na kilometr...
Inna sprawa, że rzut oka na strone Bushnella
http://www.bushnelloutdoo...ell/eu/company/
pokazuje, że taki absurdalny model prze ta firmę produkowany nie jest. A lornetka z tymi dumnymi napisami na prezentowana na zdjęciach prawie na pewno nie ma obiektywów 3.5 cm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14