Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 Jeśli nie Canon to co wybrać
Przymierzam, się do zakupu takiego oto zestawu.
Canon 450D lub 40D lub 500D a może ostatecznie 1000D
+ obiektywy
EF-S 17-85 IS USM
+
70-300 mm IS USM lub 70-200 L EF USM (tu się waham który)
+
Lampa 580II
Mam w prawdzie analogowego Canona, ale zasadniczo nic nie trzyma mnie przy tym standardzie.
Jako,że nie jestem rozeznany w Nikonie prosiłbym o poradę, co miał bym z Nikona za podobne pieniądze
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 22 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nikon:
W mniejszej cenie, lepsze body, ciemniejsze lecz dłuższe tele, standard o większym zakresie ogniskowych.
[ Dodano: Pon 22 Cze, 2009 14:57 ] Monastor, wcale nie zgapiłem od Ciebie ... coś jest na rzeczy skoro takie same zestawy podaliśmy, autorowi powinno dać do myślenia
mnich, to po prostu bliźniacze zestawy u Nikona i Canona. Chyba nic dziwnego, że obydwie firmy mają swoje szkła w tym segmencie.
Nie wypowiem się natomiast co do tego który zestaw jest lepszy bo:
1. To zależy od zdjęć, jakie się chce robić
2. Na dobrą sprawę są równorzędne.
3. I tak wiadomo, że Canon jest lepszy, to po co się wypowiadać
Zapomnieliście o pozostałych systemach, które też oferują podobne zestawy
Np. znany mi Pentax:
- Body K200D/K-M
- DA 18-55/3,5-5,6 lub sporo droższy 17-70/4 SDM
- DA 55-300/4-5.8
- lampa Pentax AF-540FGZ
Całość wyjdzie nawet taniej niż zestawy Nikona czy Canona a jakościowo pewnie wypadnie podobnie
Kompletnie nie jestem w temacie nikona, wiec nic nie mogę powiedzieć na ten temat, ale zakładam, że obiektywy prezentują podobny poziom i szybkość.
Canon ma ten plus, że mam 3 obiektywy do starego, czyli Kit canona+Tele Tamrona 70-200+ Canon 50/1.8.
P.S.
Na optyczne mają trochę „przesalaną cenę” za 17-85 IS.
Na początek chciałbym kupić body+obiektyw+lampę .
Zastosowanie zestawu, to klasyka czyli "rodzina", a portert to raczej nie pozowany.
Ostatnio zmieniony przez sylb Pon 22 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz
mnich
Porównanie 70-300 IS z 70-200/4 też nieco nie teges, bo to jednak inne klasy/zastosowania. Oczywiście trzeba wybrać co się potrzebuje.
Fotografując na analogu, torchę mi brakowało długiego zoma max. 200, drugiej strony w cyfrówce jest mnożnik 1.6 wiec teraz miał bym tak naprawdę 320.
Cena 70-300 IS, jest dość atrakcyjna w porównaniu z L która jedna badzo mocno poszła w górę.
Co do body, może sie dziwne wydawać zestawienie najtańszego body z L, ale chyba nie potrzebują nic lepszego niż 1000d no chyba,że gdzieś wychaczę jakiś zestaw z 40D w super cenie.
może sie dziwne wydawać zestawienie najtańszego body z L, ale chyba nie potrzebują nic lepszego niż 1000d
Dziwne to nie jest, ale dobrze się zastanów. Pomiędzy 1000D, a 40D są dwa rzuty beretem. Jeżeli jeszcze niedawno 450D to był entry level, to 1000D jest teraz jeszcze przed tym poziomem. Różnica 1 tyś zł. do 40D, ale masz zuuupełnie inny sprzęt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13