Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ostatnio przyszedl mi do glowy taki pomysl na obiektyw, czy da sie cos znalezdz co spelnia ponizsze warunki.
1. Obiektyw do krajobrazu, szeroki, w graniczach od 12mm do 20mm , bo to na C40D, ale nie fish eye
2. Stalka - latwiej opanowac GO i hiperfocalna odleglosc
3. Jasny - wiem ze i tak trzeba go przymykac, ale moglby tez sluzyc we wnetrzach
4. Dobry optycznie (lub bardzo dobry ) - szerokiego mam kita 17-85 wiec musialby byc zdecydowanie lepszy.
5. Moze byc manualny - kadry statyczne wiec i czas jest (nawet bez potwierdzenia ostrosci)
6. Cena 600-700PLN - wiem ze tu moze byc problem, bo troche sprzeczny z p.4, ale kiedys moze kupie jasna szeroka L-ke, wiec potraktujmy to jako obiektyw przejsciowy (na rok, poltora)
7. System dowolny, zeby tylko dalo sie podpiac do EF i zeby ostrzyl do nieskonczonosci - przejsciowke na M42 juz mam.
8. W miare szybko dostepny w sklepach internetowych (powiedzmy ze to warunak niekonieczny).
Wszelkie porady i ewentualnie dalsze wymagania mile widziane
1. Obiektyw do krajobrazu, szeroki, w graniczach od 12mm do 20mm , bo to na C40D, ale nie fish eye
Już samo to kryterium w zasadzie ogranicza wybór do 14/2,8 Ale do ceny musisz dopisać jedno zero na końcu i kupić używkę Nic innego do głowy mi nie przychodzi, niestety jeszcze nie wpadli na pomysł wyprodukowania jasnych, szerokich stalek do APS-C, co mnie też strasznie denerwuje. Póki co w rozsądnej cenie i przyzwoicie szerokie zostają tylko zoomy...
Tamron też robił 14/2,8, Sigma ma niby 20/1,8 ale IMO będzie trochę za wąskie miejscami. Z M42 najszersze co mi przychodzi do głowy ma właśnie w okolicach 21mm. Nie wiem, może ktoś wie o czymś takim, ja nie słyszałem. Jak bym słyszał, pewnie już bym dawno sam nabył.
Ta Sigma i ten Tamron to troche drogo. Takumar raczej niedostepny, Jest na ebay'u wiec dla mie niedostepny, a i cena troche powyzej 200$, na taobao (chinski ebay) sa tylko od 28mm. Jakis stary 28mm na M42 to jeszcze gdzies mam, jak bede na urlopie to poszukam. Najlepsze byloby cos w stylu Samyanga 8mm, tylko 2 razy dluzszy.
Jak widac nie ma polsrodkow , trzeba zbierac na cos porzadnego
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 21 Lip, 2009
Usjwo, nie trafisz w takiej cenie takiego szkła, jedynie możesz się ratować Zenitarem 16/2.8, który na aps-c już prawie nie przerysowuje.
Flektogon 20/4 w sumie nie jest tragiczny, ale już kit będzie lepszy..
20/2.8 już w ogóle (lepiej by było wymienić 17-85 na coś lepszego)
niekiedy można kupić Tokinę 17mm za 600-800zł bodajże...
ale i tak lepiej kitem focić... albo Sigmą 10-20 / Tokiną 12-24 etc..
Dzieki wszystkim za porady. Jak widac w takiej cenie nic nie dostane. Ten obiektyw mial byc jako treningowo-naukowo-tymaczasowo-tania alternatywa, wiec Tokiny, Sigmy i Tamrony za 3kPLN nie wchodza w gre, trzeba dozbierac do EF 16-35. W celach "naukowych" mam jeszcze trzy manulane M42 28mm, 56mm i 300mm + pierscienie do makro. Do zdjec pozostanie na razie EF-S 17-85.
A nawiasem mowac, naprawde tak ciezko (tanio) zrobic staloogniskowy obiektyw w tym zakresie Przeciez jak mozna zooma za 3kPLN to manualna stalka powinna byc do 1k . Czy moze raczej nie ma klientow na manulane stalki i nikt tego juz nie robi
A nawiasem mowac, naprawde tak ciezko (tanio) zrobic staloogniskowy obiektyw w tym zakresie Przeciez jak mozna zooma za 3kPLN to manualna stalka powinna byc do 1k . Czy moze raczej nie ma klientow na manulane stalki i nikt tego juz nie robi
Zastanawialiśmy się nad tym tematem na tym forum kilka razy przy okazji różnych tematów i chyba doszliśmy do tego, że nikt nie wie dlaczego tak jest. Najprędzej dlatego, że producenci mają użytkowników lustrzanek z APS-C za amatorów i uważają za niegodnych robienia dla nich specjalnie stałek. W każdym razie jak widzę nie jest mało chętnych na takie stałki, więc może w końcu coś się ruszy, tak samo jak się ruszyło ze standardami, np. 30/1,4 Sigmy, czy 35/1,8 Nikona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10