Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009 Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM
Hej,
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich.
Czy ktoś z Was już używał nowego obiektywu Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM?
Stoje przed decyzją o kupnie "zamiennika kita" do EOS 40D Do wyboru mam
Sigma 17-70 mm F2.8-F4.5 DC MACRO
Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro
Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II LD Aspherical [IF]
oraz oczywiście wspomnianą wyżej nowinkę Sigmy.
Czytałem już chyba setki testów i opinii o tych obiektywach. Nowa sigma wygląda ciekawie
ze swoją stabilizacją i HSMem. Bardzo podobają mi się ogniskowe Sigmy 17-70 ale niestety
brak HSM i problemy z autofocusem dla Canona (jest aż tak źle?). Jestem kompletnie zdezorientowany. Czy ktoś już pstrykał nową Sigmą?
netlest, stawiałbym na sigmę 18-50 2.8 jak nic....
netlest [Usunięty]
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009
Jakby przeczytać test na optycznych jej i Sigmy 17-70 to wcale tak jasne nie jest.
Teoretycznie to Ex i światło fajne ale w praktyce czegoś kurde brak. HSM też by wypadało
w tej klasie dawać.
Przy takiej światłosile 40D nabiera lepszej wprawy przy AF.
Zawsze nadrobisz właśnie światłem niż szybszym AF.
Kwestia do czego głównie chcesz używać, jeśli jako zamiennik kita do fotografii różnej to stawiałbym na światło, jeśli na serio fotografujesz sport, to ta wersja z HSM może być lepszym wyborem, no ale te 4,5 na końcu stawia tą sigmę delikatnie obok kita...
Nie wiem... jeśli patrzę na obiektywy które mają mi służyć (i miałbym pieniądze) ot tak do spacerów i mają zamienić kita - to stawiałbym raczej na światło. Na mój sprzęt nie patrz, u mnie sprzęt jest taki a nie inny ze względu na brak kasy
netlest [Usunięty]
Edmun a co byś powiedział o tym Tamronie SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical?
Światło też 2.8, chwalony jest ogólnie tylko troche serwis podobno kulawy jakby co.
netlest, lepiej jeszcze trochę dozbieraj, używki canona 17-55/2,8 można dostać za ok.3000pln
Serwis canona też nie ma najlepszej opinii, ale jest mało prawdopodobne, że będzie Ci potrzebny
Ja osobiście nie rozumiem takiego kroku Sigmy...
Zamiast wsadzić wreszcie HSM do wersji f/2.8 (wiadomo podnosząc cene troszke do góry) - byłoby fajne szybkie szkło. A tak zrobili nowy obiektyw z gorszym światłem,ale kuszą niezdecydowanych silniczkiem i stabilizacją (i w sasadzie nie mają silnego gracza w tym zakresie)- bez sensu.
netlest, udanych wyborów
Ostatnio zmieniony przez amv Sro 01 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Czyli jednym słowem loteria Skomplikowane te wybory obiektywów
Hmm,
Wybór powinien byc na zasadzie: czy wystarcza mi rozdzielczość i światło Sigmy? Czy wolę mieć stałe 2.8 ale mniejszy zakres i inne wady Tamrona? Wsyzstko zależy od twoich preferencji, Ty musisz się zdecydować...
Ja do codziennego uzytku wolałbym Sigmę.
netlest [Usunięty]
Zastanawiam się jeszcze ciągle czy nie poczekać na sigmę 18-50 w wersji 2.8-4.5 z HSM i OS. Pojawiła się już w sklepach ale na razie brak opinii o tym szkle Jak myślicie będzie to poważna konkurencja dla 17-70?
Jeśli chodzi o uniwersalność obiektywu to jest jeszcze inna alternatywa w stosunku do Sigmy 17-70. Jest nią Sigma 18-125 3.8-f/5.6. Jasne, jest ciemniejsza ale za to bardziej uniwersalne ogniskowe, stabilizacja i silnik HSM (także dla Canona). W teście wypada przyzwoicie.
Jak myślicie będzie to poważna konkurencja dla 17-70?
Wśród początkujących pewnie będzie to konkurencja, bo pójdą na marketingowy lep stabilizacji obrazu i potencjalnie lepszy AF (ale czy będzie lepszy?). Ja tam nadal wolałbym 17-70 ze względu na dodatkowy milimetr na szerokim końcu i większy zakres.
17-70 to dość pancerne szkło i na spacery i wycieczki bardzo fajnie się nadaje. Z pracą AF nie jest tak źle, choć oczywiście to nie jest liga obiektywów USM Canona ani nawet HMS Sigmy. Ale ma inne zalety, więc należy rozważyć co nam bardziej potrzebne.
Sigma 18-50/2.8 często nie ma dobrych opinii, Tamron o tych samych parametrach jest częściej polecany. Co do serwisu i jakości to nie będę powtarzał tego, co napisano już sto razy w innych wątkach. netlest, poczytaj trochę starszych wątków w tym dziale bo pytasz o obiektywy i kwestie omówione już wielokrotnie.
netlest [Usunięty]
Czytając te wszystkie pochlebne opinie o 17-70 postanowiłem, że to będzie to szkło. Do tego prawdopodobnie kupie Canona 70-200 f4 L dla uzupełnienia a z czasem dokupię jakąś stalkę jasną portretową. Man nadzieję, że moja decyzja jest trafna. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11