Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 19 Lip, 2009 Czym się kierować przy wyborze lustrzanki??
Niedługo zamierzam kupić lustrzankę do fotografowania przyrody (głównie ptaków). Jakimi kryteriami powinienem się kierować przy wyborze aparatu? Jakie są dobre modele i firmy?
najlepiej gdybys mogl sprawdzic aparaty organoleptycznie ze sie tak wyraze
np.pojsc do sklepu i poprostu pomac kilka aparatow zeby zobaczyc jak ci leza,jak ci pasuje guzikologia itp.
no a przedewszystkim to musisz powiedziec ile chcessz wydac na to
1. Szybki i celny AF
2. Dobry tryb seryjny
3. Dobre zachowanie na wysokim ISO
Moim zdaniem głównie na to powinieneś zwrócić uwagę i to dokładnie w takiej kolejności jak napisałem. Ergonomia jest ważna, ale to raczej kwestia przyzwyczajenia, czy indywidualnych preferencji. Dobrze też zwrócić uwagę, czy w systemie, który zdecydujesz się wybrać są odpowiednie do tego obiektywy i w jakiej cenie. Zawsze też można kupić coś od Sigmy czy Tamrona, ale na początek myślę że systemowe szkiełka klasy 75-300 dadzą radę.
Wysłany: Nie 19 Lip, 2009 Re: Czym się kierować przy wyborze lustrzanki??
kisiel1992 napisał/a:
Niedługo zamierzam kupić lustrzankę do fotografowania przyrody (głównie ptaków). Jakimi kryteriami powinienem się kierować przy wyborze aparatu? Jakie są dobre modele i firmy?
Najlepsze, długie (co najmniej 300 mm) jasne szkło, z szybkim AF na jakie cię stać. I najlepszy korpus z szybkim AF i szybka seria na jaki Cię stać. W tej kolejności.
W klasie naprawdę wysokiej to własciwie tylko Canon i Nikon. Za rozsądne pieniądze (c.a.7-10 tys) to właściwie każda puszka klasy 'sredniej' z odpowiednim obiektywem. Jak już kołdra bardzo krótka to oszczędzać raczej na body nie na szkle. Z funduszem rzędu 2-4 tys. nie liczyć na zbyt wiele.
Do obsługi kazdego, najdurniejszego sytemu idzie się przyzwyczaić.
kisiel1992 [Usunięty]
Wysłany: Pon 20 Lip, 2009
Na razie mam prawie 3 tys., ale coś widzę, że mało . Dzięki.
Na razie mam prawie 3 tys., ale coś widzę, że mało
No troche mało. Możesz liczyć tylko na najprostrzy aparat z super zoomem w komplecie. Chociaż z Tamronem 18-200mm od 3030 zł. Gdyby to miałbyć systemowy obiektyw np. Canona to trzeba dołożyc ok. 1k zł. Poniżej ceny dla 450D:
http://www.ceneo.pl/1768010
Oczywiście pewnie jakość tych obiektywów nie jest powalająca. Ale może na poczatek warto kupić?
Jeśłi nie jesteś leniwy to i manualnym szkłem strzelisz świetne fotki np. tairem 300
007areka [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Lip, 2009
B o g d a n napisał/a:
kisiel1992 napisał/a:
Na razie mam prawie 3 tys., ale coś widzę, że mało
No troche mało. Możesz liczyć tylko na najprostrzy aparat z super zoomem w komplecie. Chociaż z Tamronem 18-200mm od 3030 zł. Gdyby to miałbyć systemowy obiektyw np. Canona to trzeba dołożyc ok. 1k zł. Poniżej ceny dla 450D:
http://www.ceneo.pl/1768010
Oczywiście pewnie jakość tych obiektywów nie jest powalająca. Ale może na poczatek warto kupić?
