Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 11 Lip, 2009 problem z speedlite 430 ex II
Uzywam tej lampy z 400d.Po wlaczeniu C.Fn.9 powinna byc wlaczona funkcja automatyczna synchronizacja zoomu obiektywu z lampa blyskowa z dostosowaniem do wielkosci matrycy,powinna wyswietlic sie ikonka na lampie.W moim 400d ta funkcja poprstu nie dziala.Zoom lampy moge jedynie ustawic manualnie.Co moze byc przyczyna?Jesli ustawiam zoom na lampie manualnie to ustawiac w skali 1:1 tzn.na obiektywie 50 i na lampie 50 czy pod pelna klatke tzn.50mm na obiektywie i 70mm na lampie?
art80, masz na myśli C.Fn.9 w lampie czy obiektywie? O ile mnie instrukcja nie myli to C.Fn.9 w lampie 430 EX II nie istnieje, natomiast w 400D ten numer oznacza zmianę synchronizacji migawki na drugą kurtynę, a to nijak ma się do ustawiania zoomu lampy.
Oczywiscie chodzi mi o Custom Function na lampie blyskowej.430 EX II na ustawienia c.fn:00,01,02,07,08,09-o ktorej pisalem(Auto zoom for sensor size),10,11,14.Mam ustawione na ETTL
A rzeczywiście, ściągnęła mi się instrukcja do wersji I a nie II. W wersji II jest C.Fn.9 i domyślne ustawienie 0 powoduje automatyczne rozpoznawanie zooma. Pamiętam, że u mnie 580 EX II prawidłowo rozpoznawała to z 400D, ale nie miałem do czynienia z 430 EX II. Na pewno C.Fn.9 masz nie zmieniane z domyślnej pozycji 0?
tak mam c.fn 9.1.I poprostu nic sie nie dzieje.Przy najcisnieciu spustu migawki do polowy powinna pokazac sie odleglosc.U mnie na wiswietlaczu widac:ETTL i manual zoom.
Poza tym, jak masz manual zoom, to znaczy że go tak ustawiłeś i nie będzie automatycznego rozpoznawania matrycy. Ustaw zoom do pozycji automatycznej, czyli do krańcowego położenia. Nie wiem jak to jest w 430, ale w 580 schodzę do najniższej pozycji (24 mm) i potem jeszcze niżej. U mnie znika wtedy ikonka (M) i jest zoom automatyczny. Dopiero wtedy ma prawo zadziałać funkcja rozpoznawania matrycy, czyli powinna pojawić się ikonka z ramką.
No tak, jak głowica jest w pozycji innej niż na wprost to autozoom ustawia się na 50 mm. Strona 17 w instrukcji (angielskiej, w polskiej może inna strona).
Przy okazji jak dziala manualny zoom tzn:czy w przypadku 400d(niepelnej klatki).Ustawiac w skali 1:1 tzn:obiektyw 50 mm ,na fleszu 50 mm,czy obiektyw 50 mm,na fleszu 80 mm?
art80, lampa uwzględnia fakt, że matryca 400D jest mniejsza niż matryca aparatu pełnoklatkowego. Mnoży ogniskową razy 1,6. Ten aparat ma z 50-tką takie pole widzenia jak na przykład 5D z obiektywem 80 mm.
Ale uwzględnianie rozmiaru matrycy odbywa się moim zdaniem tylko w przypadku zoomu automatycznie ustawianego przez body. Kiedy dajemy na manual to 50 mm jest po prostu 50 mm i nie jest uwzględniany przelicznik cropa 1,6. Nie znalazłem tego w instrukcji napisane bezpośrednio, ale tak mi się wydaje. Sprawdź czy po przejściu na manual zoom znika ikonka z ramką (oznaczająca crop). Jeśli znika to moim zdaniem nie ma uwzględniania wielkości matrycy, co moim zdaniem jest sensowne.
Zoom automatyczny (bo o niego pytasz?) ustawia najbliższą możliwą ogniskową z systemu Canona. Jak podepnę Sigmę 30mm to 580 EX II wyświetla 28 mm.
Przy zoomie ręcznym nie chodzi przecież (jak sądzę) o małpowanie ogniskowej obiektywu tylko o uzyskanie jakiegoś specyficznego efektu. Szczególnie jeśli lampę zdejmiemy ze stopki aparatu i ustawimy ją gdzieś indziej. Stąd moim zdaniem ewentualny crop-factor puszki nie powinien być uwzględniany jeśli użyjemy funkcji Manual Zoom.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10