Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: RobertO
Pon 22 Cze, 2009
Jeśli nie Canon to co wybrać
Autor Wiadomość
sylb 
Nowy

Wysłany: Pon 22 Cze, 2009   Jeśli nie Canon to co wybrać

Przymierzam, się do zakupu takiego oto zestawu.

Canon 450D lub 40D lub 500D a może ostatecznie 1000D
+ obiektywy
EF-S 17-85 IS USM
+
70-300 mm IS USM lub 70-200 L EF USM (tu się waham który)
+
Lampa 580II

Mam w prawdzie analogowego Canona, ale zasadniczo nic nie trzyma mnie przy tym standardzie.

Jako,że nie jestem rozeznany w Nikonie prosiłbym o poradę, co miał bym z Nikona za podobne pieniądze
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 22 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Pon 22 Cze, 2009   

sylb,
Nikon D90/D5000/D60
+
Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5 lub Nikkor 18-105mm f/3,5-5,6 VR
+
Nikkor 70-300 F/4.5-5.6 VR
+
Nikon SB-900
Ostatnio zmieniony przez Monastor Pon 22 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

To ja odpowiem obrazkiem:

Canon:

Nikon:

W mniejszej cenie, lepsze body, ciemniejsze lecz dłuższe tele, standard o większym zakresie ogniskowych.

[ Dodano: Pon 22 Cze, 2009 14:57 ]
Monastor, wcale nie zgapiłem od Ciebie :D ... coś jest na rzeczy skoro takie same zestawy podaliśmy, autorowi powinno dać do myślenia :)

Monastor 
Optyczny

mnich, to po prostu bliźniacze zestawy u Nikona i Canona. Chyba nic dziwnego, że obydwie firmy mają swoje szkła w tym segmencie.

Nie wypowiem się natomiast co do tego który zestaw jest lepszy bo:
1. To zależy od zdjęć, jakie się chce robić
2. Na dobrą sprawę są równorzędne.
3. I tak wiadomo, że Canon jest lepszy, to po co się wypowiadać :mrgreen:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Ale problem jest już z 70-200 u nikona... i wybór kita u nikona - dla mnie - też nie jest prosty, bo wolałbym na przykad 16-85 zamiast 18-105

komor 
Moderator

mnich, obiektyw 17-85 IS za ponad dwa koła? W Fotojokerze jest za 1200 zł:

e-fotojoker.pl i taka jest teraz jego realna rynkowa wartość.

Porównanie 70-300 IS z 70-200/4 też nieco nie teges, bo to jednak inne klasy/zastosowania. Oczywiście trzeba wybrać co się potrzebuje.

Marek S. 
Uczestnik

Zapomnieliście o pozostałych systemach, które też oferują podobne zestawy :-)
Np. znany mi Pentax:
- Body K200D/K-M
- DA 18-55/3,5-5,6 lub sporo droższy 17-70/4 SDM
- DA 55-300/4-5.8
- lampa Pentax AF-540FGZ

Całość wyjdzie nawet taniej niż zestawy Nikona czy Canona a jakościowo pewnie wypadnie podobnie :wink:

sylb 
Nowy

Kompletnie nie jestem w temacie nikona, wiec nic nie mogę powiedzieć na ten temat, ale zakładam, że obiektywy prezentują podobny poziom i szybkość.
Canon ma ten plus, że mam 3 obiektywy do starego, czyli Kit canona+Tele Tamrona 70-200+ Canon 50/1.8.
P.S.
Na optyczne mają trochę „przesalaną cenę” za 17-85 IS.
Na początek chciałbym kupić body+obiektyw+lampę .

Zastosowanie zestawu, to klasyka czyli "rodzina", a portert to raczej nie pozowany.
Ostatnio zmieniony przez sylb Pon 22 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Marek S. napisał/a:
Zapomnieliście

O przepraszam! Ja się na Pentaxie nie znam :)

[ Dodano: Pon 22 Cze, 2009 15:20 ]
komor, korzystałem ze jednego źródła. Nie jestem wyszukiwarką okazji, ani też znawcą Twego Systemu.

[ Dodano: Pon 22 Cze, 2009 15:22 ]
komor napisał/a:
Porównanie 70-300 IS z 70-200/4 też nieco nie teges, bo to jednak inne klasy/zastosowania.

oczywiście, wybrałem L-lepsze :)

sylb 
Nowy

komor napisał/a:
mnich
Porównanie 70-300 IS z 70-200/4 też nieco nie teges, bo to jednak inne klasy/zastosowania. Oczywiście trzeba wybrać co się potrzebuje.

Fotografując na analogu, torchę mi brakowało długiego zoma max. 200, drugiej strony w cyfrówce jest mnożnik 1.6 wiec teraz miał bym tak naprawdę 320.
Cena 70-300 IS, jest dość atrakcyjna w porównaniu z L która jedna badzo mocno poszła w górę.

Co do body, może sie dziwne wydawać zestawienie najtańszego body z L, ale chyba nie potrzebują nic lepszego niż 1000d no chyba,że gdzieś wychaczę jakiś zestaw z 40D w super cenie.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

sylb napisał/a:
może sie dziwne wydawać zestawienie najtańszego body z L, ale chyba nie potrzebują nic lepszego niż 1000d

Dziwne to nie jest, ale dobrze się zastanów. Pomiędzy 1000D, a 40D są dwa rzuty beretem. Jeżeli jeszcze niedawno 450D to był entry level, to 1000D jest teraz jeszcze przed tym poziomem. Różnica 1 tyś zł. do 40D, ale masz zuuupełnie inny sprzęt. :wink:

oracle 
Maniak

Jeśli nie potrzebujesz nic lepszego to bierz 1000D. Chociaż ja bym był za 400D lub 450D w ostateczności.

Ponad 350D można brać bez obawy o syfiasty AF :lol:

sylb 
Nowy

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009   

Pod wpływem silnego impulsu zakupiłem dziś Canona 50d+ 17-85IS.
Czym zabezpieczyć ekran z tyły.

krisv740
[Usunięty]

modlitwą.... :cool:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

sylb napisał/a:
Czym zabezpieczyć ekran z tyły.
najlepiej niczym :D