...nie nie warto...jak juz to taki 70-300 is lub vr do zabawy na poczatek to minimum...ja doradzam do ptakow niestety ale dlugie szklo 100-400 lub jakas stalke w okolicach 300 lub 400....sa jakies sigmy zoom do 500mm ale to moze do Arka (naczelnego) napisz to Ci cos wiecej doradzi......i pamietaj co tanie to drogie......napewno nie oszczedzaj na szkle a co do puszek to tak przynajmniej klasa 40d!!! 50d lub d300....pozdro.
ja doradzam do ptakow niestety ale dlugie szklo 100-400 lub jakas stalke w okolicach 300 lub 400....sa jakies sigmy zoom do 500mm ale to moze do Arka (naczelnego) napisz to Ci cos wiecej doradzi......i pamietaj co tanie to drogie......napewno nie oszczedzaj na szkle a co do puszek to tak przynajmniej klasa 40d!!! 50d lub d300....pozdro.
I to wszystko kupi za 3 tysiące złotych.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Lip, 2009
B o g d a n napisał/a:
007areka napisał/a:
ja doradzam do ptakow niestety ale dlugie szklo 100-400 lub jakas stalke w okolicach 300 lub 400....sa jakies sigmy zoom do 500mm ale to moze do Arka (naczelnego) napisz to Ci cos wiecej doradzi......i pamietaj co tanie to drogie......napewno nie oszczedzaj na szkle a co do puszek to tak przynajmniej klasa 40d!!! 50d lub d300....pozdro.
I to wszystko kupi za 3 tysiące złotych.
...taaak najpierw sie straci 3tys pozniej drugie 3tys pozniej nastepne i dalej bedzie nie zadowolony i caly czs tylko pol srodek...dla czytatych ...jeszcze raz co tanie to drogie.....dla czytatych a nierozumnych jest tez wersja(wyzej pisalem) oszczednosciowa 40d 2500 + 1500 szklo 70-300 is a to jest okolo 4000 moze uzywka a moze nie ....dla chcacego nic trudnego......pozdro.
ps. a zestaw do 200 wybaczale bedzie poprostu zakrotki
[ Dodano: Czw 23 Lip, 2009 13:01 ]
Update:
Przyszła przejściówka F/M42 w wersji slim. Z Pentaconem 200/4 (czyli 300mm po cropie) na f/16 mam ostrość gdzieś do 50m. Chyba ok.?
Obiektyw kosztuje śmieszne pieniądze. Jak znajdę moment, to sprawdzę, czy jest wystarczająco ostry do ptaszków
[ Dodano: Czw 23 Lip, 2009 13:05 ]
Oczywiście nie trzeba zarzucać nieskończoności, można dopiąć manualnego nikkora: http://allegro.pl/item684...yfra_300_4.html
Albo, jeśli masz żyłkę myśliwego, manualne 300/2.8... mniam!
Jeśli autor wątku ma 3 tysiące do wydania na "lustrzankę do ptaszków"
to ja proponuję tak:
dołożyć 500 PLN i zastanowić się nad Olympusem E-520 z krótkim kitem (ok 2000) + D Zuiko70 -300 (ok 1500)
Co dostajemy ?
W miarę uniwersalny sprzęt ( dzięki krótkiemu kitowi możemy fotografować nie tylko ptaszki ) i zakres ogniskowych dający odpowiednik do 600 mm w tradycyjnej fotografii.
Może 70-300 nie jest czymś czego używają w NG, ale w fotografii amatorskiej sprawdza się nieźle - zobacz tu:
http://galeria.olympusclu....php?album=4217 (ptaszki)
http://forums.dpreview.co...thread=32458145 (nie tylko ptaszki )
zwłaszcza w połączeniu ze stabilizowaną matrycą.
Wysłany: Pią 24 Lip, 2009 Re: Czym się kierować przy wyborze lustrzanki??
kisiel1992 napisał/a:
Jakimi kryteriami powinienem się kierować przy wyborze aparatu?
Pytanie Twoje zdaje sie sugerowac, iz obca Ci to dziedzina. Moja rada: nie zaczynaj od zakupow. Ogladaj zdjecia, zbieraj dalej budzet i czym predzej zakumpluj sie kims, kto sie tym juz bawi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10