Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Microdrive CF ?
Autor Wiadomość
Iktorn 
Nowy

Wysłany: Wto 28 Lip, 2009   Microdrive CF ?

Witajcie,
znalazłem coś takiego: link i zastanawiam się, czy warto kupić to do 40D? Czy to w ogóle będzie działać? Bo nie znalazłem informacji pod jakim napięciem to pracuje.. Czy może dać sobie spokój i kupić kartę?

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Wto 28 Lip, 2009   

karta 4GB 233x kosztuje jakieś 80-90zł. 4Gb x133 - 50zł.
po co się bawić w takie coś? nic nie zyskasz. poza potencjalnymi kłopotami.

Iktorn 
Nowy

Z tym, że ten dysk powinien być szybszy. Ale brak dłuższej gwarancji itd... Raczej masz rację. Dzięki.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

nie badałem dokładnie, ale 233x to chyba 30MB. więc porównywalnie. (o ile się nie walnąłem)
no i trzeba mieć UDMA w aparacie, żeby korzystać z takich prędkości.

to miało sens jak pamięci flash były drogie. przy porównywalnej cenie.. :roll:

Iktorn 
Nowy

Po prostu myślałem, że taki microdrive to coś lepszego niż karta. Skoro nie, to po dylemacie :razz:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Sro 29 Lip, 2009   

Iktorn napisał/a:
Czy to w ogóle będzie działać?

Jeżeli spełnia w pełni specyfikację CF, to bedzie działać.
Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że microdrive to urzadzenie, które posiada w środku cześci ruchome więc do tak mobilnych urządzeń, jak aparat foro, według mnie nie powinno sie ich stosować. Oczywiście ze względów bezpieczeństwa danych (fotek), a na tym punkcie mam bzika.
Z tych względów warto kupować (choć droższe) karty CF w metalowej obudowie. W czasie silnych wyładowań atmosferychnych jest mniejsza szansa, że pamięć się "ulotni". :wink:

Iktorn 
Nowy

B o g d a n napisał/a:
Z tych względów warto kupować (choć droższe) karty CF w metalowej obudowie. W czasie silnych wyładowań atmosferychnych jest mniejsza szansa, że pamięć się "ulotni". :wink:

oo, tego nie wiedziałem. Myślałem, że ta metalowa obudowa, to raczej taki bajer.. W takim razie na Preteca się zdecyduję.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Iktorn napisał/a:
Myślałem, że ta metalowa obudowa, to raczej taki bajer.. W takim razie na Preteca się zdecyduję.

Do swego 50D używam kart:
Pretec CompactFlash 8GB 333x

parametry:
• Prędkość przenoszenia danych: odczyt do 50MB, zapis do 40MB na sekundę
• Karta Pretec CF333x wykorzystuje najnowszą specyfikację CF 4.0
• Jest wykonana w najnowszej technologii 50nm technologii z chipem SLC NAND
• Bardzo niski pobór energii
• Temperatura pracy: -20°C do +85°C
• Wsparcie Ultra DMA mode 0-6
• Metalowa obudowa

Ceny od 289 zł. http://www.ceneo.pl/1191098

Iktorn 
Nowy

Dzięki. Ale do 40D takiej szybkiej nie potrzebuję. 233x wystarczy.

Tranquilizer 
Bywalec

Iktorn napisał/a:

Ja do C40D kupiłem SanDisk Extreme III 4GB bo akurat jakaś przecena o 30 pln była.

Ale myślę, że mając SanDisk Ultra II też pewnie byłbym zadowolony (w serii strzelać raczej chyba nie będą).

Wszystko zależy do czego będziesz wykorzystywał sprzęt.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Iktorn napisał/a:

Z moich informacji wynika, że w metalowej obudowie (jeśli chodzi o Pretec'a) są karty tylko typu 333x

Iktorn 
Nowy

Tranquilizer napisał/a:
Ja do C40D kupiłem SanDisk Extreme III

Czytałem, że do 40D nie warto nic szybszego kupować.
B o g d a n napisał/a:
Z moich informacji wynika, że w metalowej obudowie (jeśli chodzi o Pretec'a) są karty tylko typu 333x

Chyba masz rację. Coś mi się pomyliło. Hm.. Sandisk Extreme III na pewno byłby najlepszym rozwiązaniem, ale jest 2x droższy od Preteca. Długich serii jakoś specjalnie nie trzaskam, więc raczej wezmę Preteca. Chyba, że znajdę Sandiska w promocji :lol:

Odpowiedz do tematu